
Οι ανησυχίες για ύφεση αλλά και η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους μειώνουν την ελκυστικότητα του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να πλήττονται οι μετοχές του στη Wall Street.
Ο δείκτης τραπεζών του S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 11% τον Δεκέμβριο, έναντι πτώσης 5,5% του δείκτη την ίδια περίοδο. Μεταξύ των μετοχών που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι μετοχές της Bank of America, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 16% αυτόν τον μήνα. Οι μετοχές της Wells Fargo & Co έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 14% και της JPMorgan Chase & Co έχουν υποχωρήσει πάνω από 6%.
Wall Street: Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ύφεση
Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των τελευταίων 40 ετών -με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού- θα εμποδίσει επίσης την ανάπτυξη
Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, υποχώρησαν πρόσφατα σε χαμηλά τριών μηνών, σηματοδοτώντας ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο ασφαλές τοποθετήσεις όπως είναι τα ομόλογα. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι και η υποχώρηση των τιμών των μετοχών του ενεργειακού κλάδου είναι ακόμα σημάδι της ανησυχίας των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας.
Το διπλό πρόβλημα των τραπεζών
Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό διπλό πρόβλημα:Πρώτον η ύφεση θα μπορούσε να πλήξει την αύξηση των δανείων αλλά και να αυξήσει τις πιστωτικές ζημίες. Δεύτερον, τα υψηλότερα επιτόκια απειλούν να συρρικνώσουν τα περιθώρια κέρδους, εάν οι τόκοι που καταβάλλουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις εξανεμίσουν τους τόκους που κερδίζουν από τα δάνεια.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι σημάδι των πιέσεων που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες: Η Goldman Sachs (GS.N) σχεδιάζει την περικοπή χιλιάδων υπαλλήλων για να πλοηγηθεί σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα, η τελευταία παγκόσμια τράπεζα που μειώνει το εργατικό δυναμικό της τους τελευταίους μήνες.
Ενώ οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονταν σε γενικές γραμμές παράλληλα με τον S&P 500 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η πτώση τους επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με τον τραπεζικό δείκτη του S&P 500 να έχει πλέον χάσει πάνω από 24% το 2022. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 19% από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να οδεύει για τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία πτώση του από το 2008.
«Οι πρόσφατες επιδόσεις των τραπεζών είναι για μένα απόδειξη ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία γύρω από τις οικονομικές προοπτικές για το 2023», δήλωσε στο Reuters ο Walter Todd, επικεφαλής επενδύσεων της Greenwood Capital. Οι προσδοκίες για επιβράδυνση οδήγησαν την εταιρεία του να πουλήσει μέρος των τραπεζικών μετοχών της νωρίτερα φέτος.
Τα περιθώρια κέρδους στο μικροσκόπιο των επενδυτών
Τα περιθώρια κέρδους είναι σημείο του προβλήματος στο οποίο εστιάζουν οι επενδυτές. Τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους – τα οποία μετρούν πόσα κερδίζει μια τράπεζα από δάνεια και τίτλους σταθερού εισοδήματος σε σύγκριση με αυτά που πληρώνει για καταθέσεις -το τρίτο τρίμηνο να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέσο όρο διαφοράς των τελευταίων τριών ετών, μεταξύ 20 τραπεζών που παρακολουθούνται από την RBC Capital Markets.
Η έκταση αυτής της πίεσης θα γίνει σαφέστερη τον επόμενο μήνα, όταν οι τράπεζες ανακοινώσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Επιπλέον ο κλάδος μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα μια δυσκολία καθώς οι τράπεζες που δάνεισαν στον Ίλον Μασκ 13 δισ. δολάρια για να αγοράσει το Twitter ετοιμάζονται να εγγράψουν ζημίες από τα δάνεια αυτό το τρίμηνο, επσσημαίνει το Reuters.
Οι αισιόδοξοι που βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στις τράπεζες
Από την άλλη, μερίδα επενδυτών θεωρούν ότι τα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν υποχωρήσει οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να αποφέρουν μελλοντικά κέρδη αν η οικονομία παραμείνει σταθερή.
Ο King Lip, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της Baker Avenue Wealth Management, δήλωσε ότι η εταιρεία του αγόρασε πρόσφατα τραπεζικές μετοχές, πεπεισμένος ότι οποιοδήποτε πλήγμα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα μέτριο. «Η άποψή μας είναι ότι η οικονομία είναι σε θέση να αποφύγει μια σημαντική ύφεση το 2023 …” εξηγεί και προσθέτει. «Αυτό θα πρέπει να βελτιώσει το κλίμα για τοποθετήσεις στις τράπεζες».


Latest News

Ανοδικό γύρισμα για S&P 500 - Αναμένει την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ η Wall Street
Η Wall Street παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασμολογικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης

Συντηρείται η αβεβαιότητα στη Wall Street με το βλέμμα στις ανακοινώσεις Τραμπ
Η Wall Street αναμένει από τον Λευκό Οίκο να αποκαλύψει τους αμοιβαίους δασμούς σε αγαθά από όλες σχεδόν τις χώρες
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Wall Street: Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο, αφού άγγιξε το ιστορικό χαμηλό 6μήνου
Ο S&P 500 στη Wall Street ανέστρεψε τις απώλειες για να διαπραγματευτεί ελαφρώς υψηλότερα - Nευρικότητα φέρνουν στους traders οι δασμοί Τραμπ

Στη Wall Street η σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης
Η προοπτική εφαρμογής δασμών οδηγεί στο «κόκκινο» τις αγορές

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Ήπια πτωτικά η Wall Street, προσπαθεί να συντηρήσει τα κέρδη της εβδομάδας
Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ρίχνει και πάλι τις προσδοκίες για τα περιθώρια χαλάρωσης της πολιτικής της Federal Reserve

Ακόμη μια μέρα απωλειών στη Wall Street - Υποχώρησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, άντεξε η Tesla
Αρκετοί αναλυτές της Wall Street θεωρούν ότι η Tesla θα επωφεληθεί σχετικά από τους δασμούς του Τραμπ, με τη μετοχή να ανεβαίνει 1,5% σήμερα

Υπό πίεση σήμερα η Wall Street -Απώλειες σε τεχνολογία και αυτοκινητοβιομηχανίες
Νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας οι δασμοί Τραμπ στα αυτοκίνητα

Αβεβαιότητας συνέχεια στη Wall Street λόγω Τραμπ - Απότομη πτώση στους τρεις βασικούς δείκτες
Οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστών τσιπ της Wall Street, Nvidia και Broadcom σημείωσαν απότομη πτώση