
Το σχέδιο της Ουάσιγκτον για επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανέβασε τη θερμοκρασία στη σιγοβράζουσα συζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιλογή νικητών και ηττημένων στη βιομηχανία.
Οι πολιτικοί σε ολόκληρη την ΕΕ είναι εξαγριωμένοι με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τις διατάξεις του που ευνοούν τους εγχώριους προμηθευτές.
Αυτό έδωσε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ισχυρη ώθηση για το προτεινόμενο ταμείο κυριαρχίας, ένα χρηματοδοτικό μέσο για να βοηθήσει τις μικρές χώρες να συμβαδίσουν με τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους εταίρους τους. Η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων μέχρι στιγμής υπογραμμίζει την επισφαλή φύση της ηγετικής της προσπάθειας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Ενώ τα μέλη της ΕΕ θα ήθελαν να χαλαρώσουν το πορτοφόλι για τη βιομηχανική βοήθεια, διστάζουν να παραδώσουν περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο κύριος θυρωρός για τις κρατικές ενισχύσεις, τις οποίες η ΕΕ περιορίζει για την προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Η πανδημία της Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν την Επιτροπή να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν προσωρινά ορισμένες βιομηχανίες.
Η ΕΕ αναθεώρησε επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την παροχή βοήθειας σε πράσινες επενδύσεις στις αρχές του 2022. Έχει έτσι την εξουσία να αποφασίζει εάν οι χώρες μπορούν ή όχι να βοηθήσουν τους τοπικούς πρωταθλητές.
Το σχέδιο της φον ντερ Λάιεν μπορεί να της επιτρέψει να αποφασίσει ποιοι πρωταθλητές αξίζουν να είναι στην πρώτη θέση. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ της προσφοράς και του καθορισμού των ορίων είναι η ουσία του γρίφου της ΕΕ.
Η εμπειρία της Γερμανίας στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης δείχνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αποστολής επιδοτήσεων για διάσωση . Η κυβέρνηση του Βερολίνου παρέχει 99 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Η δωρεάν δαπάνη έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για έναν πόλεμο δωρεών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα δεδομένης της πρόσφατης εστίασης της ΕΕ στη δημοσιονομική πειθαρχία .
Η φον ντερ Λάιεν θέλει να δημιουργήσει ένα κεντρικό ταμείο χρημάτων για την παροχή κεφαλαίων κάλυψης σε μικρότερες χώρες. Στο βαθμό που η Επιτροπή αναλάβει οποιοδήποτε νέο ρόλο στο τιμόνι του ταμείου κυριαρχίας, θα δεχτεί πυρά από χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν την οικονομική τους αυτονομία, ειδικά εάν η ΕΕ θέλει να χρηματοδοτήσει το ταμείο πουλώντας ομόλογα.
Οι στόχοι της Επιτροπής ενδέχεται να είναι περαιτέρω σε αντίθεση με εκείνους των μελών της: για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες μπορεί να ευνοούν διασυνοριακά έργα αντί της περιφερειακής βοήθειας που επιδιώκουν ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις.
Η χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις δεν θα είναι αρκετά εύκολη και η Ευρώπη θα χρειαστεί μια σαφέστερη βιομηχανική πολιτική πέρα από τη διανομή μετρητών.
Αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να τροποποιήσει το σχέδιο επιδοτήσεων του για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ , υπάρχει μια σειρά από άλλους παράγοντες που ενδέχεται να ενθαρρύνουν τις πολυεθνικές εταιρείες να επεκταθούν στη Βόρεια Αμερική .
Για να εξισωθούν οι ανταγωνιστικοί όροι ανταγωνισμού, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ελλείψεις της στις κεφαλαιαγορές και την οικονομική ανάπτυξη.
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

Γιατί θέλω οι μετοχές να χορέψουν ξανά σαν τον Νουρέγιεφ
Άλλα χρηματιστήρια έχουν καλύτερη απόδοση, αλλά κοιτάζω μια ευκαιρία να πουλήσω

Ψεύτικη σοκολάτα vs φυτικά μπιφτέκια, σημειώσατε 1
Η Lindt υποστηρίζει μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία που καλλιεργεί κακάο σε ένα εργαστήριο, με λίγα μόνο κύτταρα

Πώς ο Ερντογάν φρενάρει την Τουρκία
Τα κύρια θύματα της καταστολής του Ερντογάν είναι σαφώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι - αλλά υπάρχουν και οικονομικά ζητήματα που διακυβεύονται

Η αδικαιολόγητη άνοδος των αποδόσεων της περιφέρειας - Δεύτερες σκέψεις για το PEPP
Ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μην σταματήσουμε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ

Οι «εκδικητές των μετοχών»: Μύθος ή πραγματικότητα;
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανοχή για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους δασμούς από ό,τι αναμενόταν

Η ρωσική οικονομία «τρέχει γύρω από την κοκαΐνη» - Γιατί θα δυσκολευτεί στην ειρήνη
Η προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας στην κανονικότητα θα δημιουργούσε δύο προβλήματα για τον Πούτιν

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος της παγκόσμιας οικονομίας - Τι δείχνει η αναταραχή στις αγορές
Η ξαφνική αλλαγή στις προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη των τριών μεγαλύτερων οικονομικών ανατρέπει τις συναλλαγές