Oι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ επί πρώην προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αποφάνθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Ο Τραμπ είχε διατυπώσει μια σειρά από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας του όταν ανακοίνωσε τους νέους δασμούς το 2018, πυροδοτώντας ένα κύμα εμπορικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
Ο ΠΟΕ ωστόσο, περίπου τέσσερα χρόνια, μετά απορρίπτει αυτό το επιχείρημα, τονίζοντας ότι οι δασμοί αυτοί δεν επιβλήθηκαν «σε περίοδο πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης».
Διαβάστε επίσης – Χάλυβας – Πτώση στη παγκόσμια παραγωγή μετά από έναν χρόνο
Ωστόσο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιμένουν στους δασμούς, «απορρίπτοντας σθεναρά» την απόφαση του ΠΟΕ και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να καταργήσουν τα μέτρα, όπως δήλωσε ο βοηθός εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Άνταμ Χοτζ.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου μας», είπε, προσθέτοντας θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη σαφή και ξεκάθαρη θέση, για περισσότερα από 70 χρόνια, ότι τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να επανεξεταστούν κατά τη διευθέτηση διαφορών του ΠΟΕ και ότι ο ΠΟΕ δεν έχει εξουσία να υποθέσει την ικανότητα ενός μέλους του ΠΟΕ να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ φάσμα απειλών για την ασφάλειά του», είπε.
Την υπόθεση των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ανακίνησαν στον ΠΟΕ η Κίνα, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία.
Ευρύτερες επιπτώσεις
Ο ΠΟΕ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συμμορφώσουν την εμπορική τους πολιτική. Εάν η χώρα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Οργανισμού, οι χώρες που υπέβαλαν τις καταγγελίες δικαιούνται, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, να επιβάλουν αντίποινα στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να ασκήσουν έφεση. Αυτό θα οδηγούσε τη διένεξη σε αδιέξοδο, επειδή οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια μπλοκάρουν τους διορισμούς στο δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ, το οποίο εκδικάζει προσφυγές, αφήνοντάς το ανίκανο να λειτουργήσει.
Η Κίνα με ανακοίνωσή της ευελπιστεί οι ΗΠΑ να σεβαστούν την απόφαση και να διορθώσουν τις πολιτικές τους «το συντομότερο δυνατό», ενώ η γραμματεία οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας ανέφερε ότι η έκθεση του ΠΟΕ είχε επιβεβαιώσει ότι οι χώρες είχαν ευρεία διακριτική ευχέρεια για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας «εφόσον πληρούν ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι κίνησε την υπόθεση για να προσπαθήσει «να αποτρέψει τον προστατευτισμό… ώστε να μην υπονομευτεί το βασισμένο σε κανόνες, πολυμερές εμπορικό σύστημα».
Οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου είπαν ότι η διαμάχη είχε μικρότερη σημασία για τον πρακτικό αντίκτυπό της παρά για τις επιπτώσεις της στην ολοένα και πιο σαθρή συναίνεση σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του παγκόσμιου εμπορίου.
«Στο σημερινό κλίμα με τις διαρκώς αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι χώρες είναι ολοένα και πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν την εξαίρεση για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Τσαντ Μπάουν, ειδικός στο παγκόσμιο εμπόριο στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον (PIIE).
«Η συγκεκριμένη απόφαση έχει επομένως σημασία όχι μόνο για τις μελλοντικές πολιτικές των μελών αλλά και για το πώς επηρεάζει τη συνολική υποστήριξή τους στο σύστημα του ΠΟΕ συνολικά».
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...