Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα μάκρο που ανακοινώθηκαν να προσφέρουν σημαντικές στηρίξεις, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,72% στις 7.497 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,54% στις 14.097 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,01% στις 6.580 μονάδες.

Πάνω από τα 80 δολάρια διατηρείται η τιμή του πετρελαίου

Προσπάθεια ισορροπίας εν μέσω αναταραχής

Οι αγορές προσπάθησαν να εξισορροπήσουν μέσα σε πλήθος νέων μηνυμάτων που έρχονται το τελευταίο διάστημα από τις κεντρικές τράπεζες, με τις αναταραχές που προκάλεσε η απόφαση της Bank of Japan να αυξήσει το όριο διακύμανσης των ομολόγων που αγοράζει να παραμένουν, έστω και πιο περιορισμένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια βρίσκονται σε διαδικασία μεταβολής θέσεων, με το βλέμμα σαφώς να είναι στραμμένο στη νέα χρονιά.

Άλλωστε οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι και το 2023 θα είναι δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την Atlantic Equities, “ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του σε γενική βάση, αλλά το κόστος εισροών εξακολουθεί να παραμένει αυξημένο και οι εταιρείες θα επιδιώξουν τουλάχιστον να κρατήσουν, αν όχι να αλλάξουν την τιμολόγηση.

Ιαπωνία και επιτόκια «έριξαν» τις ευρωαγορές

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή βελτίωση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον εμπροσθοβαρή δείκτη που δημοσίευσε το ινστιτούτο GfK σήμερα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -37,8, παρουσιάζοντας μικρή αλλά σταδιακή βελτίωση σε σχέση με το αναθεωρημένο -40,1 του προηγούμενου μήνα και το -42,8 του Οκτωβρίου, καθώς τα κυβερνητικά ενεργειακά μέτρα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του κλίματος.

Αυτό έρχεται σε συνέχεια των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και έδειξαν ότι το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, με το ινστιτούτο Ifo να δείχνει ότι οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βελτιώθηκαν παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. «Οι γερμανικές επιχειρήσεις εισέρχονται στην περίοδο των διακοπών με μια αίσθηση ελπίδας», έγραψε το think tank σε ανακοίνωση που συνόδευε την έκθεσή του τη Δευτέρα.

A worker shelters from the rain as he passes the London Stock Exchange in the City of London, Britain, in this October 1, 2008 file photo. Deutsche Boerse AG and London Stock Exchange Group Plc (LSEG) said they had reached a merger agreement and saw potential cost savings of 450 million euros ($499 million) per year for the combined company. REUTERS/Toby Melville/Files

Την ίδια ώρα, το Λονδίνο ανακοίνωσε αύξηση των λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, αλλά αναμένεται ότι οι αγορές θα μειωθούν και πάλι το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας. Οι λιανοπωλητές και μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων ανέμεναν ότι η ζήτηση θα σημείωνε μείωση σε ετήσια βάση αυτόν τον μήνα ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εμπορικός δείκτης της CBI αυξήθηκε στο +11 τον Δεκέμβριο από -19 τον Νοέμβριο, πολύ πάνω από το -21 που εκτιμούσαν οι λιανοπωλητές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τον Ιανουάριο το ισοζύγιο πωλήσεων θα υποχωρήσει και πάλι στο -17.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές