
Ομόφωνα να ασκήσει δίωξη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε αναλάβει την υπόθεση. Η απόφαση αυτή η οποία ψηφίσθηκε χθες Δευτέρα, έρχεται μετά από έρευνα της Επιτροπής που διήρκησε 17 μήνες.
Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βάσει του πορίσματος της Επιτροπής αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες: παρακώλυση επίσημης διαδικασίας στο Κογκρέσο, συνομωσία για εξαπάτηση κατά των ΗΠΑ, συνομωσία για ψευδείς δηλώσεις και για υποβοήθηση και υποκίνηση εξέγερσης.
ΗΠΑ: 11.000 κρατικά έγγραφα και φωτογραφίες, κάποια απόρρητα, βρέθηκαν τελικά στο εξοχικό του Τραμπ στη Φλόριντα
Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή διά στόματος του προέδρου της, Μπένι Τόμσον, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχασε τις εκλογές και το ήξερε. Όμως επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στα καθήκοντά του. Εντέλει απηύθυνε έκκληση στον όχλο και γνωρίζοντας ότι ήταν οπλισμένος και εξαγριωμένος υπέδειξε το Καπιτώλιο λέγοντας (στους υποστηρικτές του) να πολεμήσουν σαν τον διάβολο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό».
Η αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι δεσμευτική και δεν συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσει άμεσα δίωξη του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, η έκθεση της Επιτροπής, η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο Τετάρτη, θα καταστεί πολύτιμη στην έρευνα που θα διεξάγει με τη σειρά του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, ο οποίος ενέχει και ρόλο γενικού εισαγγελέα. Μιλώντας στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση (PBS) ο Τζαμίλ Τζαφέρ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason της Βιρτζίνια, λέει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος για την παραπομπή του πρώην προέδρου σε ποινικό δικαστήριο. «Θα το δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, αλλά το ερώτημα είναι, εάν κατά την εκτίμηση του υπουργείου Δικαιοσύνης το υλικό αυτό θα επαρκούσε για μία καταδικαστική απόφαση…»

Από τη μεριά της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσένεϊ, ήταν ακόμη πιο επικριτική για τον Τραμπ, λέγοντας ότι είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε επιτελική κυβερνητική θέση.«Κάθε πρόεδρος στην ιστορία μας υπερασπίστηκε την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, εκτός από έναν. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε τα συνταγματικά του καθήκοντα, να παραδώσει την εξουσία στον επόμενο ειρηνικά».
«Το Καπιτώλιο δέχθηκε εισβολή», επισημαίνει. «Το εκλογικό σώμα ακινητοποιήθηκε, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Όπως περιγράφουμε στην έκθεση, εκτός από απιστία, η συμπεριφορά αυτή συνιστά ηθική χρεοκοπία και σαφή παράβαση καθήκοντος. Κάποιος που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί να υπηρετεί το έθνος σε θέσεις ευθύνης. Είναι ακατάλληλος για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα».
Ο ίδιος ο Τραμπ από την άλλη, επανειλημμένως έχει επιτεθεί κατά της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες της είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Δείτε την περίληψη της έκθεσης εδώ.
Υποψηφιότητα για πρόεδρος
Στο μεταξύ η απόφαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024.
«Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή. Είμαστε ένα αποτυχημένο έθνος για εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στην ιδιωτική του λέσχη στη Φλόριντα και πρόσθεσε: «Θα διασφαλίσω ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πάρει άλλα τέσσερα χρόνια».
Ο Τραμπ κατέθεσε έγγραφα στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022, στα οποία δήλωσε ότι είναι υποψήφιος για την προεδρία και ίδρυσε μια νέα επιτροπή εκστρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση» την Τρίτη 15 Νοεμβρίου από το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, από όπου αναμένεται να ξεκινήσει και την προεδρική του εκστρατεία το 2024.


Latest News

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Βρέθηκε η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής από το τηλεσκόπιο James Webb
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας γιγαντιαίος πλανήτης σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη έδωσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Μαλδίβες: «Μπλόκο» σε είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του προέδρου της νησιωτικής χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου.

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».