![Kλιματική αλλαγή: Θα αυξηθούν οι ανθρωπιστικές κρίσεις το 2023](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/pakistan-floods.jpg)
Η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο το 2023 και θα προστεθεί στα προβλήματα που προκαλούν οι ένοπλες συγκρούσεις και οι οικονομικές αναταράξεις, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee (IRC).
Η ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, της οποίας επικεφαλής είναι ο Βρετανός πρώην πολιτικός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εκτοξεύθηκε την τελευταία δεκαετία, πλησιάζοντας τα 339,2 εκατομμύρια, έναντι 81 εκατομμυρίων το 2014.
Διαβάστε επίσης – Ζητείται (Τεχνολογική) Ελπίς για την Κλιματική Αλλαγή!
Η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που επιτείνουν τις ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, επεσήμανε η IRC, παρά το γεγονός ότι οι 20 χώρες που βρίσκονται στον κατάλογό της ΜΚΟ με τα κράτη που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως η Αϊτή και το Αφγανιστάν, ευθύνονται μόλις για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Το 2022 έδειξε ότι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων είναι αναμφισβήτητος», επεσήμανε η έκθεση της ΜΚΟ με τίτλο “Emergency Watchlist 2023″ .
Διαβάστε επίσης – Ιός «ζόμπι» από τη Σιβηρία
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις μακρές περιόδους βροχής, που «προκάλεσαν καταστροφική διατροφική ανασφάλεια στη Σομαλία και την Αιθιοπία» και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους στο Πακιστάν.
Eπενδύσεις
Η IRC επίσης σημείωσε την ανάγκη να γίνουν «επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό» των επιπτώσεών της.
Στο μεταξύ η διατροφική ανασφάλεια είναι ήδη διαδεδομένη λόγω συγκρούσεων, αλλά και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία της covid-19.
Επιπλέον λείπουν 27 δισεκ. δολάρια, αναγκαία για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών αναγκών.
«Οι δωρητές αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν» στις ανάγκες, υπογράμμισε η έκθεση. «Το αποτέλεσμα είναι ότι κοινότητες που επηρεάζονται από την κρίση δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ανοικοδομήσουν».
Η έκθεση τόνισε εξάλλου ότι το 2022 αυξήθηκε σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έναντι 60 εκατομμυρίων το 2014.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης