Μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησής τους, ανακοινώνοντας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης (τελευταίας για το 2022) αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως. Η ΕΚΤ έτσι αφενός ακολούθησε το χθεσινό παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία ανακοίνωσε επίσης επιτοκιακή αύξηση 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 4,25%-4,50%, αφετέρου δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη, καθώς οι χρηματαγορές είχαν προεξοφλήσει το εύρος που ανακοινώθηκε σήμερα. Παράλληλα σηματοδότησε την έναρξη της ποσοτικής σύσφιγξης καθώς από τον ερχόμενο Μάρτιο η ΕΚΤ θα συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, καθώς δεν θα επανεπενδύει τα ομόλογα της αξία αυτής που ωριμάζουν.
Έτσι μετά τη σημερινή απόφαση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2% από 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας χρηματοδότησης στο 2,50% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 2,75%. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα προχωρήσει με περαιτέρω αυξήσεις καθώς αναθεωρούνται ανοδικά οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. «Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρει η ανακοίνωση. Πλέον η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα του στόχου της στο 2%, καθώς πλέον αναμένει ότι φέτος θα κλείσει στο 8,4%, το 2023 στο 6,3%, το 2024 στο 3,4% και ένα χρόνο αργότερα το 2025 στο 2,3%.
Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Αναδίπλωση για υψηλότερο πληθωρισμό και το 2025
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να είχε προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις αυτού του εύρους τέσσερις συναπτές φορές. Πλέον με τις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο να αφήνουν τις επιθετικές αυξήσεις είναι πολύ πιθανό να έχει κλείσει ο κύκλος της επιθετικής σύσφιγξης των νομισματικών πολιτικών και να έχει ανοίξει αυτός της επιβράδυνσης του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων.
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συντεταγμένα έχουν επιδοθεί σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός τις αναγκάζει να αποσύρουν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν προκειμένου να προστατέψουν τις οικονομίες από τη πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα ομόλογα και η έναρξη της ποσοτικής σύσφιγξης
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέληξαν και στον οριστικό ρυθμό συρρίκνωσης των επανεπενδύσεων των ομολόγων τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ και φθάνουν στη λήξη τους, ενώ αποκάλυψαν και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα αρχίσει η ποσοτική σύσφιγξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που έχουν αγορασθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ. Στη συνέχεια ο ρυθμός των επανεπενδύσεων θα μειωθεί «καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων που ωριμάζουν. Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου».
Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Aύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας
Η οικονομία της Ευρωζώνης και η ύφεση
Απότομη επβράδυνση αναμένουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ότι θα σημειώσει η οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, καθώς από το φετινό 3,4% θα τρέξει με ρυθμό μόλις 0,5% του χρόνου. Η ΕΚΤ προειδοποιεί για συρρίκνωση της οικονομίας το τρίμηνο που διανύουμε και το α΄ τρίμηνο του 2023, ωστόσο όπως επισημαίνεται θα είναι ήπια και μικρής διάρκειας.
«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ μπορεί να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της υψηλής αβεβαιότητας, της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η ύφεση θα είναι σχετικά βραχύβια και ήπια. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η ανάπτυξη αναμένεται, βάσει των προβλέψεων, να ανακάμψει καθώς οι τρέχοντες αντίρροποι παράγοντες θα εξασθενούν. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η οικονομία θα αναπτυχθεί πλέον με ρυθμό 3,4% το 2022, 0,5% το 2023, 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025», αναφέρει η ανακοίνωση.
Latest News
Διχάζει την ΕΚΤ η έρευνα για τα κεφάλαια των τραπεζών - Η σύγκριση με ΗΠΑ
Η έκθεση της ΕΚΤ, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, εξέτασε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών
Buyback μετοχών αξίας 7 δισ. ανακοίνωσε η Samsung
Το τελευταίο buyback μετοχών από τη Samsung έγινε τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η LSEG
Η AstraZeneca σε πορεία ανάκαμψης και επενδύσεων παρά τις αντιξοότητες
Η AstraZeneca επενδύει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει τις πωλήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων
Ποια είναι η τολμηρότερη αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη;
Η Middle East Airlines είναι ο μόνος αερομεταφορέας που εξυπηρετεί τη χώρα εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών και μαχών με τη Χεζμπολάχ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του 'Ιλον Μασκ
Ο Μπερνό μηνύει το Χ για αναδημοσίευση άνευ καταβολής δικαιωμάτων από ειδησεογραφικά μέσα του
Από... Εξολοθρευτής, μεγαλοστέλεχος εταιρείας της λίστας Fortune 500
Ο Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ γίνεται ο Εξολοθρευτής για ένα μεγάλο πρόβλημα της γενιάς του.
Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο
Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.