Στον αστερισμό του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, κινείται τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Βρυξέλλες. Κι ενώ εδώ στην Αθήνα ένα μείζονος σημασίας οικονομικό και πολιτικό γεγονός αντιμετωπίζεται με όρους κομματικής «αρένας» στην πρωτεύουσα του Βελγίου απλά κάνουν τη δουλειά τους.
Και την κάνουν καλά απ’ ότι φαίνεται αφού πολλοί είναι οι εισαγγελείς που έχουν παρέμβει κι ερευνούν την υπόθεση.
Φαίνεται ότι το σκάνδαλο έχει πολύ βάθος και πολλά… πετροδολάρια καθώς το Κατάρ μάλλον έδωσε πολλά λεφτά προκειμένου να στήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών του, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία χαρακτήριζε το Μουντιάλ «ματωμένο», εξαιτίας των 6.500 τουλάχιστον νεκρών εργατών.
Διαβάστε επίσης: Μουντιάλ 2022: Τρομάζει ο αριθμός των μεταναστών εργατών που πέθαναν στο Κατάρ
Και δεν μπορεί να ήταν εργασιακός παράδεισος το Κατάρ, όπως η κ. Καϊλή υποστήριζε.
Πάντως, οι πληροφορίες μας λένε ότι τα στοιχεία εναντίον των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων η κ. Καϊλή και ο σύντροφός της, Φρ. Τζόρτζι, είναι συντριπτικά.
Και είναι αυτά που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην καθαίρεση της κ. Καϊλή και από τη θέση της αντιπροέδρου και από αυτή την ευρωβουλευτού. Οι διαδικασίες είναι θεσμικές στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως αν η κ. Καϊλή πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», ήτοι με τα λεφτά στο σπίτι της ή σε χαρτοφύλακα του πατέρας της, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Διότι είναι κι ένα ποσό που δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει.
Ανούσιο, σκληρό ροκ στην Αθήνα
Σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, πάντως, αντί να δούμε πώς οι διαδικασίες κάθαρσης του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να είναι συνεχείς και να μην περιμένουμε τους Βέλγους, οδηγούμαστε σε πολιτική αντιπαράθεση χωρίς ουσία, αλλά με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ και με το Predator, με τις όποιες παρακολουθήσεις έκανε η βελγική αστυνομία προκειμένου να οδηγηθεί στις συλλήψεις.
Και το ακόμη χειρότερο; Τώρα κάποιοι δικαιολογούν τις παρακολουθήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών εξαιτίας της Καϊλή. Κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.
Η «καρφάρα» Στουρνάρα στον Σταϊκούρα…
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε ο κεντρικός τραπεζίτης στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον Λεωνίδα Στεργίου. Κι από όλα όσα είπε, αυτό που κρατά η στήλη είναι οι αναφορές του στα… υπερκέρδη των τραπεζών και στο σενάριο επιβολής φόρους.
Ο διοικητής της ΤτΕ, αφού είπε ότι δεν έχουν υπερκέρδη οι τράπεζες απάντησε για την έκτακτη εισφορά: «Οχι ότι δεν μπορεί να το αποφασίσει μια κυβέρνηση. Μπορεί. Αλλά πού θα βάλει φόρο, ειδικά στην Ελλάδα; Σε τράπεζες, όπου τα μισά τους κεφάλαια είναι αναβαλλόμενος φόρος;».
Και στην ερώτηση αν μπορούν να σχολιάζουν οι πολιτικοί θέματα κεντρικών τραπεζών και άλλων ανεξάρτητων Αρχών, είπε: Ναι. «Οπως εμείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες, εκφέρουμε γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική, και οι πολιτικοί μπορούν να έχουν γνώμη για τη νομισματική πολιτική και για τις τράπεζες. Δεν μπορούν όμως να αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο και να επιδιώκουν να καθοδηγούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών Αρχών. Αυτές καθορίζονται από τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Τώρα εμείς γιατί αυτό το βλέπουμε ως… καρφάρα στον Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος λειτουργώντας περισσότερο ως πολιτικός πριν τις εκλογές παρά ως υπουργός Οικονομικών έσπευσε να απειλήσει τους τραπεζίτες με φόρο; Και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως «μάζεψε» τις αμετροέπειες που μπορεί να κάνουν ζημιά, ειδικά από όσους δεν γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο;
… και ο λαϊκισμός που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες
Κι επειδή ο λαϊκισμός είναι αυτός που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, στα capital controls, στις κλειστές τράπεζες και στα 50ευρα στα ΑΤΜ, καλό είναι να προσέχουν τα πολιτικά κόμματα όταν δίνουν υποσχέσεις.
Για παράδειγμα η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, πέραν του ότι έχουν μιλήσει για έκτακτη φορολόγηση έχουν πει και για μαζικές… επιδοτήσεις δανείων.
Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό χωρίς να πληγεί το τραπεζικό σύστημα; Αν δηλαδή οι πολιτικοί αποφάσιζαν γενναία κουρέματα δόσεων, επιμήκυνση δόσεων και μείωση επιτοκίων χωρίς φρένο και με το βλέμμα στην κάλπη, θα είχαμε ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων.
Κατ’ αρχάς θα κατέρρεε η κουλτούρα των πληρωμών. Κανείς δεν θα πλήρωνε αφού θα ήξερε ότι θα υπάρξει κάποιος πολιτικός που θα του «ρυθμίσει» το δάνειό του.
Επίσης, θα είχαμε έκρηξη των κόκκινων δανείων, τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα, κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ασε δε που τα… κορόιδα οι συνεπείς δανειολήπτες θα έβλεπαν για ακόμη μια φορά να επιδοτούνται και χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Είπαμε. Ο λαϊκισμός μας έφερε εδώ. Άλλο να κάνουν οι τράπεζες ρυθμίσεις κατά περίπτωση κι ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη, κι άλλο να υπάρξει πολιτική απόφαση που φέρνει ψήφους στην κάλπη αλλά διαλύει το τραπεζικό σύστημα.
Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία
Θα μοιράσει πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ στους τυχερούς φορολογούμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους. Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει την τελευταία φορολοταρία της χρονιάς. Από τη συγκεκριμένη κλήρωση 12 υπερτυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίσουν 100.000 ευρώ ο καθένας. Το ποσό που θα λάβουν θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Επίσης θα κληρωθούν και μικρότεροι λαχνοί των 1.000 ευρώ από τα αδιάθετα ποσά των προηγούμενων κληρώσεων.
Η σύσκεψη για τη βιομηχανία
Συναγερμό σήμανε, όπως μαθαίνουμε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για την ικανοποίηση των αιτημάτων των βιομηχάνων που αφορούν την άρση εμποδίων για τη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Αμέσως μετά το γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου όπου παρέστη και άκουσε τα προβλήματα των μελών του για τις υψηλές τιμές ρεύματος, κάλεσε στο γραφείο του τούς εκπροσώπους του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της ΡΑΕ. Σύντομα όπως πληροφορούμαστε θα υπάρξει παρέμβαση. Ιδωμεν…
Πώληση συστημάτων καρτών της ΕΤΕ
Ολοκληρώθηκε η πώληση του 51% των δραστηριοτήτων καρτών και συστημάτων πληρωμών της Εθνικής Τράπεζας στην αμερικανική EVO Payments έναντι 158 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ προηγουμένως εισέφερε στην NBG Pay τη δραστηριότητα αποδοχής πράξεων πληρωμής μέσω απόσχισης κλάδου. Επιπρόσθετα, υπεγράφη μια μακροχρόνια αποκλειστική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕ, της NBG Pay και της EVO.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της μεγάλης πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών. Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον proforma Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της ΕΤΕ καθώς και τον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων κατά περίπου 60 μονάδες βάσης με ημερομηνία αναφοράς 30/9/2022.
Ο Παραδιάς κάνει αντάρτικο
Στα κάγκελα έχει βγει ο γνωστός σε όλους μας Στράτος Παραδιάς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι και προεκλογική περίοδος επομένως θα έχουμε συχνές παρεμβάσεις από εδώ και στο εξής. Χθες, πάντως ήταν και η παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από το 2005 με πρωτοβουλία Παραδιά όλες οι οργανώσεις ακινήτων γιορτάζουν και την παγκόσμια ημέρα ιδιοκτησίας.
Και στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει: Σήμερα οι παραβιάσεις αυτές του Δικαιώματος της Ιδιοκτησίας συνεχίζονται αμείωτα στη χώρα μας με την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας με διπλό ΕΝΦΙΑ, με πολλαπλάσιο συμπληρωματικό φόρο και χωρίς καμιά συσχέτιση με το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, με τη μορφή της δήμευσης εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που διεκδικεί μαζικά το Δημόσιο μέσω του «τεκμηρίου κυριότητάς» του στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών και Εθνικού Κτηματολογίου, της ανεξέλεγκτης και επ΄άπειρο δέσμευσης χιλιάδων ακινήτων από τους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα για δήθεν εκτέλεση έργων, από τις δασικές, αρχαιολογικές και άλλες υπηρεσίες του Κράτους συχνά χωρίς λόγο και πάντοτε χωρίς έλεος, χωρίς κανένα σεβασμό στο σημαντικό ανθρώπινο αυτό δικαίωμα,
Σήμερα δυστυχώς η εφετεινή επέτειος της «Ημέρας Ιδιοκτησίας» στην Ελλάδα συμπίπτει με την ημέρα ουσιαστικού «Θανάτου» της εκτός σχεδίου πόλεως μικροϊδιοκτησίας, μέσω της κατάργησης πλέον του δικαιώματος της κατά παρέκκλισης δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, και την πλήρη απαξίωση νόμιμα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Και αυτό, παρά τις γενικευμένες διαμαρτυρίες όλων ότι είναι απαράδεκτη η κατάργηση αυτή, ως ένα κυριολεκτικά «αντιλαϊκό» μέτρο, αφού θίγει μικροιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που δεν γνωρίζουν καν ότι χάνουν την περιουσία τους, και παρά το ότι η διετής νόμιμη προθεσμία αναλώθηκε ολόκληρη εντός της περιόδου εξάπλωσης του κορονοιού. Και όλα αυτά στο όνομα δήθεν της προστασίας του «περιβάλλοντος», γι΄ αυτό και παραφράζοντας την Madame Rollan μπροστά στο ικρίωμα, μπορούμε να αναφωνήσουμε και εμείς: «Ω περιβάλλον, πόσα εγκλήματα διαπράττονται στο όνομά σου!»
Στο τέλος… δεν κερδίζουν οι Γερμανοί
Δύσκολοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, η οποία πλήττεται από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με μελέτης της Alpha Bank, ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, βρίσκεται τώρα, αντιμέτωπος με σημαντικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Μεσοπρόθεσμα, η σταδιακή μετακύλιση των ενεργειακών τιμών στους καταναλωτές, εκτιμάται ότι θα περιορίσει την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος και σε συμπίεση του ποσοστού αποταμίευσης (αποταμίευση/ακαθάριστο εισόδημα νοικοκυριών) των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα, τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά επιβαρύνονται δυσανάλογα από την άνοδο του πληθωρισμού, αφού δαπανούν πολύ μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους σε αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Αυτό φαίνεται και από τη μείωση στο ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών της Γερμανίας, από 26,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σε 19,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Ύστερα από 20 έτη, η γερμανική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μία πληθώρα σοβαρών προκλήσεων. Η κατά γενική ομολογία, εσφαλμένη ενεργειακή της πολιτική, με την έντονη εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, την έχει οδηγήσει σε κομβικό σημείο, με την ύφεση να αποτελεί το βασικό, οικονομικό σενάριο για το επόμενο έτος. Τα υγιή δημόσια οικονομικά της, η ταχύτητα στη λήψη των ενεργειακών αποφάσεων, καθώς και η μείωση του υψηλού ανεκτέλεστου όγκου παραγγελιών που θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τον σχηματισμό κεφαλαίου, μπορούν να αποτελέσουν τα αντίβαρα στις δυσοίωνες προβλέψεις.
Γιατί δεν έχουμε εργαζόμενους πρόσφυγες
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έρευνα για την κινητικότητα και απασχόληση των προσφυγικών πληθυσμών που έκανε το ΙΟΜ. Και είναι σημαντική για αναδεικνύει τα προβλήματα ενσωμάτωσης των προσφύγων, ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια.
Όπως αναφέρει η έρευνα:
«Οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια στην Ελλάδα την άνοιξη του 2022 είναι πρωτοφανώς μεγάλες και αφορούν εξίσου στο σύνολο των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και στις τρεις περιοχές της έρευνας (Ήπειρος, Θεσσαλία, Κρήτη). Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πλήρη συνείδηση της αναγκαιότητας αναζήτησης εργαζομένων στις τάξεις των προσφυγικών πληθυσμών, θετική κατά κανόνα προδιάθεση προς τούτο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογη εμπειρία.
Παρόλα αυτά είναι μικρός ο αριθμός των απασχολούμενων προσφύγων στις επιχειρήσεις του δείγματος, αλλά και ευρύτερα στο σύνολο των κλάδων σε τοπικό επίπεδο με βάση τις εκτιμήσεις των πληροφορητών/τριών.
Αιτία η λειτουργία ιδιαίτερων παραγόντων που ορθώνουν επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση στην απασχόληση για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Επιφυλάξεις και ανασταλτικοί παράγοντες δεν είναι τόσο η γλώσσα, οι δεξιότητες γνώσεις και η εμπειρία ή το νομικό καθεστώς και η σχετική γραφειοκρατία, όσο κυρίως ή πρωτίστως η έλλειψη σταθερότητας στην επιχείρηση και ιδιαίτερα οι αιφνίδιες ή σύντομες παραιτήσεις.
Το φαινόμενο αυτό αφορά στις περιπτώσεις προσφύγων που επιθυμούν εξ αρχής να φύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τους υπόλοιπους, αντιστρόφως, η εποχικότητα και η προσωρινότητα των συχνά προσφερόμενων θέσεων εργασίας μειώνουν τις προοπτικές πλήρους και σταθερής απασχόλησης, οι οποίες όμως αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη της απόφασης μόνιμης μετεγκατάστασης από το κέντρο προς την περιφέρεια.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της στέγασης, δηλαδή η διαθεσιμότητα των κατοικιών προς ενοικίαση και τα υψηλά ενοίκια, αποτελεί μείζονα ανασταλτικό παράγοντα, ο οποίος προφανώς μόνο στο πλαίσιο συνολικότερων πολιτικών και αναπτυξιακών σχεδιασμών μπορεί να διευθετηθεί.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα