Το πρόβλημα του cyber stalking έχει αποκτήσει παγκόσμια διάσταση και επιδεινώνεται κάθε χρόνο, με τα έξυπνα gadget και τα wearables να μετατρέπονται, δυστυχώς, σε μέρος του προβλήματος. Οι συγκεκριμένες έξυπνες συσκευές δεν σχετίζονται μόνο με την ανησυχητική τάση «φυσικών» απειλών όπως η διπλή χρήση, αλλά και με ψηφιακές απειλές και λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτές για παρακολούθηση ή κατασκοπεία.
Με την υπόθεση των γυναικών που μήνυσαν την Apple για παρακολούθηση μέσω AirTags να βρίσκεται στην επικαιρότητα η Kaspersky αναλύει το ευρύτερο τοπίο σχετικά με τα ζητήματα απορρήτου που προκύπτουν από τα wearables και τις έξυπνες συσκευές και μοιράζεται μερικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των χρηστών τους.
Διαβάστε επίσης: Το Airtag της Apple «όπλο» στα χέρια των… πρώην – Ποιοι μηνύουν την εταιρεία
Γνωρίζατε ότι τα tags κυκλοφορούν εδώ και κάποιο καιρό στην αγορά;
Συσκευές με παρόμοια λειτουργικότητα όπως τα AirTags υπήρχαν και παλαιότερα, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν αντικείμενα σε απόσταση, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορους νόμιμους και παράνομους σκοπούς παρακολούθησης. Για παράδειγμα, διάφορα pet trackers θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί ως stalking gadget, εάν τοποθετούνταν στην τσάντα ή το αυτοκίνητο του θύματος. Ωστόσο τα AirTags φαίνεται να είναι τα πιο δημοφιλή, καθώς καλύπτουν εκατομμύρια iPhones.
Ένα iPhone μπορεί να σας ειδοποιήσει για κάποιο τυχόν ανεπιθύμητο AirTag, ενώ οι χρήστες Android μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές όπως το Apple Tracker Detect που προστατεύουν από την παρακολούθηση. Ωστόσο, υπάρχουν περαιτέρω μέθοδοι cyber stalking που ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητοι. Αυτές αφορούν έξυπνες συσκευές πέραν των tags – ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι και πώς να παραμείνουμε προστατευμένοι.
Διαβάστε επίσης: Πάνω από 400.000 νέα κακόβουλα αρχεία διανέμονται κάθε μέρα
Για ποιες απειλές μέσω έξυπνων συσκευών πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι;
Διάφορα IoT/Smart gadget (όπως κάμερες, φωτισμός, ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες) μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο εισόδου στο εσωτερικό δίκτυο από κάποιον κυβερνοεγκληματία ή εργαλείο κατασκοπείας για την παρακολούθηση όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων ενός χρήστη. Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Kaspersky, εντοπίστηκαν πολλά σενάρια επίθεσης, όπως αυτό της απομακρυσμένης παρακολούθησης (ή κατασκοπείας) και της πλαστογράφησης καρέ βίντεο. Με το τελευταίο, τα πλάνα σε μια κάμερα παρακολούθησης μπορούν να αντικατασταθούν με μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σενάριο το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από κλέφτες για να διαρρήξουν ένα σπίτι χωρίς να το συνειδητοποιήσουν οι ιδιοκτήτες.
Πως να παραμείνετε ασφαλείς
Όσον αφορά τις γενικές απειλές για φορητές συσκευές (ρολόγια, ακουστικά κ.λπ.), η εταιρεία κυβερν οασφάλειας υπενθυμίζει ορισμένες βασικές αρχές ασφαλείας:
• Για να προστατευτείτε από τις απειλές που σχετίζονται με έξυπνα gadget, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά έξυπνων συσκευών από δεύτερο χέρι αποτελεί μη ασφαλή πρακτική. Το firmware τους θα μπορούσε να έχει τροποποιηθεί από προηγούμενους κατόχους για να δώσει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα τον πλήρη έλεγχο του έξυπνου σπιτιού σας.
• Μια άλλη καλή πρακτική είναι να διαβάζετε σχετικές έρευνες αναφορικά με την ασφάλεια των συσκευών πριν την αγορά. Ο κατασκευαστής συνήθως αντιδρά σε ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν από διάφορες έρευνες και όταν προχωρούν γρήγορα σε επίλυση των προβλημάτων που αναφέρονται σε αυτές, αυτό αποτελεί θετική ένδειξη.
• Για να αποφύγετε πιθανές απειλές, είναι καλύτερο να κάνετε λήψη εφαρμογών μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Οι εφαρμογές από αυτές τις αγορές δεν αποκλείουν 100% την πιθανότητα σφάλματος, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από αντιπροσώπους καταστημάτων και υπάρχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος — δεν μπορεί η οποιαδήποτε εφαρμογή να μπει σε αυτά τα καταστήματα.
• Για να διασφαλίσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια συστήνεται η χρήση κάποιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας. Μπορεί να ανιχνεύσει stalkerware και να προειδοποιήσει τους χρήστες για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν, όπως προσπάθειες πρόσβασης στην τοποθεσία τους, τα μηνύματα ή τους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Latest News
Κενά στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα κυβερνοασφάλειας
Τι έδειξε έρευνα των Kyndryl και AWS σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των επιχειρήσεων στην κυβερνοασφάλεια
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Όπισθεν Μασκ για το Tesla 25.000 δολ. - «Άσκοπο» εφόσον δεν είναι αυτόνομης οδήγησης
Ο Μασκ φαίνεται να έχει παραδεχτεί ότι η Tesla εγκατέλειψε τα σχέδιά της για ένα αυτοκίνητο 25.000 δολαρίων που θα οδηγείται από ανθρώπους
«Τσουχτερό» πρόστιμο από τη Ν. Κορέα στη Meta για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Η μητρική εταιρεία του Faceboon, Meta Platforms, απέσπασε παράνομα πληροφορίες από περίπου 980.000 Νοτιοκορεάτες χρήστες του Facebook
Τα παραπλανητικά «τιτιβίσματα» του Μασκ - Το Χ στο επίκεντρο της παραπληροφόρησης
Οι ψευδείς ή παραπλανητικοί ισχυρισμοί του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια προβολές
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια
Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισ. δολαρίων - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου