
Σε ανατιμήσεις προσανατολίζονται 7 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα κάτω από το βάρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Μάλιστα 4 στους 10 βιοτέχνες κάνουν λόγο για αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται μεταξύ 10%και 20%, ενώ άλλοι τόσοι σχεδόν προτίθενται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις από 5% έως 10%. Την ίδια ώρα 2 στους 10 βιοτέχνες ετοιμάζονται για καπέλο στις τιμές άνω του 20%.
Διαβάστε επίσης: Ανατιμήσεις: Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων σε βασικά προϊόντα πριν τις γιορτές
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.
Διαβάστε επίσης: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 6 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους το 2022
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι βιοτέχνες προσπαθούν μόνοι τους να θωρακιστούν απέναντι στο ενεργειακό ράλι λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποια μέτρα έχετε πάρει για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση σας;» (οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μέχρι τρεις απαντήσεις) το 24,3% απάντησε πως περιόρισε το χρόνο που είναι αναμμένα τα εξωτερικά φώτα, τις ώρες που δεν λειτουργεί η επιχείρηση του, το 14,8% πως μείωσε τις μετακινήσεις με τα οχήματα που χρησιμοποιεί για τη δουλειά του, αντίστοιχο ποσοστό (14,8%) δήλωσε πως έχει αντικαταστήσει τις ενεργοβόρες συσκευές, το 11,4% πως δεν έχει πάρει κάποια μέτρα, το 8,6% ότι μείωσε τις ώρες εργασίας, το 7,1% πως όρισε υπεύθυνο να ελέγχει αν είναι σβηστά τα φώτα σε χώρους που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα, το 6,2% ότι άλλαξε το είδος της θέρμανσης, το 3,8% μείωσε την παραγωγή, το 2,9% περιόρισε το προσωπικό, ενώ το 6,1% απάντησε πως τα όποια μέτρα δεν αφορούν την επιχείρηση του.
Έρχονται ανατιμήσεις
Το ενεργειακό ράλι ωθεί τους βιοτέχνες, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στα ενεργειακά κόστη, να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα το 69,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε, στη σχετική ερώτηση, πως σχεδιάζει, λόγω των τιμών της ενέργειας, να προχωρήσει σε αύξηση της τιμών των προϊόντων/ υπηρεσιών ή να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις. Το 24,4% απάντησε πως δεν θα κάνει αυξήσεις τιμών ενώ το 5,9% δήλωσε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Από το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά αναφορικά με τις αυξήσεις τιμών το 43,6% προσανατολίζεται σε αυξήσεις 5% έως 10%, το 38,5% από 10% έως 20%, ενώ το 17,9% σε αυξήσεις άνω του 20%.
Δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβερνητική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στη χώρα μας;» το 45,4% των συμμετεχόντων απάντησε «χειρότερα από ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης», το 31,9% «το ίδιο όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», το 12,6% «καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ενώ ένα 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Μείωση τζίρου για 4 στους 10 βιοτέχνες
Ικανοποιητική κρίνει το 45,4% την κατάσταση της επιχείρησής του, το 26% καλή ενώ το 28,6% τη χαρακτηρίζει κακή.
Για το επόμενο εξάμηνο το 50,4% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι η ίδια, το 35,3% χειρότερη, και μόλις το 14,3% καλύτερη.
Για το δίμηνο που ακολουθεί και δη για το διάστημα στην αρχή της νέας χρονιάς, το 78,4% απαντά πως σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 13,5% να απολύσει εργαζόμενους και το 8,1% να προσλάβει προσωπικό.
Για μείωση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κάνει λόγο το 43,7%, για αύξηση μιλά το 14,3% ενώ το 42% δηλώνει πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.
Αρνητικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας
Ανατρέχοντας στο δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ, αυτός παραμένει αρνητικός, εικόνα που καταγράφεται από την έναρξη της διενέργειας του διμήνου Οικονομικού Βαρόμετρου του Επιμελητηρίου, δηλαδή από το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, όποτε βρισκόταν στο -13,5.
Ωστόσο στο τελευταίο εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας καταγράφεται βελτιωμένος (-11,9) έναντι του προηγούμενο διμήνου (Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου) όποτε είχε σημειώσει βουτιά
αγγίζοντας το -17,2 ξεπερνώντας ακόμη και το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου όταν βρισκόταν στο -14,7.
Σημειώνεται πως καλύτερο, αν και επίσης αρνητικό, ήταν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, όποτε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρισκόταν στο -8,4.


Latest News

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η Trastor
Από τις 2 Απριλίου 2025, οι μετοχές της Trastor θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος

Εγκρίθηκε η απορρόφηση δύο θυγατρικών της Metlen από την «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»
Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων οργάνων των συγχωνευόμενων εταιρειών

Αύξηση στις πωλήσεις, πτώση στα κέρδη για τη Revoil - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Τo διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη διανομή μερίσματος αντίστοιχου ποσού με τη χρήση του 2023

Το τέλος (;) της κυριαρχίας της Κίνας στις σπάνιες γαίες - Οι νέοι παίκτες στην αγορά
Έρευνα κινεζικού πανεπιστημίου σηματοδοτεί το τέλος του κινεζικού μονοπωλίου - Η κίνηση της Metlen

«Οι Ρίζες του Γκαζιού» - Ένα ταξίδι στην ιστορία από το Φυσικό Αέριο
Το φεστιβάλ «Ρίζες του Γκαζιού» θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Η Theon στις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη για 2η χρονιά
Η THEON αναγνωρίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά στη λίστα των Financial Times & Statista ως μία από τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη

Η AKTOR υπέγραψε τη σύμβαση για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών Κρήτης
Θα κατασκευαστούν δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο

Αλλαγή ηγεσίας στην PwC Ελλάδας - Ποιος παίρνει τη σκυτάλη από τον Μάριο Ψάλτη
Ο Νικόλαος Πεγειώτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Territory Senior Partner της PwC Ελλάδας, διαδεχόμενος τον Μάριο Ψάλτη

«MEGA NEWS» - Το νέο 24ωρο κανάλι του MEGA έρχεται Δευτέρα 31 Μαρτίου
Το MEGA News θα είναι διαθέσιμο μέσω του MEGA Play, της ιστοσελίδας www.megatv.com και από την 1η Μαΐου και στην COSMOTE TV