Μπορεί ακόμα το πρόβλημα να μην έχει ξεσπάσει με την ένταση που εκτιμάτο, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Ευρώπη να βρεθεί ενεργειακά σε κρίση. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: οι τιμές της ενέργειας παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, η ήπειρος βρίσκεται στο έλεος του καιρού, το κόστος των επιδοτήσεων αυξάνεται με μη βιώσιμο ρυθμό και οι εταιρείες προειδοποιούν για αποβιομηχάνιση.
Αν και οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί ακόμα τόσο πολύ όσο το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, όταν έφτασαν για λίγο τα 600-700 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήδη έχουν παραβιάσει ξανά τη ζώνη των 400-450 ευρώ, επίπεδο που δεν είχε ποτέ καταγραφεί πριν από το 2021-22. Και ακόμα δεν έχουν πιάσει τα κρύα.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή επάρκεια: Σε κατάσταση συναγερμού για ακόμα τρία χρόνια
Ακόμη και μετά την πτώση, το φυσικό αέριο είναι σήμερα επτά φορές πιο ακριβό από ό,τι ήταν την περίοδο 2000-2020. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι 10 φορές ακριβότερη. Ο σωρευτικός αντίκτυπος έχει επίσης σημασία. Δεν είναι μόνο το πόσο υψηλές είναι οι τιμές, αλλά το πόσο καιρό παραμένουν εκεί.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Η νέα πρόταση στην ΕΕ για ακόμα χαμηλότερο πλαφόν
Στην Ελλάδα εν αναμονή των (μη) κοινοτικών αποφάσεων για το πλαφόν, «απολαμβάνουμε» μέρες ενεργειακής αφθονίας, απόρροια της ρωσικής ενίσχυσης του νότιου διαδρόμου και των άφθονων φορτίων LNG σε βαθμό που το ένα τρίτο κατευθύνεται σε επανεξαγωγές. Το γεγονός ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο αγωγό με χώρες, όχι αδιάφορες για τον Πούτιν, όπως η Σερβία, η Ουγγαρία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, εξασφαλίζει επάρκεια αερίου και για εμάς. Δεν σημαίνουν ωστόσο όλα αυτά τίποτα για τις τιμές.
Το πρόβλημα όχι απλώς μας αφορά αλλά μας καίει. Η βιομηχανία μας φωνάζει για την απουσία πλαισίου εγγυημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που ήδη κάνουν πολλές άλλες χώρες. Οπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αλλά ακόμα και η γειτονική μας Βουλγαρία, που έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο με εγγυημένες στο 100% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της, στα 120 ευρώ/MWh για φέτος, αλλά και για την επόμενη χρονιά.
Στην Ελλάδα αντίθετα η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ήταν, μετά την επιδότηση, 172 ευρώ/ΜWh – τιμή η οποία αναμένεται να κυμανθεί άνω των 300 ευρώ/ΜWh για τον μήνα Δεκέμβριο, μετά την απροσδόκητη μείωση του ύψους της ενίσχυσης. Αντίστοιχα, η μέση τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στην περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου από 1/8/2022 για τις βιομηχανίες είναι 160 ευρώ/ΜWh, τιμή από τις πιο υψηλές μεταξύ των κρατών-μελών ΕΕ λόγω της σχεδόν μηδενικής επιδότησης. Αλλα κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία, για τον μήνα Νοέμβριο εξασφάλισαν τιμή φυσικού αερίου 63 ευρώ/MWh για τις βιομηχανίες της χώρας!
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει εκρηκτική τις επόμενες εβδομάδες όταν σταδιακά θα λήγουν οι υφιστάμενες συμφωνίες των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας και οι επιδοτήσεις που θα απαιτηθούν για να συγκρατηθούν τα νέα συμβόλαια σε βιώσιμα επίπεδα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που καμία ενεργειακή εταιρεία δεν μπορεί να αντέξει. Δύσκολα ωστόσο μπορεί να ανταποκριθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι λύσεις είναι περιορισμένες, θα χρειαστεί ενδεχομένως να «τσοντάρουν» όλοι από λίγο. Βιομηχανίες, προμηθευτές ρεύματος και κράτος. Θα χρειαστεί να χάσουν, ενδεχομένως, όλοι από λίγο.
Πηγή: in.gr
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας