Η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση του παγκόσμιου εταιρικού φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, βρίσκει εμπόδιο.
Το εμπόδιο αυτό το έχει ορθώσει η Πολωνία, η οποία όχι μόνο μπλοκάρει την τελική έγκριση του φορολογικού μέτρου, αλλά και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 18 δισ. ευρώ, καθώς οι δύο αυτές αποφάσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου συμφωνιών προς έγκριση από την Ε.Ε. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται επίσης η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας, όπως και η άρση του αποκλεισμού της ίδιας χώρας από κάποια από τα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης – Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση η διαδικασία – Θα χρειαστεί μία ακόμη χρονιά συνομιλιών
Την περασμένη Δευτέρα, οι αποφάσεις αυτές εξέλαβαν την έγκριση των 26 από τις 27 χώρες-μέλη, με την Πολωνία να ζητάει μια παράταση για να δώσει την απάντησή της στις 12:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος.
Ωστόσο εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εκβιασμό. «Συνδυάζοντας τη βοήθεια προς την Ουκρανία με τόσο ανόμοια ζητήματα τα οποία δεν έχουν κάνουν με αυτήν όπως είναι ο εταιρικός φόρος είναι αχρείαστο, είναι λάθος και είναι μια προσπάθεια εκβιασμού», ανέφερε ο Ματέους Μοραβιέσκι.
Από τη μεριά του Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι «ολόκληρο το πακέτο των συμφωνιών καθυστερεί εξαιτίας των ενστάσεων της Πολωνίας με τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο τα οποία κανένας δεν καταλαβαίνει. Δεν έχουμε καμία ένδειξη τι θέλει ο Μοραβιέσκι ή τι θα κάνει, ήδη είχε συμφωνήσει για τον φόρο την άνοιξη».
Στις Βρυξέλλες, θέλησαν να ομαδοποιήσουν τα θέματα προς έγκριση προκειμένου να πεισθεί η Ουγγαρία να δώσει την έγκρισή της στη βοήθεια προς την Ουκρανία και τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο. Βλέποντας τη στάση της Πολωνίας, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποθέτουν ότι η Βαρσοβία ακολουθεί την τακτική της Ουγγαρίας και κρατάει «όμηρο» το πακέτο των συμφωνιών, προκειμένου με τη σειρά της να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκή κονδύλια, τα οποία επί του παρόντος έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας ζητημάτων νομικής φύσης.
Διαβάστε επίσης – Γέλεν: Πρέπει οι χώρες να επιβάλλουν τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Υπενθυμίζεται ότι ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος που έχει συμφωνηθεί καθολικά σχεδόν από όλες τις χώρες (120 ο αριθμός), θα φορολογεί τις εταιρείες με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις χώρες στις οποίες δημιουργούν τα έσοδά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η μετακίνηση των εσόδων σε φορολογικούς παραδείσους με χαμηλότερη φορολόγηση.
Latest News
Η AstraZeneca σε πορεία ανάκαμψης και επενδύσεων παρά τις αντιξοότητες
Η AstraZeneca επενδύει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει τις πωλήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων
Ποια είναι η τολμηρότερη αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη;
Η Middle East Airlines είναι ο μόνος αερομεταφορέας που εξυπηρετεί τη χώρα εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών και μαχών με τη Χεζμπολάχ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του 'Ιλον Μασκ
Ο Μπερνό μηνύει το Χ για αναδημοσίευση άνευ καταβολής δικαιωμάτων από ειδησεογραφικά μέσα του
Από... Εξολοθρευτής, μεγαλοστέλεχος εταιρείας της λίστας Fortune 500
Ο Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ γίνεται ο Εξολοθρευτής για ένα μεγάλο πρόβλημα της γενιάς του.
Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο
Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα