
Από χθες το βράδυ ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα με σκοπό την εξεύρεση Συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.
Χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.
Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Σε εξέλιξη το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας
Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.
Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση. Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σκρέκας για πλαφόν: «Θα κριθούμε από τις αποφάσεις μας»
Την ανάγκη της συμφωνίας των 27 υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έληξε. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν. Η Ευρώπη κάνει αχρείαστες συζητήσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τον μηχανισμό διόρθωσης και για την παροχή αλληλεγγύης. Είναι ιστορικές στιγμές και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλοι μας θα κριθούμε».
Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ελπίζω σε συμφωνία για το πλαφόν τις επόμενες ημέρες
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σκρέκας πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. φανερώνοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι 27 για την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής πλαφόν.
Η μάχη
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιμένουν για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο TTF σε χαμηλότερο ύψος από τα 275 ευρώ/MWh που προτείνει η Κομισιόν.
Ωστόσο οι προσπάθειες της χώρας μας και συνολικά 15 κρατών – μελών βρίσκουν τείχος απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Οι χώρες που εκπροσωπούν το Βερολίνο και το Άμστερνταμ στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες.
Να σημειωθεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στου υπουργούς Ενέργειας, το θέμα παραπέμπεται στους αρχηγούς των 27 κρατών μελών που συνεδριάζουν στις 15 Δεκεμβρίου. Αν εκεί επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου