Η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ, παρέκαμψε γρήγορα μια ερώτηση καθώς πλησίαζε στο τέλος της καθημερινής της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη: «Όχι», είπε, δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος στον Λευκό Οίκο να διέρρευσε την έκθεση πληθωρισμού του Νοεμβρίου πριν από τη δημοσίευσή της στις 08:30.

Και μάλιστα είπε ότι γίνεται πολύς λόγος για κάτι που, όπως είδε, ήταν «περιορισμένες κινήσεις της αγοράς».

Αλλά δεν υπήρχε τίποτα «περιορισμένο» σχετικά με το ράλι λίγα δευτερόλεπτα πριν ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός πληθωρισμού εμφανιστεί στον ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού- Στο 7,1% τον Νοέμβριο

Ράλι 60 δευτερολέπτων

Όπως γράφει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών ξαφνικά εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1%.

Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα ομόογα αυξήθηκαν, μειώνοντας τις αποδόσεις αναφοράς κατά περίπου 4 μονάδες βάσης.

Αυτές είναι σημαντικές κινήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – μεγαλύτερες ακόμα και από τις διακυμάνσεις μιας πλήρους συνεδρίας.

Και θα πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά από τις ρυθμιστικές αρχές, λένε παρατηρητές της αγοράς, παρόλο που μια διαρροή είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί οι traders άρχισαν ξαφνικά να αγοράζουν λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό.

Ερευνες

«Η σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα πριν από τις ειδήσεις που αλλάζουν την αγορά είναι ύποπτη και γενικά αξίζει οι ρυθμιστικοί φορείς να κάνουν τις κατάλληλες έρευνες», δήλωσε ο Jerome Selvers, πρόεδρος της Securities Regulatory Enforcement and Litigation Practice στο Pashman Stein Walder Hayden. «Αυτό είναι ασυνήθιστο, ειδικά δεδομένης της μείωσης του αναφερόμενου πληθωρισμού, η οποία ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι περίμενε η αγορά», είπε. «Κάποιος θα το εξετάσει, είτε είναι αθώος είτε όχι».

«Φυσικά, μένει να φανεί αν και πότε θα γίνει μια τέτοια έρευνα. Από την πλευρά του, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν γνώριζε την πρόωρη δημοσιοποίηση των στοιχείων του» αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ωστόσο, την περίοδο των 60 δευτερολέπτων πριν από τη δημοσιοποίηση των δεδομένων, υποβλήθηκαν προσφορές για 13.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 10 ετών τίτλοων Μαρτίου με τη μορφή συναλλαγών (κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η δραστηριότητα είναι συνήθως ανύπαρκτη) . Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν περαιτέρω ράλι αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η μείωση του πληθωρισμού σήμαινε ότι η Federal Reserve θα σταματούσε τον κύκλο σύσφιξης στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο εκπρόσωπος του BLS Cody Parkinson είπε μέσω email ότι, ενώ η υπηρεσία δεν γνωρίζει καμία προκαταρκτική έκδοση, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν τακτικά δεδομένα πριν από τη δημοσίευση σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street