Τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητές προσπαθούν να ταξινομήσουν τις πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις ανάλογα με το τρίπτυχο: Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση. Στο τέλος του 2021 κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά με τίτλο «Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση: μέθοδοι και κριτήρια ESG, εκδόσεις Κλειδάριθμος από τους Κ. Ζοπουνίδη και Μ. Εσκαντάρ.
Η ταξινόμηση του ινστιτούτου Statista
Η άνοδος των επενδυτικών επιπτώσεων οδήγησε στη ζήτηση τρόπων κατάταξης των επιχειρήσεων στις επιδόσεις τους όσον αφορά τα θέματα της ΕΚΕ. Τα κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) σταθμίζονται ώστε να αξιολογήσουν τη μη χρηματοοικονομική επίδοση των επιχειρήσεων και οι επενδυτές υποστηρίζουν όλο και περισσότερο επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα και ο ηθικός αντίκτυπος του κόσμου άρχισαν επίσης να ανταποκρίνονται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επενδυτική αγορά ESG με την παροχή υπηρεσιών από πλευράς πώλησης.
Το γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε μαζί με το ινστιτούτο Statista την κατάταξη του για το 2023 με τις πιο ενάρετες επιχειρήσεις όσον αφορά το ESG (βλ. Jeudi 17 Novembre 2022, no 2624).
Ακολουθεί η τρίτη έκδοση της κατάταξης των πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων στη Γαλλία, η οποία δημιουργήθηκε χάρη στην τεχνογνωσία του ερευνητικού ιστιτούτου Statista, το οποίο μελέτησε τα δεδομένα περισσότερων από 2000 επιχειρήεων που απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζομένους στη Γαλλία.
Η μεθοδολογία του Statista
Βασίζεται σε δύο βασικά στοιχεία: μια έρευνα που αξιολογεί κάθε επιχείρηση σε 28 βασικούς δείκτες-κλειδιά της επίδοσης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% του τελικού αποτελέσματος της επιχείρησης και μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5000 ατόμων (20%). Το βασικό κριτήριο για την ένταξη στην έρευνα της επιχείρησης είναι η δημοσίευση έκθεσης ΕΚΕ εντός της τελευταίας τριετίας. Με βάση τις εκθέσεις που δημοσιεύονται από επιχειρήσεις, το Statista αξιολογεί τους βασικούς δείκτες επίδοσης που χρησιμοποιούνται, χωρισμένοι σε
τρεις κατηγορίες: το περιβάλλον (απόβλητα, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κατανάλωση ενέργειας, νερού, …), η κοινωνία (ίση αμοιβή, αριθμός ωρών επιμόρφωσης, ποσοστό εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, … ) και η διακυβέρνηση (αναλογία γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο, χρηματοοικονομική σταθερότητα, ικανότητα για καινοτομία, …). Επιπλέον, το ινσιτούτο Statista αξιολόγησε μέσω της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τη γενική αντίληψη για τις δραστηρότητες ΕΚΕ των επιλεγμένων επιχειρήσεων και μετά θέμα προς θέμα (προκλήσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και διακυβέρνησης).
Αποτελέσματα
Η κατάταξη των επιχειρήσεων από το ινστιτούτο Statista έγινε ως εξής:
– Κατάταξη των 250 πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων ανεξάρητα κλάδου και πυλώνα ESG.
– Κατάταξη των πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων ανά κλάδο.
– Κατάταξη των πιο υπεύθυνων επιχειρήσεων ανά πυλώνα: περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση.
Κατάταξη ανεξάρτητα κλάδου και πυλώνα
Γενικά, ο πυλώνας με την υψηλότερη βαθμολογία φέτος είναι η διακυβέρνηση, ακολουθούμενη από κοινωνικά θέματα και μετά το περιβάλλον.
Οι δέκα πρώτες επιχειρήσεις στις 250, είναι οι ακόλουθες:
Κατάταξη ανά Κλάδο
Ο τραπεζικός κλάδος και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι αυτός που συγκεντρώνει τις καλύτερες βαθμολογίες (77,5/100 κατά μέσο όρο για τις 12 επιχειρήσεις που παρουσιάζονται στις 250 κορυφαίες), πριν από τα ακίνητα (75,3/100 κατά μέσο όρο) και τα είδη ένδυσης (75/100 κατά μέσο όρο).
Κατάταξη ανά πυλώνα
Η μελέτη προχώρησε στην κατάταξη 20 επιχειρήσεων των πιο υπεύθυνων ανά πυλώνα. Στον πυλώνα περιβάλλον οι τρεις πρώτες είναι:
Στον πυλώνα κοινωνία, οι τρεις πιο υπεύθυνες είναι:
Τέλος, οι τρεις καλύτερες στη διακυβέρνηση είναι:
Συμπερασματικά, γίνεται όλο και πιο αναγκαίο η κατάταξη των επιχειρήσεων σε υπεύθυνες και μη. Αυτές που μολύνουν το περιβάλλον και αυτές που το προστατεύουν και το σέβονται. Αυτές που ασκούν κοινωνική πολιτική και δημοκρατική διακυβέρνηση και αυτές που δεν σέβονται τους εργαζομένους τους και αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς.
Πρόσφατα, έχουμε αναπτύξει μια πρωτότυπη μεθοδολογία αξιολόγησης επιχειρήσεων με βάση τα κριτήρια ESG που δίνει μια νέα διάσταση στην ανάπτυξή τους με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Ο στόχος είναι να αξιολογούνται κάθε χρόνο οι πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την καλύτερη πληροφόρηση των επενδυτών , των τραπεζών και της πολιτείας (βλ. Μ. Εσκαντάρ, Μ. Δούμπος, Κ. Ζοπουνίδης, δείκτης ESG: ένα μοντέλο πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 04.05.2022, Αιμ. Γαλαριώτης, Μ. Εσκαντάρ, Κ. Ζοπουνίδης, σημαντικότητα κριτηρίων ΕSG ανά πυλώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 06.06.2022).
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
CIHEAM – International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece
Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ
Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering
Πολυτεχνείο Κρήτης
Latest News
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων
Δικαστικό «μπλόκο» σε αναγκαστική εκτέλεση λόγω ελλείψεων στα νομιμοποιητικά έγγραφα
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ακύρωσε το πλάνο αναγκαστικής εκτέλεσης που είχε καταστρωθεί σε βάρος οφειλέτη, λόγω προβληματικής νομιμοποίησης
Αυξημένο το ενδιαφέρον για αγορά των crypto - Οι προβλέψεις για το Bitcoin
Παρά τις υπεραποδόσεις, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής προτίμησης
Το έτος των πολλαπλών προκλήσεων
Η κυβέρνηση, βρισκόμενη περίπου στο μέσο της δεύτερης θητείας της και έχοντας ισχυρή πολιτική δύναμη, έχει κάθε λόγο να θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις
Προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας
Το πρόβλημα τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας είναι οι υποτονικές μεσοχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών