Να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ημερών επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να ανακάμψουν καθώς εισέρχονται σταδιακά στην καρδιά της εορταστικής περιόδου.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,14% στις 7.381 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,26% στις 13.921 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,36% στις 6.473 μονάδες.

Το κλίμα

Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν μέσα σε πλήθος νέων μηνυμάτων που έρχονται το τελευταίο διάστημα από τις κεντρικές τράπεζες, με τις αναταραχές που προκάλεσε η απόφαση της Bank of Japan να αυξήσει το όριο διακύμανσης των ομολόγων που αγοράζει να παραμένουν, έστω και πιο περιορισμένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια βρίσκονται σε διαδικασία μεταβολής θέσεων, με το βλέμμα σαφώς να είναι στραμμένο στη νέα χρονιά.

Άλλωστε οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι και το 2023 θα είναι δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την Atlantic Equities, “ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του σε γενική βάση, αλλά το κόστος εισροών εξακολουθεί να παραμένει αυξημένο και οι εταιρείες θα επιδιώξουν τουλάχιστον να κρατήσουν, αν όχι να αλλάξουν την τιμολόγηση.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή βελτίωση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον εμπροσθοβαρή δείκτη που δημοσίευσε το ινστιτούτο GfK σήμερα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -37,8, παρουσιάζοντας μικρή αλλά σταδιακή βελτίωση σε σχέση με το αναθεωρημένο -40,1 του προηγούμενου μήνα και το -42,8 του Οκτωβρίου, καθώς τα κυβερνητικά ενεργειακά μέτρα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του κλίματος.

Αυτό έρχεται σε συνέχεια των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και έδειξαν ότι το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, με το ινστιτούτο Ifo να δείχνει ότι οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βελτιώθηκαν παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. “Οι γερμανικές επιχειρήσεις εισέρχονται στην περίοδο των διακοπών με μια αίσθηση ελπίδας”, έγραψε το think tank σε ανακοίνωση που συνόδευε την έκθεσή του τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές