Το τέλος του 2020 και (έστω και σε μικρότερο βαθμό) του 2021 ήταν δύσκολο και διαφορετικό στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων. Φέτος ισχύει το ίδιο, αλλά για έναν διαφορετικό λόγο: Επειδή μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα αποφάσισε να απεργήσει την περίοδο των εορτών, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς που να μπορούν να «ισοφαρίσουν» ή, έστω, να αμβλύνουν τις συνέπειες από τον εκρηκτικό πληθωρισμό (τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 11,1%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών) και τη νέα περίοδο ύφεσης στην οποία δείχνει ήδη να έχει εισέλθει η οικονομία της χώρας.
Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Ρεκόρ 11ετίας στις απεργίες τον Οκτώβριο
Η εικόνα που επικρατεί είναι τέτοια ώστε κάποιοι να κάνουν λόγο για νέο «χειμώνα της οργής», κάνοντας σύγκριση με το καυτό 1978-79, στο φόντο της εκλογής της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα συνδικάτα είναι πιο αδύναμα σε σχέση με τότε – το ποσοστό των οργανωμένων σε αυτά υπολογίζεται στο ένα τέταρτο των εργαζομένων, έναντι των μισών εκείνη την περίοδο – αλλά και τους υπολογισμούς που κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο χαμένες ημέρες εργασίας στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, έναντι 12 εκατομμυρίων τον Σεπτέμβριο του 1979.
Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Απεργιακή παράλυση – Δραματική έκκληση της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις
Την ίδια στιγμή, πολλά ΜΜΕ έχουν επινοήσει μια νέα «λέξη» η οποία φαίνεται να έχει ήδη μπει στην καθημερινότητα των Βρετανών: «Strikemas», η οποία προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων απεργία (strike) και Χριστούγεννα (Christmas). «Στο Λονδίνο, αυτά τα Χριστούγεννα έχουν ήδη ακυρωθεί» σημείωνε σε ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», τονίζοντας ότι αυτή τη φορά «οι Βρετανοί δεν θα είναι σε θέση να επισκεφθούν τους συγγενείς τους ή να πάνε διακοπές, δεν θα μπορέσουν να στείλουν δώρα, ενώ καλά θα κάνουν να μην αρρωστήσουν».
Γεμάτο ημερολόγιο
Πράγματι, το απεργιακό ημερολόγιο είναι ασφυκτικά γεμάτο. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, απορρίπτοντας τις προτάσεις της διοίκησης για αυξήσεις – οι οποίες, μάλιστα, έγιναν λιγότερο γενναιόδωρες ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ.
Το εύρος των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει το μεγαλύτερο συνδικάτο, το RMT, είναι κατά γενική ομολογία το μεγαλύτερο εδώ και πάνω από 30 χρόνια (για την ακρίβεια, από την πανεθνική απεργία του 1989).
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει στις τάξεις των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχουν αποφασίσει δύο (τουλάχιστον) 24ωρες απεργίες – αυτή την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και την ερχόμενη Τρίτη 20 του μήνα – που είναι και οι πρώτες εδώ και 106 χρόνια, από τότε δηλαδή που ιδρύθηκε το Βασικό Κολέγιο των Νοσηλευτών (RCN).
Πρόκειται, βεβαίως, για μια εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη, καθώς η κατάσταση του βρετανικού ΕΣΥ, που κάποτε αποτελούσε το καμάρι της χώρας, είναι κυριολεκτικά τραγική, ενώ μετά το τσουνάμι του COVID και τις χιλιάδες αποχωρήσεις υγειονομικών το σύστημα μοιάζει να έχει καταρρεύσει – μαζί και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι.
Ακόμη και ο στρατός!
Στον χορό έχουν εισέλθει ή εισέρχονται και άλλοι κλάδοι: ταχυδρομεία, προσωπικό εδάφους και ασφαλείας στα αεροδρόμια, ελεγκτές κυκλοφορίας στις οδικές αρτηρίες, εκπαιδευτικοί κ.λπ.
Ακόμη δε και στις τάξεις του στρατού, τον οποίο η κυβέρνηση – η οποία αρνείται εμμονικά κάθε αύξηση, επικαλούμενη τις… πληθωριστικές πιέσεις – έχει κινητοποιήσει για να μην «παγώσει» κάθε δραστηριότητα στη χώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει αρκετή γκρίνια. Κι αυτό διότι τα στελέχη του παραπονούνται πως οι δικές τους αμοιβές είναι ακόμη χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες των εργαζομένων που απεργούν διεκδικώντας αυξήσεις!
Οσον αφορά το ερώτημα «γιατί στο Δημόσιο;», υπάρχει απάντηση και την παρουσιάζει ο αναλυτής των «Financial Times» Μάρτιν Γουλφ, αποδεικνύοντας ότι από τότε που το Συντηρητικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία, το 2010, οι μέσες πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 5,5%, ενώ οι αντίστοιχες για τους συναδέλφους τους στον δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 5,9%.
Μάλιστα, το σύνολο της μείωσης για τους δεύτερους έχει συντελεστεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, εξανεμίζοντας και τις μικρές αυξήσεις του προηγούμενου διαστήματος – με το ποσοστό της να υπολογίζεται σε 7,7% από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη