Πολεοδομικό… ΛΟΤΤΟ έπαιξαν πάνω από 14.000 ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων (γήπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων) σε εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίοι κατάφεραν τα καταθέσουν έως τις 9 Δεκεμβρίου 2002 τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορέσουν να χτίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με βάση τους όρους που ίσχυαν έως την 9η Δεκεμβρίου.

Με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ιδιοκτήτες που μπορούν να χτίσουν με βάση τις παρεκκλίσεις που ισχύουν σήμερα για τα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, είναι είτε όσοι πρόλαβαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τις 9 Δεκεμβρίου είτε όσοι εξέδωσαν προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Οσοι πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας (1.928 ιδιοκτήτες) έχουν περιθώριο ενός έτους για να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Και όσοι κατέθεσαν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης (12.281 ιδιοκτήτες) έχουν ένα περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 να υποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Κατηγοριοποίηση δρόμων

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: γιατί αυτοί οι 14.209 ιδιοκτήτες (1.928+12.281) έπαιξαν όπως προαναφέρθηκε, πολεοδομικό… ΛΟΤΤΟ; Το πρόβλημα που θα μπλοκάρει πολλές αιτήσεις περιγράφεται με εννέα λέξεις: «το οικόπεδο πρέπει να έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό».

«Βασική προϋπόθεση είναι το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό. Εάν δεν έχει, το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο θα απορρίψει το αίτημα για έκδοση της οικοδομικής άδειας ή της προέγκρισής της. Υπάρχει καθυστέρηση – με ευθύνη της Πολιτείας – της κατηγοριοποίησης των δρόμων, με συνέπεια ελάχιστοι δρόμοι να είναι αναγνωρισμένοι, ακόμη και μεγάλοι λεωφόροι της Αττικής», υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Διαχρονικό πρόβλημα

Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δόμηση των οικοπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, ενώ αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα η διαφορετική αντιμετώπιση και ερμηνεία του. Ο Μιχ. Καλογιαννάκης επισημαίνει ότι «τα δεδομένα για τα παρέκκλιση αγροτεμάχια άλλαξαν μετά την απόφαση του ΣτΕ το 2017, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στο ζήτημα των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές και η χάραξη των κοινόχρηστων δρόμων είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας».

Εδώ τίθεται και 2ο ερώτημα: στην πράξη τι γινόταν πριν από το 2017; «Οι Δήμοι αναγνώριζαν δρόμους ως δημοτικές οδούς, και με τις αποφάσεις αυτές, των κατά παρέκκλιση άρτιων και οικοδομήσιμων αγροτεμαχίων που είχαν πρόσωπο σε αυτούς, μπορούσαν να δομηθούν», τονίζει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το αδιέξοδο, στις αρχές του 2023 ξεκινά το έργο για την αναγνώριση των οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές (με προθεσμία ολοκλήρωσης 14 μηνών), την οριοθέτηση των οικισμών και 2ο έργο για την οριοθέτηση των οικισμών, κάτω των 2.000 κατοίκων.

Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύπτουν πάνω από το 70% της χώρας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια στέρεη πολεοδομική και χωροταξική βάση.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες