Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, των σκανδάλων των υποκλοπών και του Qatargate ξεκινά σήμερα η μάχη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Η πενθήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια κορυφώνεται με τη ψηφοφορία το Σάββατο επικυρώνοντας έτσι το πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και τον τελευταίο πριν τις εθνικές εκλογές.
Στο έντονο προεκλογικό κλίμα, η Ολομέλεια αναμένεται να μετατραπεί σε τερέν πολιτικών αντιπαραθέσεων με αιχμή την ακρίβεια και τα σκάνδαλα.
Το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο ισορροπεί μεταξύ των νέων περιθωρίων για μόνιμες παρεμβάσεις και σε νέα μέτρα στήριξης. Το «χαρτί» που αναμένεται να τραβήξει η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, είναι τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και τα υψηλά ποσά που έχουν διατεθεί για φοροελαφρύνσεις, τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση. Για το 2023, έχουν ενσωματωθεί φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις ύψους 4,2 δισ. Ευρώ. Σε αυτό το ποσο προστίθεται ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Διαβάστε επίσης – Μέτρα στήριξης: Το νέο πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Φυσικό αέριο
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στηρίζεται στις παραδοχή ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι στα επίπεδα των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η τιμή του πετρελαίου brent θα διαμορφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι. Σχετικά με τις παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, τα 1,1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν κυρίως μέτρα ελάφρυνσης στο σκέλος των φόρων και ασφαλιστικού χαρακτήρα.
Οι προβλέψεις για το 2023 είναι σε υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας λόγω της απρόσμενης πορείας των διεθνών ενεργειακών τιμών και της ύφεση στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα ο ρυθμός αναμένεται θετικός για το 2023 παρά την επιβράδυνση σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, έναντι 5,3% που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 9,7%, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να να διαμορφωθεί σε 12,7%. Για το 2023, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και η ανάπτυξη προβλέπεται να τρέξει κατά 1,8%, έναντι 0,3% στην Ευρωζώνη. Το πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023.
Οι επενδύσεις
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι επενδύσεις καθώς προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μελέτη της Eurobank αναφέρει ότι το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί.
Επιπλέον, ιστορικό υψηλό στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις καταγράφηκε το 2021 (€5,4δις ή 2,9% του ΑΕΠ), ακόμη ψηλότερα αναμένεται το 2022. Στο επίκεντρο της έρευνας είναι επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκατ. έκαστο, συνολικού ύψους 38,7δις. Ανάλογα με τις υποθέσεις, τα υπό εξέταση επενδυτικά έργα μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 47,2 δις ευρώ στη δεκαετία (τουλάχιστον 12,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και 87,9δις. ευρώ στην εικοσαετία.
Σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που διαχέεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά. Σε αυτά τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα ωφεληθούν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 419.000 άνθρωποι.
Latest News
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας