Σε τεχνολογικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης φιλοδοξεί να μετατραπεί η Ελλάδα, προσελκύοντας διεθνείς κολοσσούς, επενδύοντας παράλληλα στον «κόσμο του tech» με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: ESA: Η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» στις οπτικές δορυφορικές επικοινωνίες
Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων εκτός Αθηνών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της σε λίγο πάνω από 300 προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer δημιουργεί ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δημιουργία ενός κόμβου cloud κοντά στην Αθήνα, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, θα ενισχύσει την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Η κυβέρνηση έχει επίσης «ρίξει» χρήματα στον τομέα. Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να αναπτύξει συνοικίες καινοτομίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα στεγάσουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Sitecore: Άνοιξε το μεγαλύτερο Engineering Hub στην Αθήνα
Δέλεαρ τα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα
Πέρα από την προφανή γοητεία της χώρας και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι «παίκτες» τεχνολογίας έχουν επίσης δελεαστεί από τα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και την αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί – μόλις πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ το 2021 – οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της Ελλάδας έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Σε πρόσφατη ομιλία του στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου δεδομένων που διαχειρίζεται η εταιρεία cloud, Digital Realty, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του η τεχνολογία να συμβάλει κατά 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Η ευκαιρία του Επαμεινώνδα»
Όταν ο Επαμεινώνδας Γερολυμάτος, πήρε το πτυχίο του στα οικονομικά το 2003, υπέθεσε, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, ότι μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα θα του εξασφάλιζε μακροπρόθεσμη εργασιακή ασφάλεια. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2010 και οι επιπτώσεις της που διήρκεσαν μια δεκαετία κλόνισαν τον κλάδο, στρέφοντας τον Γερολυμάτο σε ένα τομέα που διαμορφώνεται να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας, στη τεχνολογία.
Αφού εγγράφηκε στο μητρώο ανέργων, τον Μάιο προσφέρθηκε στον Γερολυμάτο μια θέση σε ένα δωρεάν πρόγραμμα πιστοποίησης που διαχειρίζεται η Microsoft. Ένα μήνα αργότερα, ήταν ένας από τους 25 από τους 150 που πέρασαν το μάθημά του, το οποίο αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για την κατάρτιση 100.000 επίδοξων ειδικών στην πληροφορική μέχρι το τέλος του 2025. Τρεις μήνες αργότερα και ένα ακόμη πρόγραμμα πιστοποίησης της Microsoft, ο Γερολυμάτος «ζύγιζε» τις προσφορές εργασίας, για να γίνει τελικά μηχανικός ασφαλείας σε μια παγκόσμια λογιστική εταιρεία.
Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, η ιστορία του Γερολυμάτου μπορεί σύντομα να γίνει συνηθισμένη.
«Η επιστροφή της Χριστίνας»
«Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων είναι άνθρωποι που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Μια από τις επιστρέψασες είναι η Χριστίνα Λεϊμόνη, η οποία άφησε μια την διευθυντική της θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει Chief Operating Officer της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Πριν αναλάβει τη θέση αυτή, η Λεϊμόνη δεν είχε σκεφτεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, εν μέρει επειδή ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς σκέφτηκε ότι η ίδια, η σύζυγός της και η κόρη της «δεν θα θεωρούνταν οικογένεια». Τελικά, επέστρεψε και όπως δηλώνει η ίδια «υπάρχει μια εκπληκτική δυναμική στη χώρα».
Υψηλές φιλοδοξίες
Βέβαια, η Ελλάδα και κυρίως η πρωτεύουσα Αθήνα, δεν είναι η μόνη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος. Η Λισαβόνα προσπαθεί εδώ και χρόνια, με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά με την Ελλάδα να έχει πλέον οικονομικές βάσεις, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι η επένδυση σε αυτήν δεν είναι δύσκολη απόφαση. Η χώρα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τα τελευταία χρόνια, διαθέτει έναν καλά μορφωμένο πληθυσμό, του οποίου οι μισθολογικές προσδοκίες αποτελούν ευκαιρία για τους διεθνείς εργοδότες, και είναι γνωστή για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της.
Πριν από λίγες ημέρες ένα μείγμα πολιτικών και επιχειρηματιών συγκεντρώθηκε σε ένα χώρο εκδηλώσεων στην Αθήνα για την παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Google, του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου. Ο στόχος όπως δήλωσαν ομόφωνα όλοι, είναι να μετατραπεί η ελληνική πρωτεύουσα σε «ένα υπαίθριο μουσείο τεχνολογίας».
Latest News
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%