Οι πιθανότητες να επανέλθει με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ελάχιστες. Αυτό δήλωσε σήμερα Παρασκευή ένα ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης και εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο της υπερβολικής δράσης για την ανάσχεση του πληθωρισμού με διευρυμένη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Χθες η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και όπως ανακοίνωσε και επέμεινε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές με σταθερό ρυθμό υποδεικνύοντας ότι οι 75 μονάδες βάσης επιτοκιακών αυξήσεων δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων.

Διαβάστε επίσης – Κ. Λαγκάρντ: Τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

«Η πιθανότητα για επιστροφή στις αυξήσεις 75 μονάδων βάσεως είναι πολύ μικρή, διότι υπάρχει η πολύ προφανής προσέγγιση το ουδέτερο επιτόκιο, από την ωρίμανση της νομισματικής πολιτικής και την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί όπως προχωρούμε», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είπε ότι θα έρθει άλλη μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προσθέτοντας ότι το εύρος των εκτιμήσεων αναφορικά με το ουδέτερο επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ του 1,75% και 2% και ελαφρώς υψηλότερα του 2%.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

«Κάθε αύξηση στα επιτόκια προκειμένου να έχουν περιοριστικό αποτέλεσμα πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε πολύ, ο κίνδυνος της υπερβαίνουσας δράσης είναι τεράστιος», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται συνεδρίαση ανά συνεδρίαση και θα εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και η προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής θα επιτευχθεί τη στιγμή που η πορεία του πληθωρισμού θα αντιστραφεί.

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα