Μετά από μια αποστολή 26 περίπου ημερών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το διαστημικό σκάφος Orion της NASA επέστρεψε στη Γη.
Η προσθαλάσσωση της κάψουλας Orion πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το διαστημικό σκάφος, δεδομένου ότι επρόκειτο για δοκιμή, δεν είχε πλήρωμα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στην επόμενη αποστολή.
H NASA σχεδιάζει όλο και πιο σύνθετες αποστολές μελλοντικά με το Orion. Αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανότατα στα τέλη του 2024 και θα περιλαμβάνουν μια προσπάθεια επιστροφής των ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης.
Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν πριν από 50 ακριβώς χρόνια από το πλήρωμα του Apollo 17. Το νέο project ονομάζεται Artemis, που στην ελληνική μυθολογία ήταν η αδερφή του Απόλλωνα.
Ιστορική στιγμή
«Είναι ιστορική στιγμή γιατί τώρα επιστρέφουμε στο διάστημα, στο βαθύ διάστημα, με μια νέα γενιά διαστημικών σκαφών», επισήμανε ο διοικητής της NASA Bill Nelson.
Διαβάστε επίσης: Apollo 17: 50 χρόνια από τον τελευταίο άνθρωπο στη Σελήνη
Δήλωσε μάλιστα συγκλονισμένος βλέποντας την εκτόξευση.
Το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε περίπου 32 φορές την ταχύτητα του ήχου, προσκρούοντας στον αέρα τόσο γρήγορα, που τα κύματα συμπίεσης ανάγκασαν το εξωτερικό του οχήματος να θερμανθεί και να αναπτύξει θερμοκρασίες 2.760 βαθμών Κελσίου.
Στη συνέχεια, η ιλιγγιώδης κάθοδός της επιβραδύνθηκε όταν αναπτύχθηκαν μια σειρά από αλεξίπτωτα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η NASA. Το διαστημόπλοιο πρέπει τώρα να περισυλλεγεί και να τοποθετηθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η προσθαλάσσωση έγινε στα ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδαλούπης στις 19.40 ώρα Ελλάδας (9.40 το πρωί τοπική ώρα).
Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες η θερμική ασπίδα της κάψουλας, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ (διαμέτρου 5 μέτρων).
Η μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω διαρροής καυσίμων, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λόγω της απειλής του κυκλώνα Ίαν, η NASA είχε απομακρύνει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) από την πλατφόρμα εκτόξευσης και τον μετέφερε πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι.
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί