Με καπέλο ακόμη και 90% πλήρωσαν τη χρονιά που φεύγει το φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς τα 27 κράτη – μέλη επί εννέα μήνες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μηχανισμού διόρθωσης τιμών, ή στο κατά κοινώς λεγόμενο πλαφόν.
Για 30 ημέρες μέσα στο 2022 η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών προθεσμιακών συμβολαίων ξέφυγε πάνω από τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φτάνοντας μάλιστα στις 26 Αυγούστου πάνω και από τα 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
ΕΕ: Συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο
Αν υπήρχε το πλαφόν που συμφώνησαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα είχαν γλυτώσει ένα «καπέλο» στις τιμές που φτάνει ακόμη και το 90%. Η διαφορά προκύπτει συγκρίνοντας τη διαστημική… τιμή των 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Αυγούστου με το πλαφόν που συμφώνησαν οι 27 και ήταν στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το γράφημα που κοινοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τη λήξη του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας είναι αποκαλυπτικό:
Το πλαφόν
Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.
Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.
Πότε θα επιβάλλεται
Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.
Today is another milestone in our long effort to shield our citizens and businesses from excessive gas prices caused by Russia’s invasion in Ukraine. The market correction mechanism -a GR proposal submitted 9 months ago- has finally been adopted by Europe’s energy ministers.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2022
Ποιοι διαφώνησαν
Στη διάρκεια του συμβουλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι συγκρούσεις μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν κι εκείνων που διαφωνούσαν ήταν έντονες.
Πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία στη διάρκεια της συνεδρίασης αναζητούσε διαρκώς προσκόμματα για να μπλοκάρει την απόφαση.
Ωστόσο, τελικά η Γερμανία υπερψήφισε την πρόταση.
Η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Ουγγαρία τάχθηκε κατά του μέτρου
Ο Σκρέκας
Μετά το πέρας του συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά