
«Τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων είναι περισσότερα από ποτέ. Το ζήτημα, όμως, είναι όχι μόνο να τα απορροφήσουμε, αλλά κυρίως να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ανέργων και των επιχειρήσεων».
Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Digital Economy Forum, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, στο πλαίσιο του οποίου παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου που αποσκοπούν στο να λειτουργήσει σωστά το σύστημα της κατάρτισης.
Οι μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που θεσπίστηκαν με τον νόμο «Δουλειές ξανά» για την αναδιοργάνωση του τ. ΟΑΕΔ, συνοψίζονται στα εξής:
Πρώτον, η πληρωμή των παρόχων και των ωφελουμένων της κατάρτισης συνδέεται πλέον με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν, το λεγόμενο «Payment by Results». «Το 30% της αμοιβής καταβάλλεται, αν η δουλειά έχει γίνει σωστά με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Προχωρούμε με καινούργια λογική: θα σε στηρίξουμε, αλλά πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι σοβαρός, γιατί μας ενδιαφέρει να πιάσουν τόπο τα χρήματα», σχολίασε ο υπουργός.
Δεύτερον, μπήκαν τα Πανεπιστήμια στην κατάρτιση. Για πρώτη φορά, οι άνεργοι απέκτησαν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης από τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. «Έγινε ήδη στο ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία, γιατί ανεβάζει τον πήχη, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δείχνει στους ανέργους ότι η κατάρτιση δεν είναι μία διαδικασία απλά, για να πάρουμε ένα επίδομα, αλλά κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Τρίτον, δίνεται έμφαση την πιστοποίηση, ιδιαίτερα από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η ΔΥΠΑ έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασίες με διεθνείς τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Google, η Cisco, η Amazon, η Microsoft και η Huawei. «Δεν πρόκειται για “θα”, σχέδια και υποσχέσεις, τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται. Υπάρχουν παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που έχουν εκπαιδευτεί και υπάρχει φοβερά μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα αυτά, κυρίως γιατί υπάρχει εξέλιξη στην καριέρα αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε ο υπουργός.
Δεν έχουμε πάρει διαχρονικά σοβαρά τα θέματα κατάρτισης
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πάρει στο παρελθόν πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ωστόσο, «αν δούμε τους πίνακες, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη έως την τέταρτη θέση από το τέλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρει διαχρονικά τόσο σοβαρά τα θέματα της κατάρτισης». «Πρέπει», είπε, «να ξεπεράσουμε μία ελληνική παθογένεια: να μην σκεφτόμαστε μόνο τους παρόχους των υπηρεσιών, αλλά και τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Να κερδίσουν και οι πάροχοι, αλλά και το σύστημα να λειτουργεί σωστά».
Συμμετοχή 700.000 εργαζομένων
Τόνισε ακόμη ότι στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ύψους 1 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στις δράσεις κατάρτισης ειδικών ομάδων του πληθυσμού με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, θα συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Ήδη, ξεκίνησε το καλοκαίρι το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την κατάρτιση αρχικά 80.000 ανέργων, οι οποίοι, λόγω της υψηλής ζήτησης, που είχε το πρόγραμμα, έγιναν τελικά 120.000, κυρίως σε ψηφιακές δεξιότητες και δευτερευόντως σε πράσινες δεξιότητες, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες.
«Έχουμε μείνει πίσω, γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμούς και τώρα τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Όμως, έχουμε δύο πολύ θετικές εξελίξεις: αφενός μεν το μέγεθος των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αφετέρου δε μία κυβέρνηση που έχει συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την πλευρά μας, θα υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.


Latest News

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό

«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ψίχουλα σε ρυθμίσεις - Ποιοι και πόσα χρωστάνε
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους οφειλέτες της εφορίας και τα χρέη τους καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια για κατώτατο μισθό - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «νέες - σημαντικές πιστεύω - μειώσεις φόρων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί - Τα καθαρά ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι
Η εξειδίκευση των μέτρων από την υπουργό Εργασίας – Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό – Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Πόσο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι – Κίνητρα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

Ποιοι επαγγελματίες θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα - Οι αλλαγές
Τι προβλέπει το σχέδιο για τις δηλώσεις ΦΠΑ