Ιστορικές επιδόσεις καταγράφουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η ανάκαμψη του τουρισμού μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας έχει δώσει φτερά στους περιφερειακούς αερολιμένες που διαχειρίζεται η Fraport Greece, οι οποίοι ξεπέρασαν το ρεκόρ επιβατικής κίνησης του 2019. Στις 14 τουριστικές πύλες της χώρας διακινήθηκαν στο φετινό ενδεκάμηνο 30,52 εκατ. επιβάτες, όταν συνολικά προ πανδημίας η κορυφαία τους επίδοση είχε φτάσει τους 30,15 εκατ. επιβάτες.

Με την Αθήνα να ανακάμπτει επίσης με καλούς ρυθμούς, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της χειμερινής περιόδου, νέα διεθνή δρομολόγια έρχονται το επόμενο διάστημα με την αγορά του Ισραήλ να πρωταγωνιστεί στο come back. Ρυθμούς ανεβάζει και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στο οποίο ποντάρει και η Aegean με έξι νέα χειμερινά δρομολόγια και πτήσεις τσάρτερ ενόψει Χριστουγέννων.

Διαβάστε επίσης: Χειμερινός τουρισμός: 5 πόλεις της Ελλάδας επενδύουν σε χριστουγεννιάτικα πάρκα

Ειδικότερα, στο ενδεκάμηνο του 2022, διακινήθηκαν στους 14 περιφερειακούς αερολιμένες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 3,6%, συγκριτικά με το 2019. Στην κορυφή της επιβατικής για τον Νοέμβριο αναδείχθηκαν παραδοσιακές αγορές με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται από Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Αυστρία. Τον Νοέμβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη κατά 4,5%, σε συνολικά 694.000 άτομα.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, άνοδο επιβατικής κίνησης εμφάνισαν τα αεροδρόμια σε Άκτιο (+23,6%), Σαντορίνη (+19,7%), Σκιάθο (+14,6%), Κέρκυρα (+14,5%), Μύκονο (+11%), Χανιά (+10,3%), Ρόδο (+5,7%), Κεφαλλονιά (+5,6%), Ζάκυνθο (+5,1%) και Κω (+4,3%).

Επένδυση στις προοπτικές της Θεσσαλονίκης

Παρότι η επιβατική κίνηση στον αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπολείπεται ακόμη αυτής του 2019, με 5,5 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες στο ενδεκάμηνο, μειωμένη κατά 14,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι προοπτικές της πόλης προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Εχθές, σε κοινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη Fraport Greece και Aegean ανακοίνωσαν τον σχεδιασμό τους για την ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Η Aegean που το περασμένο καλοκαίρι ενίσχυσε το διεθνές της δίκτυο από το «Μακεδονία», διατηρεί τους έξι νέους προορισμούς της και τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, θα πετά τον εφετινό χειμώνα Μάλιστα, το φετινό χειμώνα διατηρώντας προς το Αμβούργο, το Βερολίνο, τη Ζυρίχη, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο και τη Ρώμη. Η αεροπορική εταιρεία μόνο τον Νοέμβριο κατέγραψε αύξηση της δραστηριότητας της στο εξωτερικό κατά 25%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019.

Συνολικά, στο χειμερινό της πρόγραμμα εντάσσονται 12 προορισμοί εξωτερικού σε έξι χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρο, Ισραήλ) και 10 εσωτερικού. Ενώ για τα εφετινά Χριστούγεννα προβλέπονται και πτήσεις τσάρτερ σε Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Γαλλία. Η Θεσσαλονίκη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος για τον ελληνικό αερομεταφορέα,

Αντίστοιχα, κατά το καλοκαίρι του 2023 η Aegean προγραμματίζει αύξηση ως και 30% της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού για τη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με το 2019. Θα πετάει σε 21 προορισμούς εξωτερικού σε 11 χώρες και σε 14 προορισμούς εσωτερικού. Στο πτητικό της πρόγραμμα θα προστεθούν πάνω από 10 νέα δρομολόγια εξωτερικού συγκριτικά με το 2019.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, «η αγαστή συνεργασία μας με τη Fraport Greece και το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο που πλέον όλοι έχουμε στη διάθεσή μας, ενίσχυσε τη δυναμική μας και στηρίζει το όραμα αλλά και τη στρατηγική μας για την ανάδειξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε ελκυστικό προορισμό ολόκληρο το χρόνο».

Για τη δέσμευση της Fraport Greece στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, μίλησε ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, τονίζοντας πως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι «απαιτείται η συμβολή και η δέσμευση όλων των φορέων τουρισμού της πόλης, ώστε ο προορισμός να προωθηθεί στοχευμένα βάσει συγκεκριμένου και κοινώς αποδεκτού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης».

Γρηγορότερη ανάκαμψη στους ελληνικούς αερολιμένες

Οι ελληνικοί αερολιμένες επιστρέφουν ταχύτερα σε ρυθμούς κανονικότητας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ACI Europe. Ειδικότερα, τα αεροδρόμια Ισλανδίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας είναι αυτά που κάνουν πιο σύντομο come back, όταν μάλιστα η ανάκαμψη στην Ευρώπη υπολείπεται ακόμη σημαντικά σε σύγκριση με το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση τον Οκτώβριο ήταν μειωμένη κατά 12% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Όσο για το διάστημα ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την περιοδική έκθεση του Eurocontrol, η πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να είναι υψηλότερη, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, σηματοδοτώντας ένα νέο ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού