Το κόστος των εμπορικών δανείων στην Τουρκία μειώθηκε κάτω από τα επιτόκια των καταθέσεων για πρώτη φορά από το 2019, καθώς ο πιο επιθετικός κύκλος χαλάρωσης στον κόσμο καθιστά τα δάνεια για τις επιχειρήσεις φθηνότερα.

Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο των εμπορικών πιστώσεων μειώθηκε στο 14%, μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα επιτόκια καταθέσεων ενός μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Τουρκία: Ώθηση για τον τουρισμό η αδύναμη λίρα

«Οικονομική ανωμαλία»

Η οικονομική ανωμαλία έρχεται μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα κατά 500 μονάδες βάσης φέτος, παρά τον πληθωρισμό που έφτασε στην κορυφή του πάνω από το 85%.

Στην τελευταία συνεδρίασή της για φέτος, την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 9%, με βάση την καθοδήγηση του περασμένου μήνα που ανέφερε ρητά ότι τερματίζει τον κύκλο χαλάρωσης μετά από τέσσερις γύρους μειώσεων.

Ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, το κόστος των εμπορικών δανείων έχει μειωθεί για 13 συνεχόμενες εβδομάδες και είναι κάτω ακόμη και από τα επιτόκια καταθέσεων ενός μήνα. Είναι μια περίεργη θέση για τις τράπεζες: τα χρήματα που εισπράττουν από τα κεφάλαια που δανείζουν δεν καλύπτουν το κόστος προσέλκυσης των αποταμιεύσεων των καταναλωτών.

Ο Cagdas Dogan, διευθυντής ερευνών της Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη, βλέπει το μέσο κόστος των εμπορικών δανείων να έχει «πιάσει πάτο» κάπου γύρω στο 13,5%. Αυτό μεταφράζεται σε ένα αρνητικό ποσοστό άνω του 70%, όταν προσαρμόζεται στον ετήσιο πληθωρισμό που ανήλθε σε 84,4% τον περασμένο μήνα.

Επιτόκια καταθέσεων

Σε αντίθεση με τα δάνεια, τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε λίρες.

Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο για τις καταθέσεις με διάρκεια έως και τριών μηνών ήταν 22,5% την εβδομάδα της 9ης Δεκεμβρίου, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

«Οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας»

Το μείγμα πολιτικής της Τουρκίας, που ονομάστηκε «οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας», αποσκοπεί εν μέρει στη μετατόπιση των αποταμιεύσεων από δολάρια σε λίρες.

Οι καταθέσεις σε λίρες αποτελούσαν το ήμισυ του συνόλου των αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα στις 9 Δεκεμβρίου, από μόλις 35% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής.

«Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός για καταθέσεις και η ταυτόχρονη πίεση για μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι ένα τοξικό κοκτέιλ για την εξέλιξη των βασικών περιθωρίων των τραπεζών κατά το τέταρτο τρίμηνο και μέχρι το 2023», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής τραπεζών του Bloomberg Intelligence, Tomasz Noetzel.

Ένα παράδειγμα

Μία επιχείρηση στην Τουρκία θα μπορούσε να πάρει ένα επιχειρηματικό δάνειο με 14%. Αν υποθέσουμε ότι το ποσό είναι 200.000 λίρες Τουρκίας(10.000 ευρώ) και ο επιχειρηματίας το «κλείσει σε προθεσμιακή κατάθεση τριμήνου με 22,5%. Το ποσό που θα εισέπραττε από τόκο θα ήταν 11.100 λίρες ή 550 ευρώ περίπου. Το κόστος δανεισμού με επιτόκιο 14% ανέρχεται σε 2.300 λίρες μηνιαίως ή 6.900 στο τρίμηνο, αποφέροντας στον δανειζόμενο ένα κέρδος 3.000 λιρών(περίπου 150 ευρώ) σε διάστημα τριών μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου