Οι διαμαρτυρίες κατά του lockdown έκαναν κάτι περισσότερο από το να βοήθησαν στην ανατροπή της πολιτικής του προέδρου Σι Τζιπίνγκ για μηδενική Covid. Υπενθύμισαν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ότι οικονομία που ψύχεται γρήγορα αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για τη σταθερότητα. Στην ετήσια συνάντηση της επιτροπής Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, η ηγεσία τόνισε ότι θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων και θα αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα το 2023. Το μήνυμα δεν είναι εντελώς νέο, αλλά είναι σημαντικό μήνυμα από τα υψηλότερα κλιμάκια προς τοπικούς αξιωματούχους σχετικά με τις προτεραιότητες. Η κοινωνία που αγωνιά λόγω της επιδημιολογικής και παραγωγικής αβεβαιότητας απαιτεί πιο συγκεκριμένα μέτρα.

Καθώς οι εξαγωγές εξασθενούν, η καλύτερη επιλογή του Πεκίνου για να στηρίξει τη δραστηριότητα είναι να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των εγχώριων καταναλωτών. Η συμβολή των λιανικών πωλήσεων στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μειώθηκε από περίπου 8% το 2019 σε λιγότερο από 1% τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Pinpoint Asset Management. Συγκριτικά, οι συνολικές επενδύσεις παραμένουν σταθερές ως μοχλός ανάπτυξης παρά την πίεση για αύξηση των κρατικών δαπανών.

Η εξάλειψη των δρακόντειων περιορισμών στις μετακινήσεις θα πρέπει τελικά να απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ζήτηση και να επαναφέρει τις μικρές επιχειρήσεις στη ζωή. Αλλά η απότομη ανατροπή της πολιτικής του Πεκίνου, από την εξάλειψη της Covid στη συμβίωση με αυτήν, δεν είναι χρήσιμη βραχυπρόθεσμα. Τα κυβερνητικά δεδομένα για νοσηλεία, μολύνσεις και θανάτους έχουν γίνει αναξιόπιστα καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι περικόπτουν τα τεστ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναζητούν αντιπυρετικά φάρμακα και να κρύβονται στα σπίτια τους. Η ανεργία σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε σε υψηλό εξαμήνου 5,7% τον περασμένο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 24 ετών, περίπου ένας στους πέντε είναι άνεργος.

Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε νέα σχέδια τόνωσης στη συνάντηση και επανέλαβε το σλόγκαν του Σι ότι τα σπίτια είναι για να ζουν οι άνθρωποι και όχι για κερδοσκοπία. Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να ανησυχεί για το υπερβολικό χρέος, κάτι που είναι κατανοητό, αλλά αφήνει τις περιορισμένων πόρων τοπικές κυβερνήσεις που βασίζονται στις πωλήσεις γης να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς να στηρίξουν καλύτερα τις τιμές των κατοικιών χωρίς να εισβάλουν ξανά οι κερδοσκόποι.

Η επιδιόρθωση των οικονομικών των νοικοκυριών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των κατοίκων της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 2,3% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 από 7,1% το 2021. Το μερίδιο του χρέους των νοικοκυριών στο ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 62% από 56% το 2020. Η Κίνα απέφυγε να αντιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ρίξει χρήματα απευθείας στις τσέπες των πολιτών. Αυτό μπορεί να βοήθησε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αλλά με κόστος την τόνωση της ζήτησης. Σε αυτό το σημείο τα καθησυχαστικά λόγια συζήτηση είναι μόνο λόγια, και όχι ιδιαίτερα καθησυχαστικά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners