Θετική είναι η εισήγηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την παροχή στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις της δυνατότητας να εκπροσωπούν στα δικαστήρια τους ιδιοκτήτες των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές, οι οποίες τονίζουν πως πλέον απομένει ουσιαστικά το τυπικό μέρος για την έκδοση της οριστικής απόφασης, η οποία θα βάλει τέλος στο κύμα ανακοπών από τους δικηγόρους των δανειοληπτών.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των οφειλετών στηρίζονται αυτή τη στιγμή σε μία απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στους servicers να λειτουργούν για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει δάνεια ή φέτες τιτλοποιήσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί άλλες 12 αντίθετες αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης: Το σχέδιο για τη στήριξη δανειοληπτών – Tι γίνεται με τις προμήθειες
Μπορεί σε αυτή τη φάση το θέμα να μην έχει τελεσιδικήσει, ωστόσο οι σχετικές ανακοπές απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πηγές από τον κλάδο των servicers αναφέρουν ότι στο 80% των περιπτώσεων οι δικαστές επιτρέπουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
Παρ΄ όλα αυτά, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης αναμένουν την τελική επίλυση του ζητήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να μπει ένα τέλος στις καθυστερήσεις, οι οποίες όπως τονίζουν είναι και σε βάρος των δανειοληπτών, που εκτός από τα επιπλέον νομικά έξοδα, καλούνται εν τέλει να πληρώσουν περισσότερους τόκους για όσο διάστημα η υπόθεσή τους παραμένει ανοιχτή.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία για την όσο το δυνατό ταχύτερη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαχειρίζονται.
Η επίδραση των εκλογών
Καθώς όμως εισερχόμαστε στο εκλογικό 2023, οι εργασίες των servicers θα επηρεαστούν για κάποιους μήνες ακόμη.
Ειδικότερα, αν υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά για τρεις περίπου μήνες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, ανάλογα με το χρόνο των εκλογών, οι πλειστηριασμοί να σταματήσουν κάποια στιγμή την άνοιξη για να επανεκκινήσουν το φθινόπωρο του 2023, μιας και τον Αύγουστο τα δικαστήρια δεν λειτουργούν.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, εξ αυτού του λόγου θα μπορούσαν να προκληθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης.
Ο βασικός κίνδυνος είναι μην επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οδηγώντας σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε κατάπτωσή τους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος.
Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει πωλήσεις κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά, επιδρώντας αρνητικά στις ανακτήσεις, αλλά και στην προσπάθεια αναγέννησης επιχειρήσεων με προοπτικές ανασύνταξης.
Latest News
Μηδενικός ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο [πίνακας]
Ο πληθωρισμός τροφίμων αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά - Υπουργείο Ανάπτυξη: Τι δείχνουν τα στοιχεία Eurostat και ΙΕΛΚΑ
«Τέλος χρόνου» στις αιτήσεις για το πρόγραμμα ΔΥΠΑ με επίδομα 1000 ευρώ - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, έχει στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Πώς κινήθηκαν επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις - Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια σε πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις
Θεοδωρικάκος: Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία
Ο Υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχε στο υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Εμπορίου της Ε.Ε. στη Βαρσοβία
Χατζηδάκης: «Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, δεν είναι προς όφελος κανενός»
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «ένα ποσοστό 90% των εξαγωγών μας πάει στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν θα είμαστε ευθέως θιγόμενοι»
Παρατείνεται η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
Τι ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης για τη τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους και στις περιφέρειες
Όταν αποθήκες γίνονται διαμερίσματα και πάρκινγκ
Τα κλειδιά για την πολεοδομική νομιμοποίηση σε 13 ερωτήσεις – απαντήσεις. Τι πρέπει να προσέξετε. Προθεσμία για τακτοποίηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Το «κάστρο» του πληθωρισμού και τα μηνύματα του Ιανουαρίου
Η Ελλάδα εμφανίζει τον 3ο υψηλότερο πληθωρισμό υπηρεσιών στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 5,5%
Πολύπλοκο το επιχειρείν, υψηλή η διαφθορά στο δημόσιο - Πώς βαθμολογεί η Allianz την Ελλάδα
Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ιδιαιτέρως εποπτευόμενο και πολύπλοκο, σύμφωνα με την Allianz Trade - Αιχμές για τη...βραδυκίνητη δικαιοσύνη