Η ραγδαία μετάβαση της Κίνας από την σκληρή zero-covid πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στην σταδιακά ανάκληση πολλών περιοριστικών μέτρων  στην ηπειρωτική Κίνα φαίνεται πως οδηγεί την μεγάλη ασιατική χώρα σε μια νέα οικονομικές προκλήσεις.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τοπικές και οι κεντρικές κυβερνητικές αρχές χαλάρωσαν αρκετά μέτρα που υποχρέωναν πολλούς ανθρώπους να περιορίζονται στο σπίτι και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με εξ αποστάσεως εργασία. Συγκεκριμένα, η κεντρική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού και οι έλεγχοι των πιστοποιητικών υγείας δεν αποτελούσαν πλέον προϋποθέσεις για τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, οι αναφορές για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα έχουν αυξηθεί. Οι αρχές της πόλης του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή, οι κλινικές πυρετού δέχθηκαν πάνω από 22.000 επισκέψεις — 16 φορές περισσότερες σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα.

«Αυτό το ”άνοιγμα” ήρθε μάλλον ξαφνικά και μάλλον αποφασιστικά. Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Gang Yu, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της 111, που είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης φαρμάκων και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με το CNBC.

Αύξηση ανεργίας, μείωση κατανάλωσης

Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας αποδυναμώθηκε τον Νοέμβριο προτού η κυβέρνηση εγκαταλείψει απότομα την πολιτική της για το Covid Zero, με μια αύξηση των λοιμώξεων τους επόμενους μήνες πιθανόν να προκαλέσει περισσότερη αναταραχή και να ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα κίνητρα.

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η επιχειρηματική και καταναλωτική δραστηριότητα κατρακύλησαν στα πιο αδύναμα επίπεδά τους από το lockdown στη Σαγκάη την άνοιξη. Οι λιανικές πωλήσεις και οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν απότομα. Η ανεργία αυξήθηκε, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους της χώρας.

Έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων

Από τα τέλη Νοεμβρίου, οι παραγγελίες για σκευάσματα που «ρίχνουν» τον πυρετό και σχετικά φάρμακα έχουν δεκαπλασιαστεί, δήλωσε στο CNBC ο Yu για να προσθέσει ότι υπάρχει μια «σημαντική έλλειψη» φαρμάκων που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν μπορούν να καλύψουν, μια κατάσταση που αναμένεται ότι θα διαρκέσει για τουλάχιστον άλλες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Εκτός από την υψηλή ζήτηση, δεκάδες εργαζόμενοι στις αποθήκες ή τα γραφεία της 111 σε διάφορα μέρη της Κίνας βρέθηκαν θετικοί στον Covid, δημιουργώντας μια «σημαντική έλλειψη» προσωπικού.

Αυτή είναι μια διαφορετική πρόκληση από νωρίτερα φέτος, όταν τα εκτεταμένα lockdown Covid σήμαιναν ότι χιλιάδες νέες παραγγελίες παγιδεύονταν σε διαφορετικά σημεία διανομής κάθε μέρα, σύμφωνα με τον Yu.

Η παράδοση εξακολουθεί να είναι πιο αργή από το κανονικό σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης με το νέο κύμα κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα είναι ότι και η ταχυδρομική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε πως περισσότερα από 400 σημεία διανομής στο Πεκίνο και σε άλλα μέρη της χώρας παρέμειναν κλειστά για λόγους που σχετίζονται με την Covid.

Να σημειωθεί ότι η ταχυδρομική εταιρεία της Κίνας συλλέγει περισσότερα από 360 εκατομμύρια δέματα την ημέρα!

Το JD.com ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 1.000 ταχυμεταφορείς από άλλες περιοχές της χώρας έφτασαν στην πρωτεύουσα του Πεκίνου. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες στην κινεζική πρωτεύουσα, οι υπηρεσίες τροφίμων και παντοπωλείων που βασίζονται σε πλατφόρμες και που συνήθως παρέδιδαν τα προϊόντα τους εντός μιας ώρας, τώρα έχουν αυξήσει κατά πολύ τους χρόνους παράδοσης.

Αυξημένα κρούσματα «κόντρα» στο άνοιγμα

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κινεζική κυβέρνηση έκανε μια ξαφνική στροφή 180 μοιρών τερματίζοντας την πολιτική μηδενικής Covid, με τα περισσότερα από τα εγχώρια μέτρα πρόληψης να έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu την Πέμπτη.

«Η αύξηση των λοιμώξεων από την Covid μπορεί να αντισταθμίσει τον θετικό αντίκτυπο της χαλάρωσης βραχυπρόθεσμα» και επίσης «η ταχεία αύξηση των μολύνσεων στις μεγάλες πόλεις μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός τεράστιου κύματος μολύνσεων από την Covid», ανέφεραν οι αναλυτές.

Αυτή η εικόνα έχει την επίπτωσή της και στην αγορά και την κατανάλωση. Η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη χειρότερη από την αναμενόμενη πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο, καθώς και βραδύτερη ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ