Ένας ακόμα Ρώσος ολιγάρχης προστίθεται στη λίστα όσων έχασαν τη ζωή τους κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο Ντμίτρι Ζελένοφ, πέθανε στη γαλλική πόλη Αντίμπ, μετά από πέσιμο «από τις σκάλες ενώ επισκεπτόταν φίλους στη Γαλλία».
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Baza, ο 50χρονος ήταν έξω για δείπνο με μερικούς φίλους όταν άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία και έπεσε από μια σκάλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν.
Όπως αναφέρει το Baza, λίγες εβδομάδες πριν από την μοιραία πτώση ο Ζελένοφ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, που σχετίζεται με άγνωστα καρδιακά προβλήματα.
Διαβάστε επίσης – Μυστηριώδεις «αυτοκτονίες» Ρώσων ολιγαρχών
Ο Ζελένοφ ήταν συνιδρυτής της Don-Stroy, κάποτε μιας από τις σημαντικότερες αυτοκρατορίες επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων της Μόσχας.
Έχοντας δημιουργήσει το Don-Stroy το 1994, λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, συγκέντρωσε γρήγορα μια περιουσία και εμφανιζόταν τακτικά στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους Ρώσους μέχρι το 2008, όταν επλήγη σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Παρόμοιες συνθήκες
Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του μεγιστάνα ακινήτων είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με εκείνες του Ανατόλι Γκερασένκο, του πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας (MAI), ο οποίος λέγεται ότι έπεσε από μια σκάλα στα κεντρικά γραφεία του ινστιτούτου στη ρωσική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο.
«Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο Anatoly Nikolaevich Gerashchenko, Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών, καθηγητής, σύμβουλος του πρύτανη του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας, πέθανε ως αποτέλεσμα ατυχήματος», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του οργανισμού.
Ο «περίεργος θάνατος» του Γκερασένκο ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο υπεύθυνος του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη των τεράστιων πόρων της Ρωσίας στην Αρκτική, Ιβάν Πετσόριν, 39 ετών, «έπεσε στη θάλασσα».
Ο Πετσόριν έπεσε από μία βάρκα στα νερά κοντά στο νησί Ράσκι κοντά στο ακρωτήριο Ιγνάτιεφ, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. Το σώμα του βρέθηκε μετά από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από μία ημέρα. Τον Φεβρουάριο είχε πεθάνει και ο συνεργάτης του Ιγκόρ Νόσοφ, σε ηλικία 43 ετών, με την επίσημη αιτιολογία να μιλά για εγκεφαλικό.
Ο θάνατός τους είναι μερικά από τα δεκάδες ανεξήγητα περιστατικά από λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία, τα οποία έχουν δει ένα πλήθος Ρώσων μεγιστάνων να έχουν ένα περίεργο τέλος.
Κάθε θάνατος έχει μεταδοθεί ως ατύχημα ή αυτοκτονία από τις αρχές.
Ποιος… «αυτοκτονεί» τους ολιγάρχες;
«Κάθε δολοφόνος βρίσκει τη δική του μέθοδο, όταν του δίνουν εντολή να βγάλει κάποιον από τη μέση», ακούγεται να λέει σε αγγλική μετάφραση ο Ρώσος τραπεζίτης Τζερμάν Γκαρμπούντσοφ σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μυστικά των Συζύγων Ολιγαρχών» (Secrets of the Oligarch Wives) του αμερικανικού δικτύου CBS, με πλήθος καταγγελιών κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν.
«Οι μέθοδοι δολοφονιών είναι παρόμοιες, αλλά λίγο διαφέρουν -άλλοτε γίνονται με τσεκούρι και άλλοτε με όπλο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», συνεχίζει την αφήγηση ο εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στο Λονδίνο Γκαρμπούντσοφ.
«Μια ή δύο περιπτώσεις δολοφονιών μπορεί να θεωρηθούν σύμπτωση. Όμως όλο αυτό δεν είναι τυχαίο», σχολιάζει για το πρόσφατο σερί μυστηριωδών θανάτων Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών.
Αναπάντητα ερωτήματα
Ο ρυθμός και οι τρόποι με τους οποίους επιφανείς πλούσιοι Ρώσοι εντοπίζονται νεκροί από τις αρχές του έτους έχουν πράγματι προκαλέσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Το 2017 έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today έκανε λόγο για τουλάχιστον 38 Ρώσους ολιγάρχες που είχαν πεθάνει ή κηρυχθεί «αγνοούμενοι» μέσα σε μια τριετία.
Αυτή τη φορά ωστόσο το πέπλο μυστηρίου κάνει ακόμη πιο πυκνό η συγκυρία. Από τους δέκα θανάτους Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών, οι εννέα έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι οκτώ, δε, αφορούν άτομα με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Εξ αυτών οι επτά σχετίζονται με τον κρατικό κολοσσό Gazprom.
Latest News
Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή
Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες
Μετά την απεργία, ο CEO της Boeing καλείται να γεφυρώσει βαθιά ρήγματα στην εταιρεία
Αίσια έκβαση είχε για 33.000 εργάτες της Boeing η μεγάλη απεργία τους που κράτησε 7 εβδομάδα - Η επόμενη μέρα στον κολοσσό της αεροναυπηγικής
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή
Η θεωρία του... χάους στις αμερικανικές εκλογές ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει
Τα περιθώρια νίκης είναι στενά και η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι σε ιστορικό χαμηλό
Η Uniper ξεπληρώνει το Βερολίνο για τη «διάσωση»
H Uniper ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου, έχει πουλήσει σημαντικές ποσότητες της μελλοντικής της παραγωγής ενέργειας
Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα αντίποινα της Κίνας με τους δασμούς
H Κίνα θα «ζυγίσει» την απάντησή της και με δεδομένο ότι επιδιώκει στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ
Πώς διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Hugo Boss για το τρίτο τρίμηνο - Ο ρόλος της Κίνας
Αμετάβλητες οι πωλήσεις, καλύτερα τα λειτουργικά κέρδη για τη Hugo Boss το τρίτο τρίμηνο - Παραμένουν μειωμένες οι προβλέψεις