
Το ποσό των 286 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (288 εκατομμύρια ευρώ) θα πρέπει να καταβάλει ο συνιδρυτής του κολοσσού κρασιού Groupe Castel, ο Γάλλος Πιέρ Καστέλ, στην εφορία της Γενεύης, σε συνέχεια δικαστικής απόφασης σε βάρος του για διένεξη που είχε με τις φορολογικές αρχές.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, απέρριψε την προσφυγή του ιδρυτή του ομίλου αυτού, ιδιοκτήτη του δικτύου καταστημάτων πώλησης κρασιών και οινοπνευματωδών Nicolas και πετυχημένων εμπορικών σημάτων κρασιού όπως το Baron de Lestac, το Kriter ή το Listel, κατά δικαστικής απόφασης στη διαμάχη που είχε με τις φορολογικές αρχές της Γενεύης, οι οποίες τον κατηγορούν ότι παρέλειπε να δηλώνει ένα μέρος της περιουσίας του επί χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Yandex: Ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός εγκαταλείπει τη Μόσχα
Στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν κατονομάζεται ο Καστέλ αλλά γίνεται λόγος για έναν «Γάλλο πολίτη ισπανικής καταγωγής», «γεννημένο το 1926», ο οποίος «είχε φύγει από τη Γαλλία για να εγκατασταθεί στην Ελβετία» και ενέγραψε «στο εμπορικό μητρώο του καντονιού της Γενεύης το 1981» την εταιρία που δραστηριοποιείται στην «εκπροσώπηση κρασιού» αλλά και «μπίρας και αναψυκτικών» που είχε ιδρύσει «με τους αδελφούς και τις αδελφές του».
Η εφορία της Γενεύης θα λάβει 286 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μεταδίδει το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, σε αυτό το πρώτο σκέλος της διαδικασίας φορολογικής υπενθύμισης που αφορά τις φορολογικές του δηλώσεις για το 2007 και το 2008.
Αμφισβήτηση της απόφασης
Μάλιστα, ο δικηγόρος του Καστέλ επιβεβαίωσε το ποσό αυτό, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ο πελάτης μου, ασφαλώς, αμφισβητεί τη βάση και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης”, δήλωσε ο Γκρέγκορι Κλερ, δικηγόρος φορολογικού δικαίου του γραφείου Aegis στη Γενεύη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “σέβεται την απόφαση αυτή”. “Επί του παρόντος την αναλύουμε», διευκρίνισε στο AFP.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ελβετικός ιστότοπος δικαστικής έρευνας Gotham City είχε αποκαλύψει ότι ο 96χρονος, που εγκαταστάθηκε στην Ελβετία μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν το 1981, είχε καταδικαστεί στο εφετείο στη Γενεύη γιατί παρέλειψε να δηλώσει μέρος της περιουσίας του.
Είχε εγγραφεί στην Ελβετία με το όνομα Ζεσούς Καστέλ, χρησιμοποιώντας το δεύτερο μικρό του όνομα, “κάτι που του είχε επιτρέψει να διαφύγει την προσοχή της εφορίας”, είχε αναφέρει ο ιστότοπος δικαστικής έρευνας.
Οι φορολογικές αρχές είχαν κάνει τη σύνδεση διαβάζοντας άρθρα στον Τύπο και του είχαν ζητήσει 410 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Ο δικηγόρος του είχε διευκρινίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του “ουδέποτε χρησιμοποίησε ψευδώνυμο ή άλλη ταυτότητα”, καθώς το “Ζεσούς Σεμπαστιάν Καστέλ” ήταν το “όνομά του κατά τη γέννησή του” και Πιέρ ένα “όνομα που χρησιμοποιούσε” στην καθημερινή ζωή.
Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο Καστέλ παράτησε το σχολείο στα 11 του και δούλεψε με τον πατέρα του ως γεωργικός εργάτης προτού ιδρύσει με τους αδελφούς του και τις αδελφές του τον όμιλο που εξελίχθηκε σε κολοσσό κρασιών και ποτών, με ετήσιες πωλήσεις 500 εκατομμυρίων φιαλών παγκοσμίως.
Μια άλλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη για τις οικονομικές περιόδους του 2010 και 2011.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο