Σε συμφωνία σχετικά με στοχευμένες τροποποιήσεις της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που προτείνονται στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU κατέληξε το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ειδικότερα τα κράτη μέλη της ΕΕ διατήρησαν αμετάβλητο, στο 40%, τον στόχο τους για τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των 27 ως το 2030, παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί περαιτέρω, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αντίκτυπού του.
Αφού πρότειναν στο πλαίσιο του σχεδίου τους για το κλίμα στα μέσα του 2021 τον στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 40% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ ως το 2030 (από το 32% που είναι ο τρέχων), οι Βρυξέλλες κάλεσαν τον Μάιο να αυξηθεί περαιτέρω, στο 45%, για να μειωθεί ταχύτερα η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων.
Φυσικό αέριο: Με καπέλο 90% πληρώνει η Ε.Ε. – Τι σημαίνει το πλαφόν
Επιτάχυνση στη χορήγηση αδειών
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν πρότεινε να επιταχυνθεί η χορήγηση αδειών για έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να τους αφιερωθούν συγκεκριμένες ζώνες.
Οι υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν χθες να διατηρηθεί ο στόχος στο 40%, αλλά ταυτόχρονα συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών, απόφαση που θα γίνει τώρα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η συμφωνία αυτή είναι μια σημαντική προσθήκη στις συνεχιζόμενες εργασίες για την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ταχύτερη αδειοδότηση σε περιοχές που μπορούν να αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα δίκτυά μας πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ανεξαρτητοποιηθούμε από τη ρωσική ενέργεια και θα συμβάλει επίσης σημαντικά στους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ζώνες επιτάχυνσης
Ο συμβιβασμός που υιοθετήθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε χώρα ζωνών «επιτάχυνσης (της αξιοποίησης) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ή «go-to areas», στη γη, στη θάλασσα και σε χερσαίους υδάτινους πόρους, τομείς που μπορούν να είναι αποδοτικές ως προς την παραγωγή και ταυτόχρονα παρουσιάζουν «χαμηλότερους κινδύνους για το περιβάλλον».
Στις ζώνες αυτές, η μέγιστη προθεσμία για τη χορήγηση αδειών για νέες εγκαταστάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειωθεί στον έναν χρόνο (στα δύο αν πρόκειται για υπεράκτια έργα), πλην «εξαιρετικών περιστάσεων», ενώ οι απαιτήσεις για μελέτες περιβαλλοντικής επίπτωσης θα μειωθούν δραστικά. Τα κράτη θα μπορούν ωστόσο να αποκλείουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού με την αξιοποίηση βιομάζας, καθώς και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Και εκτός αυτών των ζωνών, οι διαδικασίες χορήγησης αδειών για εγκαταστάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επίσης θα επιταχυνθούν στα δύο χρόνια το μέγιστο (3 για υπεράκτια έργα). Για τις εγκαταστάσεις που βασίζονται σε φωτοβολταϊκά πλαίσια, η διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες.
Αντίθετα, ενώ η Κομισιόν προέβλεπε πως θα θεωρείται πως υπάρχει «σιωπηρή συμφωνία» σε περίπτωση απουσίας απάντησης εντός των προθεσμιών, τα κράτη τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής αυτής της αρχής σε «ενδιάμεσα στάδια» της διαδικασίας, αλλά διατήρησαν την ανάγκη να δίνεται «ρητώς» η οριστική άδεια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση αυτή στα μέσα Δεκεμβρίου, ορίζοντας πως η μέγιστη προθεσμία για την έγκριση νέων έργων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειωθεί στους εννέα μήνες για τις περιοχές «go-to» και στους 18 μήνες πέραν αυτών.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης εντός 2023 των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη και τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις αρχές Νοεμβρίου τη λήψη μέτρου επείγουσας φύσης, με διάρκεια ενός έτος, για να περιοριστούν άμεσα οι προθεσμίες αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών πλαισίων στα κτίρια, αντίστοιχα στους τρεις μήνες και στον έναν μήνα, χωρίς ανάγκη αποτίμησης της περιβαλλοντικής επίπτωσης.
Οι υπουργοί Ενέργειας έδωσαν χθες πράσινο φως σε αυτό το προσωρινό μέτρο, κάτι που αρκεί για να τεθεί σε ισχύ.
REPowerEU
Στις 18 Μαΐου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της REPowerEU ως απάντηση στις δυσκολίες και τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το σχέδιο της ΕΕ REPower επιδιώκει να τερματίσει την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.
Ως μέρος του σχεδίου REPowerEU, η Επιτροπή πρότεινε μια σειρά στοχευμένων τροποποιήσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας στον τομέα της ενέργειας, και συγκεκριμένα την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED), την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) και την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (EED). . Και οι τρεις οδηγίες βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης ως μέρος της δέσμης «Fit for 55», η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή το 2021. Τα στοιχεία σχετικά με την EED και την EPBD έχουν ήδη ενσωματωθεί σε αυτή τη διαδικασία και η τρέχουσα πρόταση μόνο τώρα αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα