Η στρατηγική χρηματοδότησης του 2023 αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και κατά το τρέχον έτος, ανέφερε σε ξένους επενδυτές ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κατά το πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, της Capital Link, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς στη Νέα Υόρκη.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεδομένης της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και της επικείμενης προπληρωμής των περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του GLFA, οι αποπληρωμές χρέους του επόμενου έτους αναμένεται να είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερες σε σύγκριση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ήτοι κοντά στα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκδοτική στρατηγική του 2023 θα στοχεύει κυρίως στην κάλυψη των αποπληρωμών του επόμενου έτους, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να υπάρξει μειωμένος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αλλά και να διατηρηθεί σταθερό το ανεξόφλητο ονομαστικό ποσό του ελληνικού δημόσιου χρέους έως το τέλος του 2023.
Ελληνικό χρέος: Έρχονται νέα δάνεια και πρόωρη αποπληρωμή «μνημονίων» [Πίνακες]
Ρευστότητα
Το επόμενο έτος, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τη διάθεση των επενδυτών, θα συνεχιστεί η έκδοση ομολόγων αναφοράς για να καλυφθούν τα κενά που απομένουν στο φάσμα ληκτότητας, παρέχοντας ρευστότητα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης, διατηρώντας μια ανοδική κλίση στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η Ελληνική Δημοκρατία διερευνά την πιθανότητα να εκδώσει «πράσινα» ομόλογα, με μια πρώτη έκδοση που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη στρατηγική χρηματοδότησής του, το 2023.
Το εγχείρημα αυτό είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2022, αλλά λόγω της αβεβαιότητας και της ακραίας μεταβλητότητας του τρέχοντος έτους έχει αναβληθεί για το 2023. «Εστιάζουμε σε πράσινα έργα εκδίδοντας «πράσινα» ομόλογα χωρίς να απορρίπτουμε τη δυνατότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της «πράσινης» χρηματοδοτικής στρατηγικής μέσω της ενσωμάτωσης έργων που απευθύνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη γενικότερα» ανέφερε.
Επίσης σημείωσε πως «ένας από τους κύριους στόχους στην έκδοση «πράσινων» ομολόγων είναι η διεύρυνση της βάσης των επενδυτών χωρίς να υποτιμάται η βελτίωση του brand name του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η ενσωμάτωση του «πράσινου» στοιχείου δεν θα αλλάξει τον πυρήνα της χρηματοδοτικής στρατηγικής αλλά θα είναι συμπληρωματική σε αυτήν».
Παράθυρο ευκαιρίας
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των στρατηγικών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ταμειακής διαχείρισης τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να αντισταθμίσει (αλλά και να υπερ-αντισταθμίσει) τον επιτοκιακό κίνδυνο, ενώ τόνισε πως «με το ποσοστό του σταθερού επιτοκίου να βρίσκεται πλέον στο 104% – και σε συνδυασμό με τα ταμειακά αποθέματα που βρίσκονται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ -, αυτό δημιουργεί για το Ελληνικό Δημόσιο ένα παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια του οποίου το ετήσιο νέο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς και παρόμοιο με αυτό που ήταν πριν από 2-3 χρόνια».
Να σημειωθεί πως το 2022, παρά το εξαιρετικά πληθωριστικό και ευμετάβλητο περιβάλλον επιτοκίων, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα (Ελληνική Δημοκρατία – HR) διατήρησε τη συνεχή παρουσία της στις κεφαλαιαγορές μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων καθώς και με την εισαγωγή δημοπρασιών, στο πλαίσιο της δανειακής στρατηγικής, για πρώτη φορά μετά από μία περίπου δωδεκαετή περίοδο.
Πρόσθετη προσφορά
Η προαναφερθείσα δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με την παροχή πρόσθετης προσφοράς σε υφιστάμενα παλαιά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, το free float των οποίων ήταν περιορισμένο, κυρίως λόγω της φύσης τους και του γεγονότος ότι εκδόθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιά ομόλογα PSI, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτές οι έκτακτες δημοπρασίες έγιναν δεκτές θετικά από όλες τις τράπεζες, δηλαδή τους Βασικούς Διαπραγματευτές στην αγορά, καθώς διευκόλυναν τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς, μειώνοντας τις στρεβλώσεις που προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της έλλειψης free float γενικά.
Η εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022 περιορίστηκε τελικά σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μικρότερη κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο, κυρίως λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων από την εντυπωσιακή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ του 2022, κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.
Η βαθμίδα
Το 2023 η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αν και ορισμένες ξένες τράπεζες δεν αποκλείουν η χώρα να ανακτήσει το στάτους του «investment grade» ακόμη και στις αρχές του νέου έτους, η μέση εκτίμηση είναι όμως πως αυτό θα συμβεί μερικούς μήνες μετά τις εκλογές και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Latest News
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα
Με την πλάτη στον τοίχο η βιομηχανία - Το χτύπημα στην «Επίλεκτος»
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη βιομηχανία – Τα προβλήματα φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως η Επίλεκτος