Η ελληνική οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από τις αθρόες εισαγωγές των ευρωπαϊκών κεφαλαίων αλλά και από τα κενά που δημιουργούνται στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αυτό υποστήριξε ο υποδιοικητής της Tράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης στην εισήγηση του, πρόσφατα, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2022 του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στην ομαλή προσγείωση της ελληνικής οικονομίας η οποία, όπως είπε, αναμένεται εφεξής και για όλο το 2023.

Διαβάστε επίσης: Πελαγίδης – ΤτΕ: Η ελληνική οικονομία έπρεπε ήδη να κατέχει την επενδυτική βαθμίδα

«Προσγείωση»

Ο ίδιος τόνισε ότι, ύστερα από μια περίοδο επτά τρίμηνων με αναπτυξιακούς ρυθμούς που κυμάνθηκαν μεταξύ 6% και 8%, η ελληνική οικονομία αναμένεται να προσγειωθεί σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Αναφέρθηκε στο στασιμοπληθωρισμό και στις προοπτικές τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής την επόμενη χρονιά με οικονομική μεγέθυνση στάσιμη και πληθωρισμό που μπορεί να κυμανθεί για την Αμερική στο 4-5% και για την Ευρώπη 6-7% υπό προϋποθέσεις. Στο αρνητικό αυτό περιβάλλον η ελληνική οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από τις αθρόες εισαγωγές των ευρωπαϊκών κεφαλαίων αλλά και από τα κενά που δημιουργούνται στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως σημείωσε. Στις άμυνες της ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ικανοποιητικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων 185 δις τον Οκτώβριο του 2022.

Οι προκλήσεις

Τόνισε, πάντως, ότι εφεξής όσο πιο κοντά στο στόχο πληθωρισμού του 2% θα πλησιάζουμε τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποκλιμάκωσή του όσον αφορά το σχετικό αναπτυξιακό κόστος που πρέπει να θυσιαστεί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στον πυρήνα του υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα όπως οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τα κόστη, η πίεση από τη ζήτηση των χωρών της Ασίας των οποίων η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αλλά και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς περιορίζει το εργατικό δυναμικό. Αυτό το τελευταίο θα είναι εφεξής και το μεγάλο ζήτημα στην ελληνική οικονομία όπου απαιτείται επανειδίκευσή του με αλλαγές και ποιοτικές βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μια συζήτηση η οποία πρέπει να ξεκινήσει σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα ενισχυθεί ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα ο όποιος συρρικνώνεται, υπονομεύοντας έτσι τόσο την έλευση των ξένων επενδύσεων όσο και την αύξηση του προϊόντος».

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τέλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι πρέπει να ενταχθούν, διαφοροποιώντας το προϊόν τους, στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, και να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία