
Τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητές προσπαθούν να ταξινομήσουν τις πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις ανάλογα με το τρίπτυχο: Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση. Στο τέλος του 2021 κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά με τίτλο «Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση: μέθοδοι και κριτήρια ESG, εκδόσεις Κλειδάριθμος από τους Κ. Ζοπουνίδη και Μ. Εσκαντάρ.
Η ταξινόμηση του ινστιτούτου Statista
Η άνοδος των επενδυτικών επιπτώσεων οδήγησε στη ζήτηση τρόπων κατάταξης των επιχειρήσεων στις επιδόσεις τους όσον αφορά τα θέματα της ΕΚΕ. Τα κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) σταθμίζονται ώστε να αξιολογήσουν τη μη χρηματοοικονομική επίδοση των επιχειρήσεων και οι επενδυτές υποστηρίζουν όλο και περισσότερο επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα και ο ηθικός αντίκτυπος του κόσμου άρχισαν επίσης να ανταποκρίνονται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επενδυτική αγορά ESG με την παροχή υπηρεσιών από πλευράς πώλησης.
Το γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε μαζί με το ινστιτούτο Statista την κατάταξη του για το 2023 με τις πιο ενάρετες επιχειρήσεις όσον αφορά το ESG (βλ. Jeudi 17 Novembre 2022, no 2624).
Ακολουθεί η τρίτη έκδοση της κατάταξης των πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων στη Γαλλία, η οποία δημιουργήθηκε χάρη στην τεχνογνωσία του ερευνητικού ιστιτούτου Statista, το οποίο μελέτησε τα δεδομένα περισσότερων από 2000 επιχειρήεων που απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζομένους στη Γαλλία.
Η μεθοδολογία του Statista
Βασίζεται σε δύο βασικά στοιχεία: μια έρευνα που αξιολογεί κάθε επιχείρηση σε 28 βασικούς δείκτες-κλειδιά της επίδοσης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% του τελικού αποτελέσματος της επιχείρησης και μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5000 ατόμων (20%). Το βασικό κριτήριο για την ένταξη στην έρευνα της επιχείρησης είναι η δημοσίευση έκθεσης ΕΚΕ εντός της τελευταίας τριετίας. Με βάση τις εκθέσεις που δημοσιεύονται από επιχειρήσεις, το Statista αξιολογεί τους βασικούς δείκτες επίδοσης που χρησιμοποιούνται, χωρισμένοι σε
τρεις κατηγορίες: το περιβάλλον (απόβλητα, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κατανάλωση ενέργειας, νερού, …), η κοινωνία (ίση αμοιβή, αριθμός ωρών επιμόρφωσης, ποσοστό εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, … ) και η διακυβέρνηση (αναλογία γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο, χρηματοοικονομική σταθερότητα, ικανότητα για καινοτομία, …). Επιπλέον, το ινσιτούτο Statista αξιολόγησε μέσω της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τη γενική αντίληψη για τις δραστηρότητες ΕΚΕ των επιλεγμένων επιχειρήσεων και μετά θέμα προς θέμα (προκλήσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και διακυβέρνησης).
Αποτελέσματα
Η κατάταξη των επιχειρήσεων από το ινστιτούτο Statista έγινε ως εξής:
– Κατάταξη των 250 πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων ανεξάρητα κλάδου και πυλώνα ESG.
– Κατάταξη των πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων ανά κλάδο.
– Κατάταξη των πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων ανά πυλώνα: περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση.
Κατάταξη ανεξάρτητα κλάδου και πυλώνα
Γενικά, ο πυλώνας με την υψηλότερη βαθμολογία φέτος είναι η διακυβέρνηση, ακολουθούμενη από κοινωνικά θέματα και μετά το περιβάλλον.
Οι δέκα πρώτες επιχειρήσεις στις 250, είναι οι ακόλουθες:
Κατάταξη ανά Κλάδο
Ο τραπεζικός κλάδος και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι αυτός που συγκεντρώνει τις καλύτερες βαθμολογίες (77,5/100 κατά μέσο όρο για τις 12 επιχειρήσεις που παρουσιάζονται στις 250 κορυφαίες), πριν από τα ακίνητα (75,3/100 κατά μέσο όρο) και τα είδη ένδυσης (75/100 κατά μέσο όρο).
Κατάταξη ανά πυλώνα
Η μελέτη προχώρησε στην κατάταξη 20 επιχειρήσεων των πιο υπεύθυνων ανά πυλώνα. Στον πυλώνα περιβάλλον οι τρεις πρώτες είναι:
Στον πυλώνα κοινωνία, οι τρεις πιο υπεύθυνες είναι:
Τέλος, οι τρεις καλύτερες στη διακυβέρνηση είναι:
Συμπερασματικά, γίνεται όλο και πιο αναγκαίο η κατάταξη των επιχειρήσεων σε υπεύθυνες και μη. Αυτές που μολύνουν το περιβάλλον και αυτές που το προστατεύουν και το σέβονται. Αυτές που ασκούν κοινωνική πολιτική και δημοκρατική διακυβέρνηση και αυτές που δεν σέβονται τους εργαζομένους τους και αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς.
Πρόσφατα, έχουμε αναπτύξει μια πρωτότυπη μεθοδολογία αξιολόγησης επιχειρήσεων με βάση τα κριτήρια ESG που δίνει μια νέα διάσταση στην ανάπτυξή τους με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Ο στόχος είναι να αξιολογούνται κάθε χρόνο οι πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την καλύτερη πληροφόρηση των επενδυτών , των τραπεζών και της πολιτείας (βλ. Μ. Εσκαντάρ, Μ. Δούμπος, Κ. Ζοπουνίδης, δείκτης ESG: ένα μοντέλο πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 04.05.2022, Αιμ. Γαλαριώτης, Μ. Εσκαντάρ, Κ. Ζοπουνίδης, σημαντικότητα κριτηρίων ΕSG ανά πυλώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 06.06.2022).
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
CIHEAM – International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece
Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ
Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering
Πολυτεχνείο Κρήτης


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας