
Στις επενδύσεις των τελευταίων τριών χρόνων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε χθες, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ που διοργάνωσε το Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας».
«Το μυστικό αυτής της επιτυχίας, προϊόν συλλογικής προσπάθειας, είναι ότι επιτυγχάνουμε αποτελέσματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε όλους τους επενδυτές: «η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που σέβεται το χρόνο και τα χρήματά σας», συμπλήρωσε.

Καθοριστικός ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ
«Μιας και μας τιμά με την παρουσία του, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διατελέσας Πρέσβης στην Αθήνα επί 6 χρόνια, κ. Τζέφρι Πάιατ, θέλω να του πω: «πόσο καταληκτική δουλειά έκανες, Τζέφρι». Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο τους και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο Τζέφρι Πάιατ».
Αμερικανικές επενδύσεις
«Όταν ο πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με ορίσει Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ξεκίνησα να διερευνώ γιατί οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν χαμηλές. Εντόπισα αρχικά ότι η Ελλάδα ήταν στην λίστα «301» των ΗΠΑ λόγω της ανεπαρκούς νομοθεσίας για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Αμέσως το αλλάξαμε αυτό, βγήκαμε από τη λίστα και λίγο μετά υπογράψαμε με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, κ. Πομπέο συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, χάρις και στη συμβολή του κ. Πάιατ, δείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα: η Microsoft προχωρεί σε τρία data center στην Αττική.

Χθες εγκαινιάσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό το 3ο data center της Digital Realty στην Αττική και προχωρά στο 4ο. Η Google ανακοίνωσε τη δική της τεράστια επένδυση σε data xenter. Η Amazon web services υλοποίησε ήδη τη δική της επέμβαση και την επεκτείνει. H Pfizer έχει κάνει τις δικές της, εξαιρετικά πετυχημένες, επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Η Chubb Insurance με τη Deloitte κάνει τη δική της επένδυση στη Θεσσαλονίκη».
«Όλες αυτές οι επενδύσεις δεν προχώρησαν τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε στην κατεύθυνση αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και κυρίως το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό».
«Αυτά τα 3,5 χρόνια μετασχηματίσαμε την Ελλάδα από χώρα που προκαλεί προβλήματα σε χώρα που δίνει λύσεις. Η ενεργειακή κρίση μάλιστα καθιστά την Ελλάδα σημαντικό τμήμα της λύσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε νευραλγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο με εμβέλεια την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ προσελκύει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια η ενέργεια από μειονέκτημα που ήταν για δεκαετίες θα εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα».
«Το 2022 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό όχι μόνο 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά κατά την εκτίμησή μου 6,2%, ίσως και 6,3%. Θα είναι ένας από τους υψηλότερους στην ΕΕ, διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2023, χρονιά επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ύφεσης στην Ευρώπη, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι για ανάπτυξη 1,8%. Προσωπικά πιστεύω ότι και το 2023 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση, βασικό παράγοντα για την οικονομία».
Να σξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ οι Αμερικανοί
«Η θετική επίδοση της οικονομίας φέτος βασίζεται στο τριπλό ιστορικό επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων. Έχουμε καταφέρει να αυξάνονται οι επενδύσεις και μάλιστα με υψηλό ποσοστό για 7 συνεχόμενα τρίμηνα. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην ΕΕ όσον αφορά στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων την τριετία 2022-24», επεσήμανε ο υπουργός.
«Οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 50 δις ευρώ, πάνω από το 20% του ΑΕΠ. Κι αυτό ακριβώς δείχνει πόσο έχει αυξηθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και στα τουριστικά έσοδα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα με αύξησή τους συγκριτικά με το 2019. Τρία ρεκόρ σε μία χρονιά με πόλεμο, πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση».
«Εάν συνυπολογίσουμε τα επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί ή δρομολογούνται, τότε το 2023 και τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης πολύ καλά χρόνια για την ελληνική οικονομία».
«Γι’ αυτό και το μήνυμά μας στους Αμερικανούς επενδυτές μέσω και αυτού του φόρουμ είναι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε.


Latest News
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία

«Καίνε» τα φροντιστήρια - Πάνω από μισό δισ. κόστησαν στα νοικοκυριά το 2024
Ποιοι είναι οι δημογραφικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τις δαπάνες στα φροντιστήρια - Οι ανισότητες και τα εξωπραγματικά ποσά

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τη βιομηχανία αλουμινίου - Τι δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
Στη συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb