Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττει σημαντικά την Ευρώπη, με τον «λογαριασμό» του ενεργειακού κόστους να ανέρχεται ήδη σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Και τα κακά νέα είναι ότι η βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών μόλις ξεκινά.
Μόλις αυτός ο χειμώνας περάσει, η περιοχή θα πρέπει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου με ελάχιστες έως καθόλου παραδόσεις από τη Ρωσία, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό για δεξαμενόπλοια μεταφοράς καυσίμου. Ακόμη και με περισσότερες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η αγορά αναμένεται να παραμείνει σφιχτή μέχρι το 2026, όταν θα είναι διαθέσιμη μια πρόσθετη παραγωγική ικανότητα από τις ΗΠΑ στο Κατάρ . Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές θα αργήσουν να πέσουν.
LNG: Πολλά λεφτά για το τίποτα;
Περιορισμένες δυνατότητες για βοήθεια
Ενώ οι κυβερνήσεις μπόρεσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του πλήγματος με βοήθεια άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τις οικονομίες που πιθανότατα βρίσκονται ήδη σε ύφεση, η στήριξη που μείωσε το πλήγμα για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις φαίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτη.
«Από τη στιγμή που αθροίζονται όλα τα προγράμματα διάσωσης, οι επιδοτήσεις είναι ένα γελοίο μεγάλο χρηματικό ποσό», δήλωσε ο Martin Devenish, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων S-RM. «Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν αυτήν την κρίση το επόμενο έτος».
Η δημοσιονομική ικανότητα των κυβερνήσεων έχει ήδη περιοριστεί. Περίπου τα μισά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρέος που υπερβαίνει το όριο του μπλοκ του 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Το περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, που υπολογίστηκε από το Bloomberg από τα στοιχεία της αγοράς, είναι μια ευρεία αποτίμηση της ακριβότερης ενέργειας για τους καταναλωτές και τις εταιρείες.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium