Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία άλλαξε την πολιτική ελέγχου των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και τις προοπτικές για την πορεία των επιτοκίων το 2023.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,4% στις 424,18 μονάδες, σε μια συνεδρίαση με μεταπτώσεις, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και αγορές στη γηραία ήπειρο κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των αυτοκινήτων, με πτώση 1,5%. Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 2,5% κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών.

Wall Street: Τέλος στο τετραήμερο πτωτικό σερί με ήπια άνοδο

Ο δείκτης Stoxx είχε διαπραγματευτεί χαμηλότερα νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές διευρύνοντας το ανώτατο όριο απόδοσης των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,4% και έκλεισε στις 13,885 μονάδες, καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Τα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση των τιμών παραγωγού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν κατάφερανα κατευνάσουν την ανησυχία των επενδυτών. Πτωτικά έκλεισε και το Παρίσι, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει πτώση 0,35 % στις 6.450 μονάδες. Το Λονδίνο έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,13%, στις 7.371 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Με τις αγορές να οδεύουν προς την περίοδο των διακοπών, η εορταστική διάθεση είναι υποτονική, καθώς οι επενδυτές εμπεδώνουν την ιδέα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και το 2023.

Οι ευαίσθητες στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 1,2%, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές του κλάδου της βιομηχανίας με απώλειες 0,8%.

Οι μετοχές του κλάδου των ακινήτων διολίσθησαν κατά 2,2% και σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον εβδομάδων.

Ο κλάδος των ακινήτων παρασύρθηκε επίσης από τις μετοχές της Aroundtown SA και της Derwent London, οι οποίες υποχώρησαν κατά 9,7% και 2,3%, αντίστοιχα, αφού η Berenberg μείωσε τους στόχους τιμών τους.

Περιορίζοντας τις απώλειες στον STOXX 600, οι τράπεζες, που συχνά επωφελούνται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 2,5%.

Οι εταιρείες πολυτελείας που έχουν εμπορική δραστηριότητα στην Κίνα, όπως ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών LVMH, υποχώρησαν κατά 0,6% λόγω των φόβων από την αύξηση των κρουσμάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Kering, ιδιοκτήτρια της Gucci, διολίσθησε κατά 3,8%.

Οι μετοχές της Orange υποχώρησαν κατά 1% αφού ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των οικονομικών του αποχωρεί από την εταιρεία.

Σε θετικό επίπεδο, τα στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,7 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν κατάφερε να σώσει το πρόσημο υποχωρώντας 0,11%

Κινούμενο σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων και με τον χαμηλότερο τζίρο από τις 10 Οκτωβρίου και έναν από τους χαμηλότερους του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών βγήκε από τη σημερινή συνεδρίαση έχοντας διαγράψει ελάχιστα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο σημερινός τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα χθεσινά 37 εκατ. ευρώ και δεν είναι πολύ πιθανό αυτή να είναι η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά για το υπόλοιπο της εβδομάδας και ενδεχομένως της επόμενης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές