Με τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για ακόμη δύο με τρία χρόνια.
Οι αρμόδιες αρχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. εκτιμούν ότι το 2024 ίσως και το 2025 θα είναι δύσκολες χρονιές ως προς την ενεργειακή επάρκεια.
Όλες οι αναλύσεις δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια και οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. στον τομέα του φυσικού αερίου μοιάζει απίθανο να αποκατασταθούν. Συνεπώς τα πλάνα ετοιμότητας και συναγερμού στα 27 κράτη – μέλη θα πάρουν παράταση για άλλους 36 μήνες.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Πόσο πληρώνουν οι χώρες για καύσιμα και ρεύμα – Η θέση της Ελλάδας
Οριακά το LNG
Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου και όλου του πλανήτη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δείχνουν πως οι ποσότητες δεν αρκούν. Στο τελευταίο World LNG Summit & Awards που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στην Αθήνα ο ανεξάρτητος αναλυτής Andy Flower παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση σε LNG το 2025 θα ανέλθει στους 505 εκατομμύρια τόνους αλλά η προσφορά υπολογίζεται στους 460 εκ. τόνους με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό της τάξης των 45 εκατ. τόνων. Το έλλειμμα δείχνει την οριακή κατάσταση της αγοράς αλλά και τη στενότητα για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.
Η ΡΑΕ και τα μέτρα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ήδη κινείται προς την κατεύθυνση της επικαιροποίησης των φετινών σχεδίων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί όλος ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τη χειμερινή περίοδο 2022- 2023 προκειμένου οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας να καλύπτονται επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για φέτος θα ισχύσουν σίγουρα για όλο το 2023, δηλαδή και για τον επόμενο χειμώνα και πιθανότατα και για το 2024 ίσως και το 2025.
Τα FSRUs
Σημαντική ανάσα, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, στο ενεργειακό μας σύστημα θα δώσει από το τέλος του 2023 με αρχές του 2024 ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Η δυναμικότητα αποθήκευσης του ανέρχεται στα 153.500 κυβικά μέτρα.
Εντός του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ένα ακόμη FSRU, το Διώρυγα GAS, στην Κόρινθο. Η αποθηκευτική του δυναμικότητα είναι στα 210.000 κυβικά μέτρα.
Οι προσθήκες των συγκεκριμένων υποδομών αναμένεται να αυξήσουν τις δυνατότητες υποδοχής φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές και ετησίως έχουν αθροιστικά τη δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων αερίου 7,5 δις. κυβικών μέτρων. Ποσότητες ικανές να καλύψουν και ανάγκες γειτονικών χωρών.
Έκτακτα μέτρα
Στα έκτακτα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η κυβερνητική απόφαση για αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ώστε αυτή να ανέλθει στις 10 Τεραβατώρες καλύπτοντας το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λιγνιτικές μονάδες αναμένεται και φέτος να δουλέψουν στο φουλ.
Σε ετοιμότητα θα παραμείνουν και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, οι οποίες έχουν και τη δυνατότητα λειτουργίας με ντίζελ.
Και φυσικά οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα καλύπτονται και από τη διασύνδεση της χώρας με τον αγωγό TAP και από τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο όσο συνεχίζονται οι ροές του.
Στο φουλ επίσης λειτουργεί και ο τερματικός σταθμός αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα.
Σημειώνεται ακόμη ότι μέχρι το τέλος του φετινού χειμώνα είναι σε ισχύ η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας – TotalEnergies για την προμήθεια ποσοτήτων LNG ισχύος 10 Τεραβατωρων.
Οι συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένεται να τρέχουν και για το 2023, ενώ απαιτούνται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τη συνέχιση των μέτρων του περιορισμού της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τους μεγάλους καταναλωτές μέσα από υποχρεωτικά μέτρα.
Latest News
Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές ρεύματος - Τι είπε ο Κοντογεώργης
Όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης: «Όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, η κυβέρνηση όποτε έχει χρειαστεί να παρέμβει»
Αύξηση μεταφορικής ικανότητας και νέες πηγές φυσικού αερίου με τον κάθετο διάδρομο
Το βασικό πλεονέκτημα του έργου είναι ότι βασίζεται σε υφιστάμενες υποδομές στο φυσικό αέριο και λειτούργησε κατά τη διάρκεια της κρίσης
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη την επόμενη ενεργειακή της κρίση
Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο τερματισμού των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας - Γιατί η κατάσταση θυμίζει το 2022
Με επιδοτήσεις από φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα
Τι ειπώθηκε στις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
Η Κίνα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα - Τώρα λανσάρει ένα δίκτυο εξαιρετικά υψηλής τάσης για να την μεταφέρει
Διπλασιάστηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στον ενεργειακό τομέα - Οι συστάσεις της Eurelectric
Από όλους τους γεωγραφικούς στόχους, οι επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 9,8% σε 46,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες το 2023
Αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τι είπε ο Σκυλακάκης
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι από την πλευρά της Επιτροπής προκρίνονται περισσότερο δημοσιονομικά εργαλεία και λιγότερο κανονιστικά
Με την ηγεσία του ΥΠΕΝ συναντήθηκαν ΑΔΜΗΕ και State Grid - Στο επίκεντρο διασυνδέσεις και ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της εισόδου της SGID στη μετοχική σύνθεση της Ariadne Interconnection
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια