Ο καθορισμός ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αύξηση των τελών διαμετακόμισης στα Στενά του Βοσπόρου, έχει κινητοποιήσει την Ελλάδα, η οποία βιώνει εδώ και καιρό εντάσεις με την Τουρκία, σημειώνει η τουρκική sozcu.com.tr (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).
Ξανά στο τραπέζι
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, η Ελλάδα και η Βουλγαρία κάθισαν ξανά στο τραπέζι για τον σχεδιασμό εναλλακτικού, προς τα Στενά, αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος προηγουμένως είχε εγκαταλειφθεί.
Μιλώντας στο Al Jazeera για τις συνομιλίες, ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρομάν Χριστόφ είπε ότι ο αγωγός μήκους 280 χιλιομέτρων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο και του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να επεκταθεί στη Ρουμανία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η χώρα του εξαιρείται από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο για δύο χρόνια, αλλά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της αύξησης των διοδίων στα Στενά, και τόνισε πως γι’ αυτόν τον λόγο επανέλαβαν τις συνομιλίες για τον σχεδιασμό του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Την υποστήριξή του στο σχέδιο εξέφρασε και ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Συσσώρευση πλοίων
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι λόγω του ανώτατου ορίου τιμής που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο, τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που προέρχονταν από τη Μαύρη Θάλασσα είχαν συσσωρευτεί στα Στενά τις τελευταίες ημέρες και η Αγκυρα ήθελε νέες «ασφαλιστικές εγγυήσεις» από όλα τα πλοία.
Η νέα κύρωση που εφαρμόστηκε από την ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες διαταραχές στις αποστολές πετρελαίου με πλοία.
Το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μπήκε για πρώτη φορά στην ατζέντα το 1993 και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη Ρωσία το 2007.
Ωστόσο, εγκαταλείφθηκε το 2010 εν μέσω περιβαλλοντικών ανησυχιών της Βουλγαρίας και των αντιρρήσεων των ΗΠΑ σχετικά με την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο έλληνας ειδικός στη βιομηχανία πετρελαίου Μιχάλης Μυριάνθης είπε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στη διέλευση από τα Στενά και το σχέδιο του αγωγού είναι μια καλή λύση.
ΗΠΑ και Αλεξανδρούπολη
Στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε επίσης ότι η Τουρκία πενταπλασίασε τον Οκτώβριο τα τέλη για τα πετρελαιοφόρα που διέρχονται από τον Βόσπορο.
Το Al Jazeera σχολίασε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Πολλές φορές έχει αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα ως εναλλακτική στα Στενά και άρχισαν να το χρησιμοποιούν ενεργά για στρατιωτικές αποστολές σε χώρες του ΝΑΤΟ, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
Πηγή: sozcu.com.tr, echedoros-a.gr
Latest News
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα