Στη μείωση του δημοσίου χρέους σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% του ΑΕΠ στοχεύει το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο. Η χώρα διαπραγματεύτηκε το τελευταίο της δάνειο από το ΔΝΤ, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσαν την έλλειψη συναλλάγματος που προέκυψε από το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της Αιγύπτου.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή το πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης 46 μηνών, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να καταλύσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 δισ. δολαρίων. Στους όρους προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται η περικοπή δαπανών για επιδοτήσεις, καθώς το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των πολιτών.
Αίγυπτος: Στο σφυρί κρατικές εταιρείες και μετοχικά μερίδια για τη συγκέντρωση κονδυλίων
Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει μέρος του χρηματοδοτικού κενού της χώρας σε ξένο νόμισμα.
Γιατί η Αίγυπτος δεν προσελκύει επενδύσεις
Το Κάιρο έχει εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2023. Από αυτά, 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από την πώληση μετοχών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από πολυμερή στήριξη, ξεχωριστά από τη μετακύλιση των καταθέσεων των κρατών του Κόλπου στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι ένας λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδύσεις παρά τα επανειλημμένα προγράμματα του ΔΝΤ και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια είναι ο εξέχων ρόλος του κράτους και του στρατού στην οικονομία και τα πλεονεκτήματα που παρέχονται στις κρατικές επιχειρήσεις (SOE) έναντι των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρόγραμμά του αποσκοπεί στην υποστήριξη των σχεδίων της Αιγύπτου για τη μείωση του κρατικού αποτυπώματος στην οικονομία, την αύξηση της διαφάνειας γύρω από τις κρατικές επιχειρήσεις και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους οικονομικούς παράγοντες.
Το Κάιρο είχε δεσμευτεί περαιτέρω να δημοσιεύσει στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων ελέγχου για τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς, τις συμβάσεις προμηθειών άνω των 20 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (811.360 δολάρια) και μια ετήσια έκθεση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις απαλλαγές και τα κίνητρα.
Latest News
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος
Το «φρένο χρέους» στη Γερμανία και τα όριά του
Το «φρένο» εισήχθη στη Γερμανία το 2009 από την τότε καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης»
Στα 300 δισ. δολαρια η κεφαλαιοποίηση της Bytedance, μητρικής του Tiktok
Η ByteDance δεν είχε κάποιο σχέδιο IPO στον ορίζοντα, δηλώνουν πηγές που επικαλείται το Reuters - Πώς ενισχύει τη ρευστότητα
Τα διαπραγματευόμενα assets των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια
Είναι η πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που οι αμερικανικές τράπεζες χτίζουν τέτοιο ενεργητικό σε διαπραγματευόμενα assets
Τζον Κατσιματίδης: «Η Ελλάδα δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Τραμπ»
Ο Τζον Κατσιματίδης, ένας από τους πλουσιότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ