
Την ανάγκη να υπάρξει ένα «οδικός χάρτης» αναβάθμισης της παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να υπάρχει στήριξη και διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ.
Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων πρότεινε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων αλλά και την ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα, για τους παραγωγούς του Αττικού Αμπελώνα. Προϋπόθεση για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα, ο ΥπΑΑΤ θύμισε ότι είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς αλλά και πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα για τον Αττικό Αμπελώνα.
Διαβάστε επίσης: Αττικός Αμπελώνας: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων ωστόσο από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 καλλιεργούντο 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργούντο 62.230 στρέμματα.
Η εγκατάλειψη
Ως αίτια εγκατάλειψης του Αττικού Αμπελώνα, ο κ. Γεωργαντάς κατέγραψε μεταξύ άλλων, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της παραοικονομίας.

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της καλλιέργειας στον Αμπελώνα της Αττικής συνέβαλε και η υποβάθμιση «ενός προϊόντος που μόνο η Ελλάδα – από όλες τις χώρες του κόσμου- έχει δικαίωμα να παράγει οίνο με την ονομασία ρετσίνα», ωστόσο όπως δήλωσε αυτό φαίνεται να αλλάζει καθώς «γνωστοί παραγωγοί έχουν θέσει ως στόχο την αναγέννηση της ρετσίνας».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Αττική έμεινε πίσω σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς από το 2018 έως το 2021 εντάχθηκαν μόλις 7 επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης τη στιγμή που σε όλη τη χώρα εντάχθηκαν 123 επιχειρήσεις, ενώ τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αξιοποιήθηκαν μόλις σε ποσοστό 5% σε σχέση με το σύνολο της χώρας.
Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που προσφέρουν ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι προσθέτοντας ότι «το ΥΠΑΑΤ είναι εδώ για να στηρίξει κάθε προσπάθεια σωστής παραγωγής και εξωστρέφειας».
Τα μέτρα
Ο κ. Γεωργαντάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο της κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη στήριξη της αμπελουργίας και της οινοπαραγωγής και αναφέρθηκε σε δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη του κλάδου. «Ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που ενισχύουν τον αγροτουρισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη προδημοσίευση για το πρόγραμμα Αγροτουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε «από το ΥΠΑΑΤ μέσω της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών έχουν γίνει 89 παρεμβάσεις για 50 οινοποιεία από το πρόγραμμα Leader. Στα 31 χρόνια του ευρωπαϊκού αγροτικού ταμείου, έγιναν 216 επενδύσεις Leader για οινοποιεία, καλύπτοντας το 50%-75% της δαπάνης».
Την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για μεγάλες οινικές μονάδες και για νέους αγρότες πάνω από 520 εκατ. ευρώ, ενώ για βιολογικές καλλιέργειες διατίθενται 705 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού επισημαίνοντας ότι «η Αττική αποτελεί κατ’ εξοχήν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή του. Εδώ, σε αυτήν τη γη, αν συνδυάσουμε πολιτισμό, ιστορία, φυσικό κάλος και διατροφική και οινική κουλτούρα, μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ελληνικό τουρισμό πιο ποιοτικό, πιο ισορροπημένο και πιο βιώσιμο και διευρυμένο χρονικά σε περιόδους πέραν του θέρους» είπε. Και κατέληξε: «Στην Ελλάδα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη μορφή τουρισμού και να δώσουμε νέες δυνατότητες προώθησης στα μοναδικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα με εμβληματικά το λάδι, το τυρί, το κρασί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπ. αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο βουλευτής, Γιώργος Βλάχος, ο αντιπεριφερειάρχης, Νικος Πέππας και οι δήμαρχοι της περιοχής.


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους