
Την ελληνική αγορά φαίνεται να… γλυκοκοιτάζει η Primark, μία από τις μεγαλύτερες ξένες λιανεμπορικές αλυσίδες, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης χαμηλού κόστους. Μάλιστα, με βάση και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην είσοδο στη χώρα μας. Κάποια προσδιορίζουν την έναρξη από τον Πύργο του Πειραιά (μια πληροφορία που πάντως διαψεύδεται) ενώ άλλα κάνουν λόγο για το Ελληνικό, σε χώρο που θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καθοριστικό ρόλο για την μαζική έλευση διεθνών αλυσίδων-παικτών του λιανεμπορίου στην ελληνική αγορά παίζει η ανάπτυξη του real estate στην Ελλάδα με τη δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων και σύγχρονων επαγγελματικών χώρων, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό.
Το βέβαιο είναι πως η είσοδος της Primark στην ελληνική αγορά (όσο κι αν διαψεύδεται το ρεπορτάζ είναι…επίμονο) θα φέρει σοβαρές αναταράξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ανταγωνιζόμενη κυρίως αλυσίδες όπως η ελληνική Jumbo, καθώς και ξένες όπως η H&M, τα Zara και τα Bershka.
Και αυτό διότι η Primark δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, από βρεφικά και παιδικά είδη, γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, διακοσμητικά και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ανταγωνισμός την φέρνει να πουλά ακόμη και κάτω του κόστους.
Η δραστηριότητα
H Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για θυγατρική του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστού κυρίως από τη δραστηριότητά του στην παραγωγή ζάχαρης.

Το πρώτο κατάστημα της Primark, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί, άνοιξε το 1969 στο Δουβλίνο. Ιδρυτής ήταν ο Αρθουρ Ράιαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019. Η εταιρεία γρήγορα επεκτάθηκε και στη Βόρεια Ιρλανδία, με το πρώτο κατάστημα στο Μπέλφαστ να ανοίγει το 1971 για να ακολουθήσει η είσοδος στην αγγλική αγορά το 1973. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα στην Ιρλανδία λειτουργούσαν με το όνομα «Penneys», το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ιρλανδίας (καθώς είχε ήδη κατοχυρωθεί από άλλον) και γι’ αυτό επελέγη για τα υπόλοιπα καταστήματα το όνομα Primark.
Η επέκτασή της στην Αγγλία
Η δεκαετία του 2000 ήταν αυτή κατά την οποία η εταιρεία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Αγγλία και εκτός αυτής. Το 2006 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην ηπειρωτική Ευρώπη και δη στην Ισπανία, για να ακολουθήσει η είσοδος της εταιρείας στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 2015 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις ΗΠΑ.
Σήμερα διαθέτει 384 καταστήματα σε 13 χώρες (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Πολωνία και ΗΠΑ). Το 2020 (η οικονομική χρήση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020) πραγματοποίησε πωλήσεις 5,89 δισ. στερλινών, επηρεασμένη φυσικά από την πανδημία, καθώς στην προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις της ήταν 7,79 δισ. στερλινών. Τα λειτουργικά της κέρδη στην τελευταία χρήση διαμορφώθηκαν σε 362 εκατ. στερλίνες έναντι 913 εκατ. στερλινών στη χρήση 2018-2019.
Εάν, πάντως, τα σχέδια της Primark για είσοδο στην ελληνική αγορά ευοδωθούν, τότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα και των ήδη εν Ελλάδι οπαδών της. Στο Facebook υπάρχει ομάδα με την ονομασία «Θέλουμε Primark στην Ελλάδα/We want Primark in Greece» με 2.159 οπαδούς. Ως φαίνεται, η συγκεκριμένη επιθυμία θα λάβει ευοδωθεί, καθότι οι πληροφορίες στην αγορά έχουν «φουντώσει» κατά τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένοι παράγοντες κρίνουν ότι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης του σχεδίου της.


Latest News

Η επέλαση των brands στους εμπορικούς δρόμους - Οι νέες επενδύσεις και τα ενοίκια
Το 2024 έκλεισε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλων αλυσίδων και brands στην Ερμού και στο κέντρο της πρωτεύουσας - Οι «χρυσές» μισθώσεις

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Στην παραγωγή ρίχνουν μισό δισ. 15 βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
Game changer για την ελληνική οικονομία η βιομηχανία τροφίμων και ποτών – Οι νέες επενδύσεις ξεπερνούν το μισό δισ.

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Σε αναζήτηση ισορροπίας τα σούπερ μάρκετ - Από την πανδημία στο σοκ των ανατιμήσεων
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο ρόλος των αυξήσεων και η αντίδραση των νοικοκυριών

«Αυτονομείται» το παγωτό της Unilever στην Ελλάδα – Η νέα εταιρεία
Το σχέδιο της Unilever για το παγωτό – Η «προίκα» της Algida ICC και οι επιδόσεις του 2024 - Σε εξέλιξη η εθελουσία

Ο Τρύφων Νάτσης απέκτησε τις μετοχές Κάτσου και Γερμανού στη Lamda
Το ποσοστό της BHCML σε δικαιώματα ψήφου επί μετοχών στη Lamda ανήλθε σε ποσοστό 5,092% - Στο 8,624% η συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση

Coca Cola HBC: Ακυρώνει το event στο Καλλιμάρμαρο μετά το «μπλόκο» Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας