Σε νέα φάση έχουν μπει οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης, μετά και το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο. Με την κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα να διαρρηγνύει και επισήμως τις σχέσεις της με την Αθήνα.
Τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και η ΕΕ και σειρά χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία κ.ά., καταδίκασαν την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας τονίζοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει έγκυρες διεθνείς συμφωνίες, με βάση και τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020.
Η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε τον Νίκο Δένδια να απογειωθεί χωρίς να κατεβάσει καν τη σκάλα του αεροπλάνου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, προκειμένου να αποφύγει την ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς. Μια κίνηση που έχει ανοίξει έναν κύκλο κριτικής και για αρκετούς ήταν και το αποφασιστικό χτύπημα από την πλευρά της Αθήνας στις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Διαβάστε επίσης – Η απάντηση της Ελλάδας στο διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη
Τουρκικές πηγές αναφερόμενες στο ενδεχόμενο έναρξης ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια και δυτικά της Κρήτης, πριν από μερικούς μήνες, και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση της Άγκυρας, σημείωναν ότι αυτό δεν είναι δυνατό αφού η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στις εν λόγω περιοχές. Δεν απέκλειαν ωστόσο την πιθανότητα να υπάρξει μια αντίδραση από την πλευρά της Τρίπολης, κλείνοντας το μάτι για εξελίξεις, εφόσον η Αγκυρα θεωρήσει ότι τις έχει ανάγκη.
Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Δικηγόροι προσφεύγουν για την ακύρωση του τουρκολυβικού συμφώνου
Οι έρευνες της ExxonMobil μετά τη «μάχη» Δένδια – Μανγκούς στην Τρίπολη ήταν αναμενόμενο ότι θα βρίσκονταν με κάποιον τρόπο στο επίκεντρο της αντίδρασης της κυβέρνησης της Λιβύης, χωρίς να αποκλείεται και η τουρκική ενθάρρυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προειδοποίηση της Τρίπολης στην Αθήνα τη Δευτέρα, ότι η Λιβύη θα αντιδράσει με διπλωματικά και νομικά μέσα στην προσπάθεια της Αθήνας να εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση με στόχο την επιβολή «τετελεσμένων για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων» συνάπτοντας συμβόλαια για έρευνες υδρογονανθράκων σε «διαφιλονικούμενη περιοχή».
Ακόμα και αν το ΥΠΕΞ απάντησε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά με την εκλεγμένη κυβέρνηση που θα έχει αυτή την εξουσιοδότηση, το ερώτημα είναι αν το Μέγαρο Μαξίμου συμμερίζεται τη συγκεκριμένη θέση. Ή αν υπήρχε βούληση διάνοιξης ενός διαύλου επικοινωνίας, η οποία πλέον έχει τορπιλιστεί.
Ερώτημα παραμένει επίσης εάν οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Αθήνας και της παρούσας κυβέρνησης της Λιβύης, στα πρότυπα της διαμεσολάβησής τους μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Αναζητώντας ίσως και την ευκαιρία για την απεξάρτηση της Τρίπολης από την Αγκυρα. Ενώ έχουν ήδη στείλει ένα σαφές μήνυμα με τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με την παρουσία της εν λόγω εταιρείας εκεί να μην αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων ή απειλών επί του πεδίου.
Απειλές και από Ακάρ
Σε νέες απειλές απέναντι στην Ελλάδα προχώρησε ο τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κάλεσε ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς να «ξυπνήσουν από το όνειρο» («Χουριέτ»). Κάλεσε για μία ακόμα φορά την Αθήνα σε «διάλογο» με τουρκικούς όρους φυσικά και επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει στον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν απειλεί καμία χώρα, αλλά δεν προτίθεται και να ενδώσει σε απειλές.
Στις προσπάθειες της δημιουργίας βάσης UAV στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου και ναυτικής βάσης στην περιοχή της Αμμoχώστου στα Κατεχόμενα αναφέρθηκε την ίδια στιγμή ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα δύο έργα στέλνουν μήνυμα σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Καταγγελίες Τσαβούσογλου
Συνάντηση με μέλη του «Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» είχε στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταγγέλλοντας εκ νέου την Αθήνα για παραβίαση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη… Αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί ελληνική μειονότητα», ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη νέα πρόκληση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ