
Η ARM δεν πρόκειται να πουλήσει την τελευταία και πλέον προηγμένη σειρά μικροτσίπ Neoverse V στον κινεζικό κολοσσό της τεχνολογίας και του διαδικτύου Alibaba, μετά τελευταίες κοινές αποφάσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η απόφαση της εταιρείας ουσιαστικά υπακούει στις τελευταίες αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει τις εξαγωγές προηγμένων μικροτσίπ σε Κίνα και Ρωσία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Διαβάστε επίσης: Πόσο εύκολα η Κίνα μπορεί να «στήσει» βιομηχανία ημιαγωγών
Τα… προϊόντα της ARM
Η βρετανική ARM, ιδιοκτησίας της ιαπωνικής Softbank, σύμφωνα με τους Financial Times, θεώρησε ότι η σειρά επεξεργαστών Neoverse V θα μπορούσε να υπαχθεί στην κατηγορία των υψηλών επιδόσεων μικροτσίπ, γεγονός που θα εμπόδιζε την εξαγωγή τους, σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς.
Ενδεχομένως πρόκειται για την πρώτη φορά που η ARM αποφασίζει να μην πουλήσει κάποια από τα πιο προηγμένα μοντέλα της στην Κίνα.
Τα μοντέλα της ARM χρησιμοποιούν την προηγμένη αρχιτεκτονική RISC που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μικροτσίπ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, από «έξυπνα» ρολόγια μέχρι υπέρ-υπολογιστές.
Διαβάστε επίσης: Στον ΠΟΕ η Κίνα κατά των ΗΠΑ για τον «πόλεμο των μικροτσίπ»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ARM δεν κατασκευάζει η ίδια επεξεργαστές. Αντίθετα, πουλάει τα σχέδια σε κατασκευαστές όπως οι TSMC και Samsung.
Στη «μαύρη λίστα» μια ακόμα κινεζική εταιρεία
Σε άλλο άρθρο τους οι Financial Times σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενέταξε στις αρχές της εβδομάδας και την κινεζική βιομηχανία κατασκευής μικροτσίπ YMTC στη «μαύρη λίστα», καθώς η εταιρεία φέρεται να παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία προμηθεύοντας την επίσης κινεζική Huawei με τσίπ μνήμης.
Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την συγκεκριμένη εταιρεία ως «ανεπιβεβαίωτη», εννοώντας ότι η YMTC «δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει ελέγχους για να επιβεβαιώσει ότι η τεχνολογία δεν χρησιμοποιήθηκε παράνομα».
Συνολικά, τριάντα κινεζικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της YMTC είχαν χρονικό περιθώριο 60 ημερών να συμμορφωθούν ώστε να αποφύγουν την ένταξή τους στη λίστα με τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους «ελέγχους» πλέον τους επιτρέπει και η κινεζική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και όλες οι εταιρείες συμμορφώνονται.


Latest News

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη