Ήταν μία συγκινητική και λιτή τελετή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη. Το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται φέτος «στον λαό της Ουκρανίας». Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα, «ο λαός της Ουκρανίας δεν πολεμά μόνο για την ανεξαρτησία του, αlλά και για τις αξίες του, αξίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας στην ΕΕ και τις οποίες είχαμε την πολυτέλεια να θεωρούμε δεδομένες». Στην απονομή μίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι.

Το παρών στην Ολομέλεια του Στρασβούργου έδωσαν κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών: Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ολεκσάντρα Μάτβιτσουκ, Ο Γιάροσλαβ Μπόζκο από το κίνημα πολιτικής ανυπακοής «Κίτρινη Κορδέλα», η Γιούλια Πάεφσκα που ίδρυσε την ιατρική ομάδα Angels of Taira, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ και οι εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης Ολεξάντρ Τσεκρίχιν και Στανίσλαβ Κουλικίφσκι. Μερικοί από αυτούς μίλησαν στην Deutsche Welle.

«Να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας»

Ο Γιάροσλαβ Μπόζκο επισημαίνει ότι το κίνημα διαμαρτυρίας «Κίτρινη Κορδέλα» δεν καταφεύγει στη βία ή στην ένοπλη αντίσταση, αλλά επινοεί ευφάνταστες και συμβολικές μορφές διαμαρτυρίας απέναντι στη ρωσική κατοχή. «Στην αρχή, τος πρώτους δύο-τρεις μήνες, κάναμε πορείες διαμαρτυρίας, αλλά στη συνέχεια το ρωσικό καθεστώς έγινε πιο αυστηρό», λέει ο Μπόζκο. «Αρχίσαμε λοιπόν μία μεγάλη καμπάνια με αφίσες, με ζωγραφιές στους τοίχους, με το ουκρανικό σύμβολο Χ και με την κίτρινη κορδέλα που συμβολίζει τον Νότο της Ουκρανίας, τις σιτοβολώνες μας, τον χρυσό στις εκκλησίες μας. Η κεντρική ιδέα ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διατηρήσουν την ταυτότητά τους στη διάρκεια της κατοχής».

Ο Γιάροσλαβ Μπόρσκο αναφέρει ότι τουλάχιστον 30 μέλη του κινήματος «Κίτρινη Κορδέλα» έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές, ενώ κάποιοι έχουν δολοφονηθεί. Αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχουν γιατί, όπως λέει, οι Ρώσοι προτιμούν να μην κρατούν στατιστικές ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Πάντως ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος και ελπίζει ότι το 2023 οι Ουκρανοί θα δικαιωθούν. «Το μεγαλύτερο εφόδιο που έχουμε σε αυτόν τον πόλεμο είναι το μυαλό μας. Πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά επιφυλάσσει στην Ουκρανία μία στρατιωτική νίκη, που θα είναι και πολιτική νίκη απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό της μετα-σοβιετικής εποχής».

«Δεν μπορούμε να συνθηκολογήσουμε»

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φιοντόροφ, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι «οι Ουκρανοί θα υπερασπίσουν την πατρίδα τους», αλλά «χρειάζονται υποστήριξη και κυρίως στρατιωτική υποστήριξη από τους εταίρους τους». Όσο για τις φωνές εκείνες στη Δύση, που πληθαίνουν τελευταία και ξάνουν λόγο για «έναρξη διαπραγματεύσεων» με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν, ο Ιβάν Φιοντόροφ κάνει το εξής σχόλιο: «Φυσικά είναι αδύνατον να διαπραγματευθούμε με τον Πούτιν, ζητώντας τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας, αλλά από την άλλη πλευρά είναι αδύνατον ζητήσει κανείς και από την Ουκρανία να συνθηκολογήσει και να παραδώσει εδάφη. Αμυνόμαστε επί δέκα μήνες και δείχνουμε ότι μπορούμε να υεπρασπίσουμε τα εδάφη μας, αλλά και τις αξίες μας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει πει ότι μπορούμε να μιλήσουμε με τον Πούτιν, μόνο αφότου αποχωρήσει από τα εδάφη μας…

Μπάρμπαρα Βέζελ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ