
Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας σήμερα Πέμπτη, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες έχουν τροχοδρομήσει σε μια πορεία επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων.
Με τη σημερινή αύξηση το εύρος της οποίας αναμενόταν από τους αναλυτές το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Νορβηγίας διαμορφώθηκε στο 2,75%. Εντούτοις η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης δεν εναρμονίζεται με τη γενικευμένη τάση που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν με επιτοκιακές αυξήσεις της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως.
Διαβάστε επίσης – Αγορά εργασίας: Πώς επηρεάζεται από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 4,25%-4,50%.
Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ήδη η Τράπεζα της Ελβετίας η οποία επίσης προχώρησε με του ίδιου εύρους αύξηση (από 0,50% στο 1%), αργότερα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (με τις χρηματαγορές να προεξοφλούν αυξήσεις 50 μονάδες βάσεως).
Στην ανακοίνωσή της Τράπεζα της Νορβηγίας φρόντισε να μην αφήσει αμφιβολίες για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς έρχεται οσονούπω.
Στην ίδια ανακοίνωση, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας Ίντα Γουόλντεν Μπάκε επισήμανε ότι οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας καθίστανται περισσότερο αβέβαιες από ότι φυσιολογικές, όμως αν εξελιχθεί όπως εκτιμάται τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 3% στα τέλη του 2023.
Διαβάστε επίσης – Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν πίσω από πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινώνονται
Από τη μεριά τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα προβούν σε πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η Nordea Markets εκτιμάει ότι η Τράπεζα της Νορβηγίας θα αυξήσει τουλάχιστον άλλη μια φορά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και διαβλέπει ότι η κορύφωση του κύκλου των αυξήσεων θα διαμορφωθεί στο 3,25%.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις κάνοντας λόγο ρυθμό 5,2% το 2023 έναντι 4,8% των εκτιμήσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ για την οικονομία της Νορβηγίας αναμένει να αναπτυχθεί κατά 3,6%, μια αναθεώρηση επί τα βελτίω σε σχέση με το 2,8% που εκτιμούσε τρεις μήνες νωρίτερα.


Latest News

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής