
Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στα είδη διατροφής, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να συνεχίζει την ανοδική του πορεία για 18ο μήνα, φθάνοντας τον Νοέμβριο στην υψηλότερη τιμή του από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης, παρά την αποκλιμάκωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 8,5% και την εφαρμογή του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού».
Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης λάνσαρε το «καλάθι του νοικοκυριού» με υψηλές προσδοκίες, η κατηγορία διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών «έτρεξε» με 15% από 14,8% τον Οκτώβριο, 13,5% τον Σεπτέμβριο, 13,2% τον Αύγουστο και 0,4% τον Ιούνιο του 2021.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Αν και η πορεία του επιμέρους δείκτη των τροφίμων δεν επηρεάζεται σημαντικά από το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς αυτό «γεμίζει» με κάποιες εκατοντάδες κωδικών από 51 προβλεπόμενες κατηγορίες και δεν περιλαμβάνει το σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του πληθωρισμού», η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί, το γιαούρτι, τα τυριά, τα αυγά, τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα έλαια, δεν περιορίστηκε παρ’ όλο που τα εν λόγω προϊόντα ήταν εντός «καλαθιού» των σούπερ μάρκετ.
Αυξήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου φέτος, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, όπως: ψωμί (1,3%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,3%), μοσχάρι (1,4%), γιαούρτι (4,4%), τυριά (2,8%), ελαιόλαδο (3,2%), φρούτα νωπά (3,4%), λαχανικά κατεψυγμένα (4%), χυμοί φρούτων (4,5%) και αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (0,7%).
Πάντως η τιμή στα ζυμαρικά, ένα από τα προϊόντα εντός του «καλαθιού του νοικοκυριού», σε μηνιαία βάση μειώθηκε (-7,2%), ενώ μειώθηκαν και οι τιμές των φρέσκων φρούτων (-4,4%).
Πολύ υψηλότερες είναι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, καθώς τα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 25,3%, τα έλαια και τα λίπη κατά 20,4%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,7%, τα κρέατα κατά 16,7%, τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 12,6%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 12,9%, ο καφές το κακάο και το τσάι κατά 11,9%, τα μεταλλικά νερά και οι χυμοί κατά 8,9%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 8,1%, και τα αλκοολούχα ποτά κατά 7,1%.
Μένει να φανεί εάν αυτό τον μήνα που η κατανάλωση τροφίμων είναι παραδοσιακά αυξημένη λόγω των εορτών, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα καταφέρει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο του πληθωρισμού στο ράφι.
Νέες τσουνάμι ακρίβειας από το νέο έτος
Η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ όχι μόνο δεν μετριάζεται, αλλά, με βάση τα αυξημένα τιμολόγια χονδρικής που έχουν φθάσει στα λογιστήρια των αλυσίδων από τους προμηθευτές, οι όποιες αποπληθωριστικές τάσεις θα καθυστερήσουν αρκετά να φανούν στις τσέπες των καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα
Και ο λόγος είναι τα αποθέματα των προϊόντων που παρήχθησαν με σημαντικά υψηλότερο κόστος. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που η αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό της ενέργειας συνεχιστεί (σε «τεχνικό», ή μη, επίπεδο), το στοκ των ακριβότερων καταναλωτικών προϊόντων δεν αφήνει περιθώρια μειώσεων στις τιμές για αρκετό διάστημα.
Την εδραίωση της ακρίβειας προμηνύει και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία που καταγράφει συνολική άνοδο 35,4% τον Οκτώβριο, αλλά και ανατιμήσεις στα τρόφιμα κατά 11,8%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων στελεχών του κλάδου της οργανωμένης λιανικής, η αύξηση στο καλάθι θα διαμορφωθεί μεταξύ 14% και 15% για το σύνολο του έτους, πολύ πιο πάνω από το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού.


Latest News
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2