
Στον «παρατεταμένο» πληθωρισμό, την ύφεση, την χαμήλη ανάπτυξη και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, στρέφονται οι ανησυχίες του Christian Nolting, Global CIO της Deutsche Bank, για την παγκόσμια οικονομία το 2023.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος φόρος: Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας
Θα αντέξουν οι αγορές
Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2023 δεν θα μεταφραστεί αναγκαστικά σε ασθενέστερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές το επόμενο έτος από ό,τι το 2022.
Διαβάστε επίσης: Κ. Λαγκάρντ: Τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Η μεταβλητότητα των αγορών το 2022 επιδεινώθηκε από εξωτερικά γεγονότα και μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από το πιθανό μέγεθος και την ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εν όψει του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού. Η σύγχυση στις αγορές έχει οδηγήσει σε απότομες διακυμάνσεις των αποδόσεων των ομολόγων, αποσταθεροποιώντας επίσης τις αγορές μετοχών.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές είναι πιθανό να «αντιμετωπίσουν» ένα πιο ευοιώνο 2023. «Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει αρκετά πάνω από τα επίπεδα-στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελπίζουμε ότι μπορούν να αποφευχθούν σημαντικές παγκόσμιες γεωπολιτικές ανατροπές. Ως αποτέλεσμα, αν και υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι αυξήσεις των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα πρέπει να είναι σχετικά μέτριες από εδώ και πέρα. Τα χειρότερα θα πρέπει πλέον να έχουν περάσει», ανέφερε ο Nolting.
Οι πιο σταθερές αγορές ομολόγων θα πρέπει, με τη σειρά τους, να συμβάλουν στη μείωση της μεταβλητότητας των αγορών μετοχών. Το 2023 είναι πιθανό να είναι μια αποδεκτή χρονιά για τις μετοχές, αλλά όχι μια σπουδαία χρονιά. Οι θετικές αποδόσεις θα οδηγηθούν από κάποια μέτρια αύξηση των κερδών και των μερισμάτων.
Οι 3 παράγοντες
Σύμφωνα με τον CIO της Deutche Bank oι αγορές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ακόλουθους τρεις παράγοντες:
α) Αποκλιμάκωση αλλά συνέχιση του πληθωρισμού.
β) Γενικά μέτριες αλλά θετικές προσδοκίες απόδοσης. Οι επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να θελήσουν να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές.
γ) Παρά τις προσδοκίες για πιο σταθερές χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023, ο κόσμος παραμένει εγγενώς επικίνδυνος. Η εκ των προτέρων σκέψη σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χαρτοφυλακίων.


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων