
Με τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ως γνωστόν, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το Food Pass. Και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα εκτιμώμενα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση ανέρχονται στα 650 εκ. ευρώ.
Χθες εκδηλώθηκε η πρώτη αντίδραση από τα διυλιστήρια. Και αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο το ό,τι πρόκειται για μία επιχείρηση η οποία επιδιώκει το κέρδος και τα υψηλά μερίσματα για τους μετόχους.
Πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης σε εκδήλωση τάχθηκε υπέρ της επιστροφής μέρους των κερδών προς την κοινωνία: «Η Helleniq Energy εμπράκτως έχει δείξει πως στηρίζει την κοινωνία και είναι χρέος μας να το κάνουμε αυτό», σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως το 2022 το ύψος των εκπτώσεων που χορηγήθηκαν στα νησιά και τους ακτοπλόους για χαμηλές τιμές στα καύσιμα αλλά και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης άγγιξαν τα 50 εκ. ευρώ.
Τα «όπλα» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας – Ποιους πολίτες αφορούν
Το Food Pass
«Φέτος είχαμε απρόσμενα κέρδη. Πρέπει, όμως, να πατάμε και στη γη. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται η κοινωνία και εμείς να μην είμαστε δίπλα της», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά για τη χρηματοδότηση του Food Pass.
Ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε το ποσό των 650 εκ. ευρώ: «Τα 300 με 350 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τα διυλιστήρια μας», πρόσθεσε και θύμισε πως «η φορολόγηση αυτή αφορά στα καθαρά προ φόρων κέρδη της χρήσης του 2022 και επιβάλλεται από ευρωπαϊκό κανονισμό».
Οι αντιρρήσεις
Ο CEO της Helleniq Energy εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις ως προς τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού και «όχι ως προς την φορολόγηση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης», όπως έσπευσε να διευκρινίσει: «Ο κανονισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διυλιστηρίων ανά χώρα. Τα ελληνικά διυλιστήρια είναι εξαγωγικά. Η Helleniq Energy κάνει το 55% των πωλήσεων της εκτός της χώρας, ενώ η Motor Oil το 70%. Επίσης τα διυλιστήρια είναι μέρος ενοποιημένων ομίλων. Επιπλέον όταν είχαμε ζημιές μισού δισεκατομμυρίου ευρώ την εποχή της πανδημίας κανείς δεν μας ζήτησε αν χρειαζόμαστε κάποια στήριξη», σχολίασε αναφερόμενος σε ιδιαιτερότητες.
Ο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε πως τα διυλιστήρια δεν πρόκειται να προσβάλλουν νομικά τη νομοθεσία, ενώ εκτίμησε ότι τα ποσά από την έκτακτη φορολόγηση θα εισπραχθούν το 2023.
Επιπτώσεις
Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικώς για το αν αυτά τα κέρδη θα λείψουν από τον επιχειρησιακό και οικονομικό σχεδιασμό της εταιρείας, απάντησε ότι «τα μερίσματα θα επηρεαστούν όπως και η επιτάχυνση επενδύσεων για τη μετάβαση του ομίλου». Συμπλήρωσε όμως: «Πως πρόκειται για κέρδη τα οποία δεν τα είχαμε προγραμματίσει και πάλι τα κέρδη μας παραμένουν υψηλά».
Τέλος ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι και το 2023 οι οικονομικές επιδόσεις της Helleniq Energy θα είναι πολύ καλές: «Θα είναι σίγουρα καλύτερες από τα χρόνια της πανδημίας».


Latest News

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.

Χατζηθεοδοσίου: Ανεβασμένοι οι τζίροι, μικρότερες οι ποσότητες στην αγορά
Επίσκεψη του Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και συζητήσεις με εμπόρους για την κίνηση στην αγορά

Σε σώμα συγκροτήθηκε το ΔΣ της ΔΕΗ - Πρόεδρος και CEO o Γιώργος Στάσσης
Ο Γιώργος Στάσσης συνεχίζει τη θητεία του ως CEO της ΔΕΗ

Γιατί πέφτουν με ταχύτητα τα επιτόκια στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Πρόκειται για εξέλιξη που δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις μειώσεις στα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, αλλά και με άλλους παράγοντες

Τι ανησυχεί την ΚΡΙ-ΚΡΙ για τους δασμούς του Τραμπ - Το guidance για το 2025
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η ΚΡΙ-ΚΡΙ, ο CFO της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης μίλησε για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Οι άλλες business της AS Company πίσω από τα παιχνίδια
Η AS Company κινείται πέρα από το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας - Τα ελληνικά παιχνίδια, η αγορά της Ρουμανίας και τα τουριστικά ακίνητα

«Διαβατήριο» για νέες επενδύσεις και μετοχική διασπορά η ΑΜΚ για την Premia
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να «τρέξει» η ΑΜΚ της Premia Properties – Εκφράζεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον