Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί μια πρόκληση για την ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ. Για ορισμένους ντόπιους, είναι επίσης μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Οι Peter και Minke van Wingerden, ιδρυτές της πρώτης πλωτής γαλακτοκομικής φάρμας στον κόσμο , σίγουρα το βλέπουν έτσι.

Στις όχθες του ποταμού Μάας που διασχίζει το Ρότερνταμ, μια πόλη περίπου 600.000 κατοίκων στη νότια Ολλανδία, το τριώροφο σκάφος τους ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα πλοία που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι Merwe.

Γάλα και βότανα

Όπως γράφει το Politico, ο ιδιαίτερος αυτός στάβλος στο επάνω επίπεδο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 αγελάδες. Το γάλα και η κοπριά που παράγουν επεξεργάζονται στα δύο κάτω επίπεδα, όπου υπάρχει και καθετοποιημένη καλλιέργεια βοτάνων.

Μια ομάδα 40 εθελοντών εργάζεται στη φάρμα και λειτουργεί ένα μικρό κατάστημα —στην ξηρά— όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν γάλα, βούτυρο, γιαούρτι, βουτυρόγαλα και τυρί που παράγονται στο πλοίο, καθώς και λιπάσματα και βότανα. Παραδίδουν επίσης σε τοπικά σούπερ μάρκετ.

Οι ιδρυτές, οι οποίοι είναι σύζυγοι, έφτιαξαν το αγρόκτημά τους ως απάντηση στις προκλήσεις που θέτουν οι μακριές αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έχουν βαριά περιβαλλοντικά αποτυπώματα και είναι ολοένα και πιο ευάλωτες σε διαταραχές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας πλωτής φάρμας [είναι] ότι μπορεί κανείς να συνεχίσει να παράγετει φρέσκα υγιεινά τρόφιμα κοντά στην πόλη ή στην πόλη» κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες ή έντονες βροχοπτώσεις, είπε ο Minke.

Το Ρότερνταμ είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες πόλεις στην Ολλανδία όσον αφορά τις κλιματικές επιπτώσεις: Το 85 τοις εκατό της έκτασής του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο της χώρας συνολικά.

Όπως υπογραμμίζει το Politico, καθώς περισσότερες πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μειώσουν τις εκπομπές τους, το ζευγάρι λέει ότι το μοντέλο τους μπορεί να βοηθήσει τους τοπικούς ηγέτες να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μειώνοντας την απόσταση που πρέπει να διανύσει το φαγητό πριν φτάσει στους καταναλωτές.

Με το βλέμμα σε Ντουμπάι και Σιγκαπούρη

Η Floating Farm βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη για να επαναλάβουν το πείραμα, με έμφαση στην κάθετη καλλιέργεια παρά στα γαλακτοκομικά.

Αν και το σύστημα δεν θα πρέπει απαραίτητα να αντικαταστήσει την παραδοσιακή γεωργία, «κάθε πόλη θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πλωτό αγρόκτημα», ιδιαίτερα εκείνες που περιβάλλονται από νερό ή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές τροφίμων, είπε ο Minke.

Το ζευγάρι συνεργάστηκε με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης για να διαπιστωθεί εάν οι αγελάδες νοσούν από τη θάλασσα και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τα πάνε καλά στο σκάφος τους, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία σταθεροποιητή που χρησιμοποιούν τα πλοία του πολεμικού ναυτικού για να ελαχιστοποιήσουν την κύλιση.

«Οι αγελάδες είναι πολύ χαρούμενες στο νερό», είπε ο Minke, ο οποίος τόνισε ότι η καλή μεταχείριση των ζώων είναι «το νούμερο ένα θέμα» για την εταιρεία.

Ο Minke τόνισε ότι η εταιρεία εργάζεται σκληρά για να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Η φάρμα ταΐζει τις αγελάδες της χρησιμοποιώντας υπολείμματα τροφών από τοπικές επιχειρήσεις — και συλλέγει και καθαρίζει το νερό της βροχής. Μια πλατφόρμα από ηλιακά πάνελ και μια ανεμογεννήτρια επιπλέουν δίπλα στο σκάφος, παρέχοντάς του μέρος της ενέργειας που χρειάζεται το αγρόκτημα.

Το ζευγάρι είχε σχεδιάσει να ανοίξει μια δεύτερη φάρμα στο λιμάνι πέρυσι, αλλά είπε ότι ακόμα περιμένει άδεια από το δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς